Русия и Китай обявиха всеобхватно партньорство срещу "трите сили на злото", няма пробив за Украйна

Русия и Китай обявиха всеобхватно партньорство срещу "трите сили на злото", няма пробив за Украйна

© ReutersРусия и Китай подписаха обширно съвместно изявление, в което обявяват, че тяхното всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие навлизат в нова епоха. То бе разпространено след продължилите три часа и половина официални преговори в Кремъл между президентите Владимир Путин и Си Цзинпин и техните делегации. Документът не е договор, но създава политическа рамка, която да бъде изпълнена с конкретни споразумения и договорености.


По най-вълнуващият Европа проблем с войната в Украйна в него няма призив да прекратяване на сраженията, руското нападение е наречено "украинска криза" и двете държави се обявяват против санкциите срещу Русия.


В него между другото се казва, че е постигнато съгласие да обсъдят "провеждането на годишни срещи на министрите на вътрешните работи и обществената сигурност, да засилят сътрудничеството в областта на правоприлагането, за да противодействат на "цветните революции". Освен това Москва и Пекин ще се борят с "трите сили на злото", включително Ислямското движение в Източен Туркестан (провинция Синджан - бел.ред.), трансграничната организирана престъпност, икономически престъпления и престъпления, свързани с наркотици."
Любопитен е моментът, че Русия и Китай ще си предоставят "решителна взаимна подкрепа в защитата на основните интереси на другите, преди всичко суверенитета, териториалната цялост, сигурността и развитието", защото Пекин продължава да не признава Крим за руски, да не говорим за анексираните части от Източна Украйна през миналия септември.


Какво се казва за войната срещу Украйна:

 • "Страните смятат, че целите и принципите на Хартата на ООН трябва да се спазват и международното право трябва да се спазва. Руската страна оценява положително обективната и безпристрастна позиция на китайската страна по украинския въпрос. Страните се противопоставят на всякакви държави и техни блокове, целящи да получат военни, политически и други предимства, да накърнят законните интереси на други държави в областта на сигурността.
 • Китайската страна оценява положително готовността на руската страна да положи усилия за възобновяване на мирните преговори възможно най-скоро.
 • Русия приветства готовността на Китай да играе положителна роля в политико-дипломатическото уреждане на украинската криза и конструктивните съображения, изложени в документа "Относно позицията на Китай за политическото уреждане на украинската криза", изготвен от китайската страна.
 • Страните отбелязват, че за разрешаване на украинската криза е необходимо да се зачитат законните опасения на всички страни в областта на сигурността и да се предотврати образуването на блокова конфронтация, да се спрат действията, които допълнително разпалват конфликта.
 • Страните подчертават, че отговорният диалог е най-добрият начин за устойчиво разрешаване на украинската криза и международната общност трябва да подкрепи конструктивните усилия, които се полагат в това отношение.
 • Страните призовават за прекратяване на всички стъпки, които допринасят за ескалация на напрежението и удължаване на военните действия, за да се избегне по-нататъшно влошаване на кризата до преминаването й в неконтролируема фаза. Страните се противопоставят на всички едностранни санкции, наложени в заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН.
 • Страните настояват НАТО да спазва стриктно задълженията, свързани с регионалния и отбранителен характер на посочената организация. Те призовават НАТО да зачита суверенитета на другите държави, тяхната сигурност и интереси, цивилизационното и историческо и културно многообразие, да се отнася обективно и непредубедено към мирното развитие на другите държави.


Русия и Китай обявиха всеобхватно партньорство срещу "трите сили на злото", няма пробив за Украйна

© Reuters


Ето още акценти от изявлението:


"Страните отбелязват, че отношенията между Русия и Китай, макар и да не са военно-политически съюз, подобен на съюзите, създадени по време на Студената война, превъзхождат тази форма на междудържавно взаимодействие, нямат блоков и конфронтационен характер и не са насочени срещу трети страни."


"Разглеждат се взаимно като приоритетни партньори."


"Отбелязват ускоряването на процеса на установяване на многополюсен световен ред, укрепването на позициите на нововъзникващите пазари и развиващите се страни, нарастването на броя на регионалните сили, които влияят на глобалните процеси и демонстрират желание да защитават легитимните си национални интереси. В същото време проявите на хегемонизъм, унилатерализъм и протекционизъм са все още широко разпространени. Опитите да се заменят общопризнатите принципи и норми на международното право с "правилен ред" са неприемливи."


"Русия и Китай призовават всички страни да насърчават такива универсални човешки ценности като мир, развитие, равенство, справедливост, демокрация и свобода, да участват в диалог, а не в конфронтация, да прилагат приобщаващ, а не изключителен подход, да съжителстват мирно, да осъществяват взаимноизгодни сътрудничество, стимулиране на мирното развитие на света."


"Поддържат тясна външнополитическа координация и взаимодействие на многостранни платформи, като решително отстояват равенството и справедливостта, насърчавайки изграждането на нов тип международни отношения."


"Няма "висша демокрация". Страните се противопоставят на налагането от една държава на нейните ценности на други държави, очертавайки идеологически линии, създавайки фалшив разказ за така наречената конфронтация между демокрациите и автокрациите, използвайки демокрацията и свободата като претекст и политически инструмент за оказване на натиск върху други държави."


"Всяка държава има право самостоятелно да избира пътя на развитие в областта на правата на човека."


"Страните редовно ще провеждат съвместни патрули в морето и във въздуха и съвместни учения, ще развиват обмен и сътрудничество, включително в рамките на всички съществуващи механизми за двустранно сътрудничество, и ще задълбочават взаимното доверие между въоръжените сили на двете страни."


Русия и Китай обявиха всеобхватно партньорство срещу "трите сили на злото", няма пробив за Украйна

© Reuters


Русия и Китай се обявяват още против:

 • всички форми на хегемония, едностранни подходи и силова политика, срещу мисленето в духа на Студената война, блоковата конфронтация и създаването на тесни формати, насочени срещу определени държави.
 • опити за приемане на правно обвързващи международни механизми, които ограничават суверенитета на държавите в областта на превенцията и контрола на инфекциозните заболявания, превенцията и реакцията на биологични заплахи
 • на плановете и опитите за политизиране на въпроса за произхода на коронавируса
 • политизирането на спорта.

Обявяват се за "обективно, безпристрастно, професионално разследване на експлозиите в газопроводите "Северен поток" и "присъединяването на Африканския съюз към Г-20", в която развиващите се икономики да имат повече право на глас.


Те са за "договорени и стриктно спазвани принципи и параметри на мирно съвместно съществуване на настоящия исторически етап" и "във възможно най-голяма степен да се избягват конфликтите между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН".


"Отново подчертават, че не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде отприщвана. Страните призовават всички страни, подписали Съвместното изявление на петте ядрени сили, да следват основните му постулати на практика, включително ефективно намаляване на риска от ядрена война и всеки въоръжен конфликт между държави, притежаващи ядрени оръжия. (...) Всички ядрени сили не трябва да разполагат ядрени оръжия извън своите национални територии и трябва да изтеглят всички ядрени оръжия, разположени в чужбина."


"Изразяват сериозна загриженост относно военните биологични дейности на Съединените американски щати, извършвани на тяхна национална територия и извън нея, които представляват сериозна заплаха за сигурността на други държави и цели региони, изискват от Съединените щати да предоставят обяснения по този въпрос" и "дълбоко са загрижени от политизирането на Организацията за забрана на химическите оръжия."


Русия и Китай обявиха всеобхватно партньорство срещу "трите сили на злото", няма пробив за Украйна

© Reuters


"Русия и Китай изразяват загриженост относно засилването на усилията на САЩ за създаване на глобална система за противоракетна отбрана и разполагане на нейни елементи в различни региони на света, в комбинация с изграждането на потенциала на прецизни неядрени оръжия за нанасяне на обезоръжаващ удар и други стратегически способности, както и с желанието на САЩ да разположат наземни ракети със среден и по-малък обсег в Азиатско-Тихоокеанския и европейския регион и прехвърлянето им на техните съюзници."


Като се обявяват против "милитаризацията на информационно-комуникационните технологии" те казват, че трябва да се изработят "нови норми за отговорно поведение на държавите в информационното пространство и в частност да бъде приет универсален международно-правен документ".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK