Като при шока от COVID-19: Водещите централни банки започват доларови инжекции

Като при шока от COVID-19: Водещите централни банки започват доларови инжекции

© ReutersФедералният резерв и пет други водещи централни банки предприеха нови мерки за подобряване на глобалния достъп до доларова ликвидност, тъй като финансовите пазари се разклатиха от сътресенията, засягащи банковия сектор.


В съвместно изявление в неделя централните банки заявиха, че от понеделник ще преминат от седмични към ежедневни търгове на долари в опит да "облекчат напрежението на глобалните финансови пазари".


Такъв тип търгове в долари в различни часови зони е политика, въведена за последно по време на шока от COVID-19 през 2020 г.
Ежедневните суап линии между Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, Банката на Англия, Швейцарската национална банка, Банката на Канада и Банката на Япония ще са отворени поне до края на април, твърди "Файненшъл таймс", позовавйки се на официални лица.

Операциите ще са сутрин с 30 минути за събиране на оферти, а средствата ще бъдат предложени при процент, еквивалентен на овърнайт лихвените проценти в САЩ плюс 25 базисни пункта.


В глобален отговор от типа, невиждан от разгара на пандемията, Фед каза, че се е присъединил към централните банки в Канада, Англия, Япония, ЕС и Швейцария в координирани действия за повишаване на пазарната ликвидност. ЕЦБ обеща да подкрепи банките от еврозоната със заеми, ако е необходимо, като добави, че швейцарското спасяване на Credit Suisse е "инструментално" за възстановяване на спокойствието.


Като при шока от COVID-19: Водещите централни банки започват доларови инжекции

© Reuters


"Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции", казаха от ЕЦБ. "Във всеки случай нашият набор от политически инструменти е напълно подготвен, за да осигури ликвидна подкрепа на финансовата система на еврозоната, ако е необходимо, и да запази гладкото функцониране на паричната политика."

Часове преди това централната банка на Швейцария (SNB) обяви, че двете най-големи банки в страната, UBS и Credit Suisse, ще се слеят след усилени преговори. На акционерите на Credit Suisse и притежателите на облигации от нейния алтернативен дълг от първи ред - или AT1 - беше наложено да понесат загуби в размер на 17 млрд. долара. Тези загуби могат да увеличат стреса на пазарите за банково финансиране през новата седмица.


Председателят на Фед Джером Пауъл и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заявиха, че приветстват съобщението на швейцарските власти. Bank of England също приветства ходовете на швейцарските власти. Швейцарският "банков брак с пистолет, опрян в челото", както го нарече Би Би Си, следва усилията в Европа и Съединените щати да подкрепят сектора след колапса на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank.


Като при шока от COVID-19: Водещите централни банки започват доларови инжекции

© Reuters


Мрежата от суапови линии на Фед, създадена за първи път през 2007 г., осигури важна подкрепа за финансиране на глобалните банки по време на периоди на остър пазарен стрес. Кредиторите извън САЩ могат да използват суап линиите за достъп до долари в замяна на техните местни валути, като заложат обезпечение в съответната им централна банка.


"Мрежата от суап линии между тези централни банки е набор от налични постоянни съоръжения и служи като важен предпазен механизъм за ликвидност за облекчаване на напрежението на глобалните пазари на финансиране, като по този начин спомага за смекчаване на ефектите от такова напрежение върху предоставянето на кредити за домакинствата и бизнеса ", казаха от централните банки.


Като при шока от COVID-19: Водещите централни банки започват доларови инжекции

© Reuters


UBS се съгласи в неделя да купи Credit Suisse за 3.25 милиарда долара след неистов уикенд на преговори с посредничеството на швейцарските регулатори за защита на банковата система на страната и опит за предотвратяване на разпространението на криза на световните пазари.

  • Основана през 1856 г., Credit Suisse бе стълб на швейцарския финансов сектор и за разлика от UBS успя да преодолее банковата буря от 2008 г. без държавна помощ. Но зад тази привидна стабилност се оказа, че се крият спорно управление, скъпо струваща експозиция към рухналата финансова компания Greensill Capital, първото в историята на Швeйцария дело за пране на пари срещу банка (заради Евелин Банев-Брендо) и спадащо доверие на клиентите през последните няколко месеца.
  • Това доведе до изтегляне на милиарди от банката - общо 111 млрд. швейцарски франка (SFr) в последното тримесечие на 2022 г. и по над SFr 10 млрд на ден през минлата седмица.
  • Саудитската национална банка, която притежава почти 10% от Credit Suisse, направи несръчен коментар, разчетен като сигнал, че няма да увеличава инвестициите си в банката. Последва рухване на акциите на Credit Suisse и дори изявлението от Швейцарската национална банка, че има доверие в кредитната институция и банковата система на страната, както и предложението за финансова подкрепа от 50 милиарда франка (54 милиарда долара) не можаха да стабилизират ситуацията.
  • През последната седмица Credit Suisse изгуби една четвърт от капиталовата си оценка.

"В петък изтичането на ликвидност и нестабилността на пазара показаха, че вече не е възможно да се възстанови доверието на пазарите и бързо и стабилизиращо решение беше абсолютно необходимо", каза швейцарският президент Ален Берсе на пресконференция в Берн в неделя вечерта. "Това решение беше придобиването на Credit Suisse от UBS."


Ален Берсе на пресконференцията в неделя.

© Reuters

Ален Берсе на пресконференцията в неделя.


UBS ще плати около 0.76 швейцарски франка за акция на стойност 3 млрд. франка. Първата оферта по-рано в неделя бе за 0.25 франка, но бордът на Credit Suisse я отхвърли. Оценката при сделката остава далеч под цената на Credit Suisse при затваряне на пазарите в петък - SFr 1.86 за акция. На практика акционерите на Credit Suisse ще получат 1 акция на UBS за всеки 22.48 притежавани акции на Credit Suisse,


Като част от сделката SNB се съгласи да предложи ликвидна линия от SFr 100 млрд., подкрепена от федерална гаранция срещу неизпълнение на задълженията на UBS, каза швейцарското финансово министерство. Правителството също така предоставя гаранция срещу загуби до SFr 9 млрд., но само след като UBS поеме първите SFr 5 млрд. загуби от определени портфейли от активи.

Комбинацията създава една от най-големите банки в Европа. UBS има 1.1 трилиона долара общи активи в баланса си, а Credit Suisse има 575 милиарда долара.

Колм Келеер, председател на борда на директорите на UBS, и колегата му Аксел Леман от Credit Suisse при обявяването на сделката.

© Reuters

Колм Келеер, председател на борда на директорите на UBS, и колегата му Аксел Леман от Credit Suisse при обявяването на сделката.


"Това не е спасителна програма. Това е търговско решение", каза швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер. "Фалитът щеше да има огромни съпътстващи щети на швейцарския финансов пазар и с риск от разпространение в международен план. "САЩ и Обединеното кралство бяха много благодарни за това решение. . . те наистина се страхуваха от фалит на Credit Suisse", добави тя.


Сделката, слагаща край на 167-годишната история на Credit Suisse, е свързана с няколко последващи решения. Федералният съвет на Швейцария (правителството) ще издаде спешна заповед за премахване на регулаторните и управленските пречки пред бързото ѝ приключване. Швейцарските парламентаристи също в крайна сметка ще трябва да одобрят процеса, но това ще стане със задна дата, тъй като срокът за самото гласуване в парламента ще стане през следващите шест месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK