Руската православна църква може да изгуби част от структурите си в Литва

Вселенският патриарх Вартоломей и литовският премиер Ингрида Шимоните

© Reuters

Вселенският патриарх Вартоломей и литовският премиер Ингрида ШимонитеДуховният глава на православните християни по света каза във вторник, че ще работи с литовските власти за създаване на нов клон в на Вселенската патриаршия в балтийската страна, за да гарантира, че вярващите вече не са под единствения надзор на Москва.


През 2019 г. патриарх Вартоломей вбеси Москва, като призна новосъздадената православна църква на Украйна за официална част в Украйна на признаващите Вселенската патриаршия. Преди това Украинската църква бе векове наред под властта на Московската патриаршия, но под особена форма на позволено от Вселенската патриаршия попечителство, за което бе преценено, че в наши дни няма повече необходимост.


В Литва ситуацията е различна.
През лятото на 2022 г. ръководителят на РПЦ в Литва Вилненският и Литовски митрополит Инокентий отне сановете на няколко свещеника, включително Георги (Гинтарас) Сунгайла. Църковният съд обвини последния в нарушаване на свещените обети, неподчинение на управляващия епископ, заговор срещу своя епископ, организиране на преместване в друга църковна юрисдикция и кампания за дискредитиране на Руската православна църква и събратя свещеници.


По-късно Константинополският синод възстанови свещениците в техния сан и заяви, че причините за наказанието им "изобщо не произтичат от църковните критерии", а са свързани с позицията им относно конфликта в Украйна, предаде LRT. Литовската епархия на Руската православна църква обяви, че не признава решението на Вселенската патриаршия.


Въпросните свещеници, сред които и Сунгайла, се надяват Константинополската патриаршия да формира постоянна църковна структура в Литва, която да й бъде подчинена. Сунгайла обясни пред LRT, че решението за това остава на патриарх Вартоломей. "Ние просто чакаме да чуем какво има да каже Негово светейшество. Но най-важното, което той ни даде, е възможността да се молим заедно и да извършваме Евхаристия", каза той.


Руската православна църква може да изгуби част от структурите си в Литва

© Reuters


"Днес пред нас се отваря нова перспектива заедно с възможността да работим заедно за създаването на (клон) на Вселенската патриаршия (на Константинопол) в Литва", каза днес Вартоломей пред репортери във Вилнюс след среща с премиера Ингрида Шимоните. "Вселенската патриаршия жертвоготовно се предлага в служба на православните вярващи в Литва... Това е изключителна чест за нас", добави той.


Шимоните каза, че някои от православните вярващи в нейната страна, включително украински и беларуски бежанци, възразяват срещу настоящия статут на църквата там като единица, подчинена на Руската православна църква в Москва.


"Естествено и човешко е, че след като Русия започна своята пълномащабна агресия в Украйна с откритата и активна подкрепа на Московския патриарх Кирил, някои литовски православни вече не могат с чиста съвест да останат част от Московската патриаршия", каза Шимоните.


Кирил е твърд поддръжник на агресията срещу Украйна.


Константинополската патриаршия се счита за "първа сред равни" в православния свят, но Руската църква има най-много православни вярващи, около 100 милиона от 260 милиона по света.


Православието в Литва датира от XIII век, каза Вартоломей, когато тя попада под върховния надзор на Константинопол, тогава столица на Византийската империя.


Към 2021 г. имаше около 100 000 православни вярващи в предимно римокатолическа Литва, при общо население от 2.7 милиона.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK