Учените отправиха последно предупреждение към хората за климатичната криза

Шамандура на брега на частично пресъхналото френско езеро Монбел в подножието на Пиренеите, докато Франция е изправена пред рекордна зимна суша, пораждаща страхове от ново лято на суша и ограничения на водата.

© Reuters

Шамандура на брега на частично пресъхналото френско езеро Монбел в подножието на Пиренеите, докато Франция е изправена пред рекордна зимна суша, пораждаща страхове от ново лято на суша и ограничения на водата.Учените отправиха "последно предупреждение" във връзка с климатичната криза, тъй като нарастващите емисии на парникови газове тласкат света към ръба на безвъзвратни щети, които само бързи и драстични действия могат да предотвратят, съобщават световните медии.


Междуправителствената експертна група за климатичните промени (IPCC), която е най-авторитетната инстанция в света по темата за климатичните промени и която е съставена от стотици водещи световни климатолози, представи в понеделник (20 март) последната част от своя огромен шести доклад за оценка на проблема.


Трябва да се действа сега, или ще бъде твърде късно


Всеобхватният преглед на човешкото познание за климатичната криза е отнел 8 години на стотици учени за написването на хиляди страници, но се свежда до едно послание: действайте сега или ще бъде твърде късно.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта, че този доклад е "мощен зов за огромно увеличаване на климатичните усилия от всяка страна и всеки сектор". "Нашият свят се нуждае от действия в областта на климата на всички фронтове: всичко, навсякъде и наведнъж", настоя още шефът на ООН.
Гутериш призова правителствата да предприемат драстични действия за намаляване на емисиите чрез инвестиране във възобновяема енергия и нисковъглеродни технологии. Настоя, че богатите страни трябва да се опитат да достигнат нетни нулеви емисии на парникови газове "възможно най-близо до 2040 г.", вместо да чакат крайния срок 2050 г., за който повечето са се подписали.


"Климатичната бомба със закъснител тиктака"


"Климатичната бомба със закъснител тиктака. Ала днешният доклад е ръководство за обезвреждане на климатичната бомба със закъснител. Това е ръководство за оцеляване на човечеството. Както показва докладът, пределът 1.5 градуса е постижим", изтъкна още шефът на ООН.


Има риск светът да изпадне в климатична "гибелна примка", предупреждава доклад
Има риск светът да изпадне в климатична "гибелна примка", предупреждава доклад


Със спокоен език Междуправителствената експертна група за климатичните промени представя опустошението, което вече е нанесено на части от света. Екстремните метеорологични условия, причинени от влошаването на климата, доведоха до увеличаване на смъртните случаи от засилващите се горещи вълни във всички региони, милиони животи и домове, унищожени при суши и наводнения, милиони хора, изправени пред глад, и "все по-необратими загуби" в жизненоважни екосистеми.


Последната порция, наречена обобщаващ доклад, е почти сигурно, че ще бъде последната подобна оценка, докато светът все още има шанс за ограничаване покачването на средната световна температура до 1.5 градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха, прагът, отвъд който щетите, които нанася човешката дейност върху климата, бързо ще стават необратими.


Кайса Косонен, експерт по климата в международната природозащитна огранизация "Грийнпийс" коментира, цитирана от "Гардиън", че този доклад "определено е последно предупреждение за 1.5 градуса". По думите ѝ ако правителствата просто останат при сегашните си политики, оставащият въглероден бюджет ще бъде изразходван преди следващия доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени през 2030 г.


"Климатичните промени се разиграват в реално време": небивало подраняване на пролетта в САЩ
"Климатичните промени се разиграват в реално време": небивало подраняване на пролетта в САЩ


Повече от 3 млрд. души вече живеят в райони, които са "силно уязвими" от срив на климата, установи IPCC, а половината от световното население сега изпитва остър недостиг на вода поне в част от годината. В много райони, предупреждава докладът, вече достигаме границата, до която можем да се адаптираме към такива тежки промени, а екстремните метеорологични условия "все повече водят до разселване" на хора в Африка, Азия, Северна, Централна и Южна Америка и южната част на Тихия океан.


Тежките въздействия от срива на климата бързо ще се увеличават


Всички тези въздействия ще се увеличават бързо, тъй като човечеството не успя да обърне 200-годишната тенденция на увеличаване на емисиите на парникови газове, въпреки повече от 30 години предупреждения от Междуправителствената експертна група за климатичните промени, която публикува първия си доклад през 1990 г.


Светът се затопля в отговор на натрупването на въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата, тъй че всяка година, в която емисиите продължават да нарастват, изяжда наличния "въглероден бюджет" и означава, че ще са необходими много по-драстични съкращения в следващите години.


Все още обаче има надежда повишаването на средната световна температура да остане в рамките на 1.5 градуса според доклада. Хьосун Лий, председател на IPCC, отбеляза: "Този обобщаващ доклад подчертава неотложността от предприемане на по-амбициозни действия и показва, че ако действаме сега, все още можем да осигурим годно за живот устойчиво бъдеще за всички."


Климатични промени: светът трябва да се адаптира сега или по-късно ще страда
Климатични промени: светът трябва да се адаптира сега или по-късно ще страда

Средната световна температура вече е с около 1.1 градуса по-висока в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха, е установила Международната експертна група за климатичните промени. Ако емисиите на парникови газове може да бъде направено така, че да достигнат пика си възможно най-скоро и бъдат намалени бързо през следващите години, все още може да е възможно да се избегнат най-тежките опустошения, които биха последвали при покачване на световната температура с 1.5 градуса и повече.


Джон Кери, специалният пратеник на президента на САЩ за климата, коментира, че днешното послание от IPCC е съвършено ясно: "постигаме напредък, но недостатъчно". По думите му човечеството разполага с инструментите да предотврати и намали рисковете от най-тежките въздействия на климатичната криза, но "трябва да се възползваме от този момент, за да действаме сега".


Какво се посочваше в предишните доклади


Днешният обобщаващ доклад е последната част от шестия доклад за оценка на Международната експертна група за климатичните промени, който започна да се съставя през 1988 г. с цел изследване на климата и осигуряване на научна подкрепа на международната политика по отношение на кризата. Първият от трите раздела на шестия доклад за оценка, публикувани между август 2021 г. и април 2022 г., обхващаше физическата наука зад климатичната криза и предупреждаваше, че необратимите промени вече са почти неизбежни; вторият раздел обхващаше въздействията като загуба на селско стопанство, покачване на морското равнище и опустошаване на природния свят; а третият обхващаше средствата, чрез които можем да намалим парниковите газове, включително възобновяема енергия, възстановяване на природата и технологии, които улавят и съхраняват въглероден диоксид.


Публикуваният днес обобщаващ доклад не съдържа нова наука, а обединява ключови послания от цялата предходна работа, за да състави ръководство за правителствата. Следващият доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени не трябва да бъде публикуван преди 2030 г., което прави този доклад на практика златен научен стандарт за съвети към правителствата през това решаващо десетилетие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK