Байдън разсекрети данните за произхода на COVID-19

Институтът по вирусология към Китайската академия на науките в Ухан

© Reuters

Институтът по вирусология към Китайската академия на науките в УханАмериканският президент Джо Байдън подписа закон, с който се нарежда да бъдат разсекретени и разпространени разузнавателните данни за потенциална връзка между причиняващия коронавируса COVID-19 вирус SARS-CoV-2 и свързван и в скорошни публикации с него институт в Ухан.


Решението носи известен риск за администрацията на Байдън в момент на все по-обтегнати отношения с колегата му Си Цзинпин. С него директорът на разузнаването на Съединените щати Аврил Хейнс се задължава да декласифицира информацията.


В съобщение на Белия дом се посочва, че Байдън също приема целта на Конгреса да бъде разкрита възможно най-много информация за произхода на вируса.
"При прилагането на този законов акт администрацията ми ще разсекрети и сподели възможно най-голяма част от тази информация, в съответствие с конституционните ми правомощия", се казва в изявление на Байдън. За президента също така е необходимо да се стигне до "дъното" на истината за произхода на вируса, за да се реагира по-добре при бъдещи пандемии.


Гласуването на законопроекта в Камарата на представителите и Сената миналата седмица бе единодушно. Китай заклейми текста като представящ невярно фактите и поиска да спре "политическата манипулация" по темата.


Политизиране


Решението следва разгарянето отново на дебата във Вашингтон за произхода на SARS-CoV-2. Публикация на сп. "Нейчър" наля масло в огъня: от нея следваше, че втората част на разследването на Световната здравна организация не се е състояла заради нежеланието на Китай да сътрудничи с експертите на организацията.


Нито е от пазара, нито от лаборатория - какво (не) научи CЗО за COVID-19 в Ухан
Нито е от пазара, нито от лаборатория - какво (не) научи CЗО за COVID-19 в Ухан


Политизирането на темата започна отново с друга публикация - в "Уолстрийт джърнъл" - за преценка на Министерството на енергетиката в САЩ, според която пандемията вероятно е възникнала в резултат на теч от китайска лаборатория.


Посочи се обаче, че степента на увереност в това твърдение е "ниска". Подобни хипотези се появиха отново и във Федералното бюро за разследване, чийто директор Кристофър Рей заяви, че "от доста време" това е оценката на контраразузнаването - "потенциален лабораторен инцидент в Ухан". ЦРУ и още една разузнавателна агенция обаче се колебаят по въпроса, отбеляза "Уолстрийт джърнъл".


Американско министерство установи лабораторен произход на COVID-19
Американско министерство установи лабораторен произход на COVID-19


Новите сведения разпалиха дебата в Конгреса (който започна разследване) и особено сред опонентите на Байдън, републиканците, за които се очаква темата да увеличи важността си, докато наближават президентските избори през 2024 г. В тази ситуация Байдън чува и от републиканците, и от своите демократи призиви да втвърди курса към Пекин.


"Трябва да стигнем до дъното на произхода на COVID-19, за да помогнем да се гарантира по-доброто предотвратяване на бъдещи пандемии", каза Байдън.


Какво е известно досега


Пекин отхвърля - правят го и голяма част от изследователите към момента - възможността вирусът да е тръгнал от Института по вирусология към Китайската академия на науките. Китай същевременно обвиняваше в началото на пандемията САЩ, че може да стоят зад COVID-19, макар повечето анализи да отпращаха именно към Ухан (където е институтът), макар и към пазар за животни, а не към лаборатория.


При това разузнавателната общност на САЩ, натоварена от Байдън с проверка на фактите през 2021 г., публикува тогава доклад, съдържащ оценка, че според четири от агенциите "с ниска степен на увереност" вирусът се е разпространил от заразено животно към хората, не е биологично оръжие и не е генетично обработен.


Теорията за лабораторния произход на COVID напусна конспиративния терен и стана "хипотеза"
Теорията за лабораторния произход на COVID напусна конспиративния терен и стана "хипотеза"

"Към момента няма окончателен отговор от разузнавателната общност по този въпрос", каза съветникът на Белия дом за националната сигурност Джейк Съливан.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK