България е последна в ЕС в световна класация за щастлив живот

България е последна в ЕС в световна класация за щастлив живот

© Catalin Pop, unsplash.comБългария заема последното място от страните в ЕС в световна класация за усещането на хората дали са щастливи от живота си. Тя е на 77-о място от 137 държави, като най-близо от тези в Европейския съюз са Гърция (58) и Португалия (24).


От съседите по-недоволни са турците (106) и македонците (87), но сърбите са доста напред (45), а румънците са далеч напред (24).


Най-щастливи са хората във Финландия, а сред водещите 10 държави 8 са европейски, а останалите са Израел (4) и Нова Зеландия (10).
В общата класация България е в компанията на Еквадор, Перу, Филипините, Непал, Армения и Таджикистан.


Докладът е дело на шестима експерти плюс десетки доброволци, помагали за преглед на данните и заключенията преди публикуването. За основа е използвано проучване на американската социологическа агенция "Галъп" и т.нар. Стълбица на Кантрил (по името на д-р Хадли Кантрил), с помощта на която по 10-степенна скала анкетираните могат сами да определят на какво ниво на щастие се намира в момента животът им и къде го виждат след 5 години.


Като основни критерии са приложени:

  • доходите (предимно БВП на глава от населението и как е разпределен в обществото)
  • здравето (очаквана продължителност на живота, физическо и психическо състояние)
  • социална подкрепа (да има на кого да разчиташ)
  • да имаш усещане за свобода да взимаш сам ключови решения за живота си
  • щедрост (дарителството като знак за отношение към останалите в обществото)
  • отсъствие на корупция (колко разпространена е тя в управлението и бизнеса, има ли доверие към властта и околните)

Друг любопитен показател в доклада е разминаването между усещането за щастие между по-заможната и успяла половина от обществото и другата половина, където хората не са доволни от живота си. Това отразява доколко равномерно е разпределено в обществото удовлетворението на хората. Тук за периода 2020-2022 г. България е на място 58 - отново най-ниската позиция от всички в ЕС. Наблизо са Хърватия (56), Румъния (54) и Португалия (53).


България е последна в ЕС в световна класация за щастлив живот

© Stan B, unsplash.com


Авторите подреждат държавите в три групи и България попада в тази, в която страните се управляват в името на това да се облагодетелства специална група, държаща властта. Действията на тази група е под слабо ограничение от политическите институции.


В този тип държави управляващите елити често са се окопали във властта поради високи нива на репресии, които насърчават особена форма на "политическа стабилност", обслужваща хората на власт.


Това са места, ограничаващи ефективната роля на държавата и отслабващи интереса да се инвестира в такива страни, защото инвеститорите се изправят пред вкопаните в институциите и политиката елити.


Групата на тези държави е разнородна и включва богати на нефт страни (Кувейт или Саудитска Арабия), както и някои еднопартийни автокрации (Китай). Там може да има фокус върху повишаване на нивата на доходите, но това става, когато от това има интерес управляващият елит или се смята като начин да се успокоява населението.


В категорията заедно с България са още страни като Унгария, Румъния, Албания, Гърция, Полша, Иран, Египет, Бразилия, Аржентина, Южна Корея и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK