Косово и Сърбия постигнаха "някаква сделка", но не я подписаха

Сръбският президент Александър Вучич

© Reuters

Сръбският президент Александър ВучичЛидерите на Сърбия и Косово са постигнали "някаква сделка" за нормализация, но нищо не са подписали.


Това се разбра от думите на сръбския президент Александър Вучич на пресконференция късно тази вечер, след разговори в Охрид с косовския премиер Албин Курти, продължили 12 часа и с участието на върховния представител на Европейския съюз във външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел.


Курти по-късно обвини Вучич, че Косово искало да подпише анекс, изготвен на срещата към вече съществуващо (но също неподписано) споразумение, но сръбският лидер не пожелал да направи това.
Белград и Прищина преговарят за нормализация, която би установила дипломатически отношения (без признаване) към тях 15 години след като Косово обяви независимост.


Сърбия би се отказала от опити да блокира членството на Косово в международни организации, а в замяна правителството в Прищина би създало структура за автономия на сърбите (Асоциация на сръбските общини, известна на сръбски като ЗСО), които са 6-7% от населението.

Според Вучич е постигнато съгласие, че Косово ще започне да работи по формирането на ЗСО, макар Борел да не използва точно този термин. Конституционният съд в Прищина отхвърли ЗСО през 2015 г., въпреки че тя веднъж вече бе договорена с Белград и Брюксел, а Курти е заявявал, че ЗСО ще създаде моноетнически структури в държавата, като Република Сръбска - в Босна и Херцеговина. Точните думи на Борел са, че Косово ще приложи чл. 7 на (неподписаното) споразумение за "самоменажиране" на косовските сърби, но не се съобщават подробности.

"Договорихме се по някои точки, не всички точки. Това не е финалната сделка", каза той. По думите му остават някои несъгласия с Курти, но има "зрънце задоволство" от развитието на ситуацията. "Денят беше ОК", каза. По думите му има съгласие за формиране на съвместна мониторинговаа комисия, която ще се председателства от ЕС.


Реакциите на Запада


Борел обаче бе по-ентусиазиран. "Имаме сделка", написа той в "Туитър". "Косово и Сърбия се съгласиха за анекса за прилагане на Споразумението по пътя към нормализиране на отношенията. Страните се ангажираха изцяло да спазват всчки членове на споразумението", но на добра воля, следва от думите му.


Има се предвид документ, който (подобно на споменатия анекс) все още не е подписан от нито една страна и в който ЕС предложи параметрите на нормализацията.


На ръба на признаването: ЕС обяви предложението си до Сърбия и Косово
На ръба на признаването: ЕС обяви предложението си до Сърбия и Косово


И специалният пратеник на Съединените щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, който бе на срещата, заговори за "трудно, но необходимо споразумение", което по думите му е "постигнато", макар и не подписано. По-рано той заяви пред "Свободна Европа", че фокусът е не върху "подписването", а върху "финализирането на споразумението".


Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: съдбата на 100 хил. души
Сърбия и Косово се изправят пред неизбежно решение: съдбата на 100 хил. души

Предстои Европейският съвет да обсъди преговорите на 23-24 март, когато се съберат евролидерите в Брюксел.


По думите на Вучич сръбският път към еврочленство ще се обвърже с изпълняването на сделката. Това предполага, че стъпките по пътя към нормализацията може да станат част от преговорите на Белград, които продължават вече почти десетилетие. Самият президент ще представи в Сърбия другата седмица резултатите от преговорите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK