Каруца с натрупани тела: 80 години по-късно в Солун си спомнят за холокоста

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dajivei
  dajivei
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Не е вярно, че украинците са убивали евреи, това е московска, блатна пропаганда, СЛАВА НА УКРАЙНА И НА НЕЙНИТЕ ГЕРОИ!!!!

 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В Солун еврейското гробище е заградено баш като концлагер https://goo.gl/maps/XxAVDsc35Z1F4bPU6

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Виж, ако Солун бе в пределите на царство България, тези 50 000 нямаше да бъдат пратени в Германия. Само трябваше да пуснат българските войски, през Балканската война в Солун, а не гърците.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 4. 4 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Как може такова нещо. И гърците и нашите севмакета са се борили, преграждали са пътя на ешалоните, Тито е нападнал, за да освободи евреите, свещенниците от СевМак с хоругви, псалми и хиляди вярващи севмакета са защитавали евреите. Също и православни гърци с голи гърди са проливали кръв в тяхна защита.

  Но лошите фашисти от България .... и всички българи фашисти са виновни.

 5. 5 Профил на qit251108730
  qit251108730
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Не е вярно, че украинците са убивали евреи, това е московска, блатна пропаганда, СЛАВА НА УКРАЙНА И НА НЕЙНИТЕ ГЕРОИ!!!!
  —цитат от коментар 1 на dajivei


  Не само евреи, но и поляци, беларуси, руснаци още по времето на Петлюра. Хаидмаците избиват жертвите си след страшни мъки.

 6. 6 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#5] от "qit251108730":

  Да, били са се помежду си. Но най-хуманни са били руснаците. И поляци и руснаци и беларуси са искали да затрият Украйна и да си я поделят. За съжаление с хуманизъм, добро отношени, храна за народа на Укройна и най-хуманен срой Сталин е спечелил по мирен път.

  Слава на Хмелницки! Слава на Мазепа! Слава на Украйна!! Героям, Слава!!!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Кой унищожи солунските евреи през 1943 г.? Само четири месеца преди загадъчната си смърт цар Борис II вложи сили и сърце, за да спаси още един човешки живот, този на солунския евреин Рафаел Камхи. Кой е този човек и защо неговата съдба е била така скъпа за най-широки кръгове в българската общественост, независимо от политическите пристрастия - за висши военни, бивши революционери и лично за българския монарх. Камхи умря в Тел Авив с гордостта, че е син на две родини - България и Израел. А стореното за увековечаването на делото и паметта му е толкова скромно, че днес едва ли някой от българските и еврейските му сънародници си спомнят за него. Рафаел Камхи, успя да преживее турските, гръцките и немските затвори, депортации и издевателства и доживя до сто години в Израел, неразривно свързан и с първото си Отечество - България.

  РАФАЕЛ КАМХИ - ДОСТОЕН СИН НА ДВА НАРОДА. Роден е в Битоля на 15 декември 1870 г. като потомък на известен сефарадски род, заселил се на Балканите след прогонването на евреите от Испания в края на XV век. Предците му са едни от големите общественици, търговци, банкери и собственици на кораби в Османската империя. На 23 октомври 1893 г. в Солун шестима млади и образовани българи създават Македонската революционна организация с председател д-р Христо Татарчев и секретар-касиер Дамян Груев. През следващата 1894 г. и младият Камхи е привлечен за член на Революционната организация лично от Д. Груев. По време на ремонта на къщата на Камхи в Битоля по предложение на Д. Груев в нея е направено специално скривалище за организационните дейци, архива и касата на организацията. В него отсядат през следващите години Гоце Делчев, Гьорче Петров, Христо Матов, Пере Тошев, Борис Сарафов и др.Първите акции и афери на Вътрешната организация са тясно свързани отново с Р. Камхи. Разкриването на бомбите в еврейската махала в Битоля, които Доне Стоянов трябвало да донесе в скривалището в неговата къща, не довежда до разширяване на аферата благодарение на твърдостта на коравия българин.
  След взетото решение за вдигане на Илинденско-Преображенското въстание от Солунския общ конгрес на ВМОРО от 2-4 януари 1903 г., провеждането на Софийските съвещания от зимата на 1902-1903 г. и Смилевския организационен конгрес от април 1903 г. Камхи е в постоянна връзка между българските политици и вътрешността на Македония. Но тези непрекъснати пътувания, в някои от които участва и брат му Ментеш, са усетени от турските власти и братята са арестувани и депортирани в Дебър „поради връзките на двамата с бунтовниците и осведомяването на последните чрез периодично отиване и връщане в България”. Неповторим остава разказът за срещите му с български политици, кръвно свързани с Македония, и с княз Фердинанд I. Тогава Камхи за пръв път се среща и с малкия престолонаследник, по-късно български цар Борис III. Създалата се емоционална връзка 40 години по-късно може би ще се окаже решаваща за спасяването на бившия български революционер.След въстанието за децата на пострадалите дейци са отпуснати средства от българското правителство, благотворителни дружества и обществени организации, а така също и от чужбина. Учителката Захария Шумлянска с тези средства организира в Битоля сиропиталище. По този повод тя разказва: „Евреинът Камхи ни е дал може би до десет хиляди лева, като отпусна платове, хасета, американи и одеяла. Въобще евреите се показаха много щедри.”По време на Втората световна война някои от прогонените от Егейска Македония и Западна Тракия българи се завръщат по родните си места и правят опит да се организират. Камхи също се включва в тази дейност и участва в създаването на Българския клуб в Солун. През пролетта на 1943 г. Р. Камхи изживява трагичните дни на Холокоста, когато е подложен на преследванията на нацистите и гръцките колаборационалисти. Едва ли другаде съдбата на солунските евреи е описана така разтърсващо и покъртително, както в спомените на Рафаел Камхи, един от малкото оцелели от този ад. Освен това те са и изключително достоверно историческо свидетелство, в което са посочени както имената на главните виновници за изселването и унищожението на 56 000 солунски евреи, така също и много сведения за съдбата на изчезналите днес еврейски старинни ценности от испанския период, прибрани от местни гърци и немци.
  Р. Камхи също е сред арестуваните и очаква да бъде откаран с влаковете на смъртта за Полша. Вестта за надвисналата опасност над бившия революционер достига до София. Светкавично е проведена и осъществена акция за неговото спасяване, в която участват Македонският научен институт, Илинденската организация, Националният комитет на македонските братства, политици, общественици. За него се застъпва лично и цар Борис III, който изпраща офицера за свръзка при немските военни власти в Солун и скоро Р. Камхи е освободен и идва в София.
  След края на войната по настояване на Македонския научен институт и Еврейския научен институт той започва да работи над спомените си, които завършва през 50-те години след изселването си в Израел (1949 г.). От Тел Авив води продължителна кореспонденция с Ели Ешкенази, председател на Еврейския научен институт, проф. Борис Яновски, с Македонския научен институт. От изпращаните спомени и писма от Израел лъха носталгията на престарелия вече революционер към родната България.
  Оригиналите на спомените на Рафаел Камхи и неговите писма се съхраняват в Централния държавен архив в т. нар. Еврейска колекция от старопечатни книги и документи (ф. 1568, an. 1, а.е. 8806 и оп. 2, а.е. 198 и 200, част от спомените се съхраняват и във фонд № 1932).Искам да направя едно уточнение. Тези спомени бяха публикувани през 2000 г. в много малък тираж, който се изчерпа на мига, а тази част от тиража, която беше спонсорирана от ИЦ „Шалом”, където и беше прибрана, така и не видя бял свят. Спомените бяха преведени и на английски, но и те така и не стигнаха до читателите. По тази причина останаха неизвестни както за българската, така и за израелската общественост. Частта от спомените, която се отнася до трагедията на солунските евреи, беше публикувана преди това в списание „Български месечник”. По съвета на мой приятел от Тел Авив се обърнахме към солунските евреи да подпомогнат издаването на спомените, като приложихме и копие от тази част. Писмено ни отговориха, че те въпреки че са евреи, са гръцки патриоти и не могат да се ангажират с такова издание......................

  https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/koi-unishtoji-solunskite-evrei-prez-1943.html

 9. 9 Профил на venciч
  venciч
  Рейтинг: 1827 Весело

  При нас са имали огромен късмет, че Бае Тодар Правешки ги е спасил🤣🤣🤣

  The greatest successes comes from the freedom to fail
 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4431 Неутрално

  До коментар [#8] от "constatator":

  Публикацията на Цочо Билярски е трябвало да помести Дневник , а не съчинението на гърка , който естествено ще скрие факта , че гърците активно са съдействали на германците за депортацията на солунските евреи.

 11. 11 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Оказва се че комунистите в България, Русия, Сърбия и Македония много десетилетия по всякакъв начин са се стремели да втълпяват че България е фашистка държава, че Септемврийското въстание било първото антифашистко въстание в света и ред други глупости. По учудващото за мен е, че днес либералните медии и някои либерални политици и журналисти продължават да се опитват да втълпяват, че Царство България е била фашистка държава.

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Поръчкова статия в която не се споменават български власти и това е замазване. Солун никога не е бил под българска администрация. Имало е желание от немската администрация да го предадат за админисриране на българска администрация, но "всенародни протести" са спрели процеса. С такива протести можеха да спрат и депортирането на еврейте.
  ПП Има пленено немско подразделение което след като се предава, му връщат оръжията за да се бие срещу комунистическите партизани.

  Червена линия, червен картон
 13. 13 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#1] от "dajivei":

  Някой сме посещавали мемориала на Бабий Яр до Киев, където са ги рекетирали разстрелвали бандеровците.
  https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/bg/%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%B9-%D1%8F%D1%80-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D0%B8%D0%B5%D0%B2/a-55253808

  Мда, явно наистина дебилизма е широко разпространен по тия земи.

 14. 14 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  Поне са им оставили еврейското гробище.
  Българското гробище през 1919 г. са го "прочистили" гърците.
  Костите са извадени и изгорени, а на тяхно място са сложени кости на гърци от Мала Азия. Дотолкова са ни мразели.

  Първият концлагер в Европа също е създаден от гърците за българите от Солун, от Македония и пленени български войници на остров Трикери през 1913. Странно защо никой не иска да говори за това.

  https://bulgarianhistory.org/trikeri-ostrov-lager/

  Дотолкова нехуманно са се държали с българите, че не са ги "стоварвали", а направо са ги хвърляни от корабите в морето и някой доплували, а други се давели още там. А на острова не е имало сладка вода.

 15. 15 Профил на mkebg
  mkebg
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Поредната антибългарска поръчка, изпълнена от ПР агенцията. Посредници са Карабоев, кривогледият и вероятно хомосексуалиста с папийонката.

 16. 16 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#6] от "evtimvz":

  Тъй, тъй, слава я!
  И на тия слава: https://worldtodaybg.wordpress.com/2014/03/13/зверствата-на-бандеровците/
  И на тия слава: https://en.wikipedia.org/wiki/14th_Waffen_Grenadier_Division_of_the_SS _(1st_Galician)
  И най-вече на тия слава за всички времена: https://es.wikipedia.org/wiki/Colaboracionismo_ucraniano_con_la_Alemania_nazi

  Де гиди миризливи агитпропски л....на.

  ПП: Хмелницки, а?
  Enfin, comme Bogdan Khmelnytsky est la cause de l'un des plus grands pogroms anti-juifs de l'Histoire en Europe, il est donc perçu comme un personnage négatif dans l'histoire de ce peuple.
  Cependant, comme Maksym Kryvonis et Khmelnytsky font figure de héros nationaux mais sont souvent accusés par les historiens du génocide systématique des Juifs en 1648-49, l'archevêque Jonathan de Tulchinsky et Bratslav de l'Église orthodoxe ukrainienne du Patriarcat de Moscou accuse en 2010 l'armée cosaque de Bohdan Khmelnytsky de nettoyage ethnique et du meurtre délibéré de milliers de Juifs dans la rive droite de l'Ukraine16 et les mêmes accusations sont répétées en 2018 par le Premier ministre polonais Mateusz Morawiecki, qui place Khmelnytsky parmi ceux qui ont commis les plus grands crimes contre le peuple juif, en le comparant à Hitler.

  Виж ти, виж ти....Автор на един от най-големите антиеврейски пограми в Европа за всички времена...Това още през 17 в. От къде се учил Хитлер, а?

  Слава бе, слава...

  Докога тия укри ще ни правят на луди?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK