Германската метеослужба: "Напускаме зоната на комфорт" за климата

Германската метеослужба: "Напускаме зоната на комфорт" за климата

© ReutersЕфектите от глобалното затопляне, включително горските пожари, съсипаните реколти и ограниченията на водата на сушата, стават все по-очевидни, съобщи Германската метеорологична служба (DWD) в Берлин във вторник, представяйки своя климатологичен доклад за 2022 г.


"Напускаме зоната на комфорт", каза Андреас Бекер, ръководител на отдела за наблюдение на климата на DWD.


Бекер посочи екстремните горещи вълни, рекордните периоди на слънчево греене и постоянните сухи периоди, които показват, че 2022 г. е била една от най-топлите от началото на статистиката не само в Германия, но и в Европа като цяло.
Той отбеляза, че няколко общини в Германия са били принудени да наложат ограничения върху използването на питейна вода миналото лято. И изброи данни от германския официален орган за контрол на болестите, института "Роберт Кох", показващи, че повтарящите се горещи вълни през лятото на 2022 г. са довели до смъртта на над 4500 души.


"Струва си да се борим за всяка десета от степента", каза Бекер във връзка с климатичните цели, определени в Парижкото споразумение от 2015 г.


Членът на изпълнителния борд на DWD, отговарящ за въпросите на климата, Тобиас Фукс, изрази мнение, че поставената тогава цел вече не е постижима. "Два градуса все още са някак си в обхвата, но 1,5 градуса са много далеч", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK