Недостиг на работна ръка в Германия няма – проблемът е друг

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Труден език, високи данъци (при същите доходи при нас е рай - показва го ИТ сектора), зимата има малко слънце и е сиво - психиката се натоварва, германците не за южняци и са по-затворени/хладни хора.
  Допълнително, в момента проблем с намирането на жилище. Вдигането на лихвите спря строителството, в допълнение инфлацията напомпа цената на строителните материали и продукция до невъобразими нива, а и бюрокрацията е голяма и изискванията към строителството също оскъпяват. В добавка данъците на държавата за придобиване на имот (около 6%), таксите на нотариусите (около 1%), таксите на имотните агенти (4,96% с ДДС). Наемите ще се покачват, не е ясно след тазгодишното покачване на заплатите дали ще има друго подобно. Последното в такъв размер е на поне 40 години.
  И не на последно място, всяка година квалифицирана работна ръка напуска Германия за места с по-високи заплати, а стотици хиляди нискоквалифицирани прииждат.

 2. 2 Профил на Изобличител
  Изобличител
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Значи неработещите и неучещите негри и мюсюлмани в Германия са приблизително толкова, от колкото се нуждае бизнеса, а именно няколко милиона. Тези пришълци се издържат от социални помощи и престъпления. Друго си е по цял ден нищо да не правиш и да получаваш пари. Или с един удар на седмица да си и допълнително. За какво да работят тогава?!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:11).
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1606 Любопитно

  Поради каква причина, старателно отгледаните дневникарски тролове, не са засипали четивото с дитирамби? 😁😁😁

 4. 4 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Да, проблемът е друг. Докато даващия примера с фризьорката в Бон не искарс сам фризьорски курсове, вместо да се занимава с безумни анализи, нещата няма да се подобрят.
  И разбира се, докато в обявите за работа продължава да има съкращения като M/W/D, като в примера от картинката. Зер, тия от D-то никога няма да се цанят за сервитьори- тях им дай да са инфлуенсъри, ако може в детската градина.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  зкуственият интелект и автоматизацията ще доведат до големи сътресения на пазара на труда
  ___________
  ИИ започва да пише кодове а IT-тата на ниско ниво ще минат на ниско квалифициран труд.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3013 Весело

  Тоя анализ според мен се опитва максимално заобиколно да каже, че проблемът не е, че няма хора, а че заплатите в ГФР-то са ниски а отношението към чуждите работници (белите, щото с черните и кафевите се внимава, че иначе следва канселация, хеле пък и ако са ислямисти и потенциални терористи) е ужасно. Бай шваба не ще да работи нормална работа - иска да си говори с ChatbotGPA по цял ден и да разказва откритията си, срещу 200 хил. евро на година, ама ако може по 4 дни в седмицата и с 40 дни отпуск. Не става. И това не е от мързел - за разлика от французи и други подобни, немците не са вродено мързеливи, просто имат някакви много нереалистични очаквания за живота.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Трябва да се търсят въртешни резерви. Като начало да резнат социалните помощи на здравите и трудоспособните и да ги направят стипендии ако учат нещо или карат курсове.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5598 Весело

  ...И разбира се, докато в обявите за работа продължава да има съкращения като M/W/D, като в примера от картинката. Зер, тия от D-то никога няма да се цанят за сервитьори- тях им дай да са инфлуенсъри, ако може в детската градина.
  —цитат от коментар 4 на klecho

  "Д-то" е важно, не може да се игнорира!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Истината е, че новото поколение работещи се мотивира по съвсем различен начин.
  Вече не могат да ги обвързват с жилищни кредити и със семейства.
  Не търсят и много пари, но държат на конфортни работни и социални условия.


 10. 10 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Да, проблемът е друг. Докато даващия примера с фризьорката в Бон не искарс сам фризьорски курсове, вместо да се занимава с безумни анализи, нещата няма да се подобрят.И разбира се, докато в обявите за работа продължава да има съкращения като M/W/D, като в примера от картинката. Зер, тия от D-то никога няма да се цанят за сервитьори- тях им дай да са инфлуенсъри, ако може в детската градина.
  —цитат от коментар 4 на klecho


  Ако не напишат D, ще бъдат съдени и заради това D стои там. Съответно, в България търсят "сервитьорки", което директно може да докара глоба на собственика на фирмата за дискриминация. Търсят се учители за детските градини, въпреки че реално само жени стават учители.

 11. 11 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Вземете се разберете в редакцията кое точно е. През ден пускате статии в двете крайности.

 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Трябва да се търсят въртешни резерви. Като начало да резнат социалните помощи на здравите и трудоспособните и да ги направят стипендии ако учат нещо или карат курсове.
  До коментар [#7] от "pamela":

  Това не работи. Ще отидат при мама и тате да ги хранят.

 13. 13 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Трябва да се търсят въртешни резерви. Като начало да резнат социалните помощи на здравите и трудоспособните и да ги направят стипендии ако учат нещо или карат курсове.
  —цитат от коментар 7 на pamela


  проблемът не е в социалните. Проблемът е, че човек с квалификация може да откаже да заеме работно място с квалификация по-ниска от неговата. В допълнение, много жени са безработни, защото са домакини. Данъчната система го предразполага:
  1. при липса на доход / доход до 450 евро на месец, няма осигуровки, здравното го плаща държавата като осигуровката се смята на гърба на мъжа (или обратното). Децата също така са съзастраховани. Така при големите семейства плаща един за здравно.
  2. семейно подоходно облагане с необлагаем минимум (той не е семеен). Жената прехвърля необлагаемия си минимум на мъжа и отделно заради спадането на сумата наполовина се пада по-ниско в данъчната прогресия и данък доход, пък и всички осигуровки силно намаляват. Не е случайно, че доста туркини не работят.

 14. 14 Профил на autopilot
  autopilot
  Рейтинг: 238 Неутрално

  "Дигитализацията, изкуственият интелект и автоматизацията ще доведат до големи сътресения на пазара на труда. "

  Глупости на търкалета. Много вода ще изтече, докато това се случи. Проблемът според мен е, че никой не иска да си блъска главата с математика, информатика и инженерни науки, а всеки търси мекото на хляба и иска да шеф. Това го казвам от опит. Германците не са от най-иновативните нации, затова ще си вкарат индийци и пакистанци на кило да им "дигитализират" индустрията. А навремето ревяха, че бългатите и румънците ще им вземат хляба.

 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Трябва да преформират работните условия, така че да привличат младите.

  Удължаването на пенсионната възраст е в полза единствено на хазната. В ИТ сектора 40 годишен служител е вече много възрастен. Основно са под 35г. Млада кръв трябва.

 16. 16 Профил на mkebg
  mkebg
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Дневник трябва да обърнат сериозно внимание на преводачите си....
  Текстът е пълна каша и нищо не става ясно, да не говорим че заглавието няма нищо общо с написаното....

 17. 17 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 292 Любопитно

  Големият слон в стаята:
  Увеличаващото се неравенство на имущество и възнаграждение. Германия тръгна по този път около 93-та година.
  30% процента от немското имуществото е съсредоточено в 1% от населението. Мнозинството немци живеят под наем, 40% от тях нямат и 10 000 на името си, а Германия беше икономическия двигател на ЕС в продължение на десетилетия.

  https://thecorner.eu/news-europe/european-economy/the-illusion-of-wealth-in-germany-rich-country-poor-country/94159/

  https://www.statista.com/statistics/543381/house-owners-among-population-germany/ #:~:text=Between 2008 and 2021, the,in an owner-occupied dwelling.

 18. 18 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 150 Неутрално

  "Дигитализацията, изкуственият интелект и автоматизацията ще доведат до големи сътресения на пазара на труда. "Глупости на търкалета. Много вода ще изтече, докато това се случи. Проблемът според мен е, че никой не иска да си блъска главата с математика, информатика и инженерни науки, а всеки търси мекото на хляба и иска да шеф. Това го казвам от опит. Германците не са от най-иновативните нации, затова ще си вкарат индийци и пакистанци на кило да им "дигитализират" индустрията. А навремето ревяха, че бългатите и румънците ще им вземат хляба.
  —цитат от коментар 14 на autopilot


  Немците са иновативни, но в хардуера, не в софтуера. Не е случайно, че немците изнасят машини за Китай и въобще в машиностроенете са номер едно. Не е случайно, че Мъск купи германска фирма специализирана в автоматизация на производство за да си оправи производствените проблеми и да вдигне производителността. Не е случайно, че 1/3 от поточните линии за бутилиране в света са производство на германска фирма. Немците имат проблем със софтуера и създаването на чипове. Тази индустрия при тях не беше развивана, а големите фирми в този бранш са динозаври.

 19. 19 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Работна ръка липсва всъщност в развития свят и Китай(хем са развити, хем не съвсем).

  Ето примерно за Южна Корея:

  https://edition.cnn.com/2023/03/18/asia/south-korea-longer-work-week-debate-intl-hnk/index.html

  Статията е от преди 2 дни. Опитвали са да прокарат лимит на работната седмица от 69 часа или близо 12 часа 6 дни седмично при сегашен 52 часа или 6 дни по 9 часа почти. Хората някак си са успели да стопират проекта. Заради преработване имат много умрели или паднали на работното място от преумора, катастрофи заради заспали в колите си хора и т.н. Имат си и дума за това- gwarosa /смърт от преработване/. Всичко това е заради застаряващото население и липсата на хора да попълнят съществуващите работни места, както и да плащат данъци за покриване на пенсиите на старите.

  ЕС, САЩ и всички развити държави са на тоя хал, защото просто застаряват- населението дълго не е отглеждало 2 или повече деца на семейство, съответно възрастните изравняват броя работещи по-млади или даже го минават. От там борбата ще бъде да се работи и до самата смърт на всеки- по-малко разходи за пенсии и някакви, макар и не съвсем адекватни, хора да заемат работните места. Иначе да си представим какво ще стане, ако в завод се пенсионират 100 човека от 1000 за година, а поради липсата на млади не влезе и 1 нов. Печалбите падат или трябва да закриват завода, ако ключови позиции останат без покритие.

  Разбира се, никой не иска да каже открито проблема, защото политиците ще бъдат изритани заради грешките си, с които са докарали нещата до това състояние. Пари за пенсии няма и няма да има скоро. И днес да почне да се вдига раждаемостта, пак ще отнеме десетки години(20ина поне) младите да влязат на пазара на труда. Емигрантите създават повече проблеми и искат социални помощи, а не да работят.

  На тоя хал научиха младите да искат много повече, отколкото могат да изкарат, и да си стоят вкъщи на издръжка от мама и тати или помощи. Ученето вече се превърна в лъжа, че знаеш нещо след прочитане за 5 мин в гугъл или гледане на 1-2 часа видео урок. То училището и ВУЗът така се минават, та.... Съответно качеството на уменията клони към 0. Липсва и възпитанието, че е важно да работиш. Всеки търси по-малко работа за повече пари. Така кадри наистина няма- можеш да имаш и 100 свта на "специалисти" със сертификат от едночасов курс, но 1 да умее повече и да не иска бюджета по 5 едва ли поне от категорията под 30-35 годишни.

  Лошото образование всъщност създава парадокс, който е ясно видим. Ако преди няколко години или десетилетие нещо е вършено от стажант за седмица, днес за същото може да ти е нужна година с 4-5 човека. В ИТ може да ти изкара очите това. Вече и лека страница с презентация на фирма, която преди е правена за ден, се прави с месеци, а специалистите копират от stack overflow или блогове на кило и са на ниво едночасов курс "Как се прави hello world".

 20. 20 Профил на autopilot
  autopilot
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#15] от "half truth":

  Млад и най-добре без никакъв опит. Learning by doing, нали така? Някой ще ти даде 100К на година и ще те чака тебе да се учиш и да трупаш опит. Няма такъв филм. Какво според теб да правим със старите кучета? Да ги пратим да чистят?

 21. 21 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Трябва да преформират работните условия, така че да привличат младите.Удължаването на пенсионната възраст е в полза единствено на хазната. В ИТ сектора 40 годишен служител е вече много възрастен. Основно са под 35г. Млада кръв трябва.
  —цитат от коментар 15 на half truth


  ИТ секторът не означава само програмисти. И много програмисти на 22 въпреки бързината си може да се по-малко ефективни от човек на 40, който има 15-20 годишен опит и е минал през същите цикли в софтуерното производство два-три пъти. В ИТ бранша едни и същи идеи се прераждат, катко е в модата, и ако си бил достатъчно дълго в бранша ще знаеш проблемите, които младите не познават. Младите са бързи, но неопитни. Старите са бавни, но опитни и знаят как да съкратят време и разходи.
  В България има малко хора над 40 в ИТ поради една основна причина. 1990-та доста програмисти избягаха на запад, заради по-доброто заплащане. 90-те бяха тъмни години, в тази област нямаше развитие у нас, заплатите бяха ниски - хората учеха за адвокати и да работят в банки. През 00-те се получи подем, но тогава заплатите пак не бяха високи. ИТ заплатите бяха 300-500-800 евро. В края на 00-те имаше някакво попълване с кадри, но не много.
  През 2007-ма влязохме в ЕС и по този начин държава придоби репутация. През 2010-те започнаха да навлизат чужди фирми, както и да се развиват местни в бранша. Заплатите започнаха да растат с 20-30% на година и така индустрията се напълни с млади хора и някои сменили професията. През 2023-та, човек на 35 години е роден през 1988-ма и е завършил университет през 2010-та и има 13 години стаж, което не е малко, но не е много. Синиър синиърите са малко, тези с много стаж и много опит в главата и там заплатите са в небесата - неслучайно. Те не програмират, те казват на другите какво да програмират и по този начин скалират процеса.

 22. 22 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#20] от "autopilot":

  Всъщност точно това се получава. Интервютата често се водят от млади неопитни отвсякъде, които се пъчат, но си знаят уменията. Съответно отритват всеки по-стар и опитен, че не знаел модерните неща и не бил спец изобщо. Пазят си хляба и позициите.

  Ако случайно специалист влезе в млад екип в ИТ фирма, в общия случай за няколко месеца ще го изгонят, защото всички ще скочат срещу него. Ще прави повече, ще работят нещата му по-добре, ще прави неща обявени за невъзможни от младите. Всичко негово ще се отрича, защото просто разликата в опита иначе би докарала шефовете да се чудят за какво им плащат изобщо, ако не могат нищо да свършат в срок и качествено.

  Та, да, старите кучета кучетата да ги ядат. Това е мотото в наши дни.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#14] от "autopilot":

  Германците не били иновативни? М-да...! Циганите в Индия и Пакистан обаче са. Това сериозно ли го помисли? :)))

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#15] от "half truth":

  Добре, пълниш ИТ сектора с 30-35 годишни. Старите 40-45 годишни какво ги правиш? Пращаш ги да лепят плочки, да нареждат керемиди или да карат камиони?

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 150 Неутрално

  И напук на брътвежите на Копейкин, колко е изгубила България от влизането в ЕС заради затварянето на 1-4-ти блок на АЕЦ-а. България спечели милиарди от това, че сме в ЕС и ИТ секторът се разви, заплатите са конкурентни на западните и изтичането на мозъци е минимално. Секторът носи милиарди приходи всяка година и расте с двуцифрени проценти всяка година. Това не може да се каже за енергийният ни сектор. Дори имаме фирма еднорог, с оценка над 1млрд. долара и то няколко години след създаването си. Разбира се, заради ГЕРБ и Гешев, тази фирма е регистрирана в Лондон, за да не може някоя мутра да я открадне. Но пък, собствениците са тук и инвестират тук. Собствениците на Телерик с парите от продажбата инвестират на местна почва.

 26. 26 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Всички статии по тази тема повтарят като папагал едни и същи неща като това, че навлизането на изкуствения интелект няма да ликвидира работни места, а обратно дори ще създаде нови или че само ще се преструктурира трудовия пазар. За съжаление нищо от това не е вярно!

  За първи път в човешката история съкращенията (и то само след няколко години) ще започнат от "белите якички", докато работа за "сините якички" ще си остане.

  В средносрочно бъдеще 50% от юристите и програмистите и примерно 90% от общопрактикуващите лекари без специалност ще са на улицата без работа, просто защото няма да има нужда от тях. Изкуствения интелект много бързо и лесно ще ги замени. Ако днес имаме адвокатска кантора с 10 юриста, то след 5-6 години в нея ще работят само 5 юриста, които с помоща на системи с изкуствен интелект 10 пъти по бързо и ефективно ще подготвят, преглеждат или когирират договори, анекси и т.н.

  Същевременно работа за сини якички като плочкаджии, водопроводчици, арматурист и т.н. ще има, защото изкуствения интелект в обозримо бъдеще няма да може да замени.

  Ясно е, че предстои много болезнена трансформация, която безусловния базов доход няма да направи по-лека, защото уволнения програмист и уволнения кофражист без образование ще получават една и съща помощ.

 27. 27 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#21] от "alx061154739":

  Няма да те разбере. Програмист от 90те със сигурност ще е минал примерно single page applications, ако е работил web след 2000та. Ще го е правил без библиотеки с ajax call, който е основата на всичко днешно- React и т.н. Ще е писал сам подобни библиотеки и на всяка ще знае силните и слабите неща, ще има куп готов код или идеи как да го направи.

  На 40 с 20г опит ще си и 100 пъти по-ефективен. Младите работят много часове, но повечето време е налучкване и търсене на решения или фиксване на бъгове. Обичайно е сам човек с опит да реши нерешими с години проблеми на млад екип за дни след влизането си или да вади работата на екипа за месец във вид на функционалности за дни. Просто е- всеки с годините изгражда knowledge base, а фреймуърци, библиотеки, нови езици като цяло не променят коренно концепцията на програмирането от преди, а само дават някакви готови парчета от пъзела за новата програма. Развиват се, но не са панацея. Затова и всъщност животът на фреймуърк е 1-2 години до 5 и идва нова версия(разбирай пренаписан като напълно нов от 0 с повечето стари неща премахнати) или се почва с нов. И изведнъж парата отива в мигриране, т.е. пренаписване на кода, вместо да се ползва и развива стария или да се разработват нови проекти.

 28. 28 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Трябва да преформират работните условия, така че да привличат младите.Удължаването на пенсионната възраст е в полза единствено на хазната. В ИТ сектора 40 годишен служител е вече много възрастен. Основно са под 35г. Млада кръв трябва.
  —цитат от коментар 15 на half truth


  Ако успееш в твоя си проект с всичкия си опит да минеш старо куче над 40 само месец след влизането му, ще получиш каса бира от мен. Ако прави 5 пъти повече таскове от теб с 10 пъти по-малко бъгове за фиксване и ти реши някой и друг "нерешим" проблем с пърформанс, консумация на памет или нещо такова, който си мъчил поне година, то очаквам каса бира от теб.

  За твое сведение съм сигурен в залога си. Нямам един случай наистина опитен програмист от поколението сега над 40 годишни да е влязъл във фирма и да не го е направил. При това повечето време ще се вижда, че не работи, а ще пие кафета или нещо такова, щото няма да има работа за вършене.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8461 Неутрално

  Сравнението (Германия-Швейцария) при еднакви езикови изисквания не е в полза на Германия. Германци предпочитат да работят в Швейцария

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#25] от "alx061154739":

  Собствениците на Телерик с парите от продажбата инвестират на местна почва.
  —цитат от коментар 25 на alx061154739


  Прав си като цяло, но нека си кажем истината. НЯМАМЕ ДОСТАТЪЧНО СПЕЦИАЛИСТИ, А ПОСЛЕДНИТЕ 10+ ГОДИНИ КАТО ЦЯЛО НЕ СЪЗДАВАМЕ ТАКИВА. Нивото на хората ни в ИТ е трагично. Проблемът идва от това, че огромната част от ИТ ни е аутсорс, даже много продуктови компании са ни всъщност аутсорсване на френски, немски и т.н. компании, макар че държат целия продукт.

  Фирмите ни са свикнали да продават човекочасове без никакъв ангажимент за предаден резултат. Затова и са всичките врътки с интервюта с чужденеца, всекидневни оперативки с него и т.н. - "Ние не носим отговорност, защото ти си подбирал сам хората и си гледаш какво правят.". Намери фирма да подпише с клиент, че доставя продукт при дадени условия или дължи неустойки, а да не е договор с позиции и цена на час за всяка съответно така формирана цена и 0 описание какво се иска като резултат и неустойки. Ами, по-редки от белите лястовици са такива договори.

  Тъй като няма хора, се наема всеки с някакво листче да има за какъвто и да е курс и да пише някакви години в cv-то. Реално умения и опит във вид да си изкарал нещо успешно не се търсят грам, защото са редки, а и хората са скъпи спрямо средната ставка. Тъй като няма как да намериш архитект или лийд, а клиентът го иска, то повишаваш на сляпо хора, които може един таск да нямат пуснат, защото все нещо му фиксват.

  Тендензията с лъгане, че стажант е експерт или да се продава експертност на прочели един user manual или минали курс в Udemy, е от години. Клиент ти идва и подписва за примерно 5 човека по 30 евро на час. Тогава фирмите най-общо почват да търсят хора, като често и продават позиции, каквито няма в страната- примерно с някоя екзотична база данни. Ако първо наемат екип, е разход все пак. Няма как без лъжа. Примерно през 2010 да е имало 20 000 човека в страната, а бизнесът тръгна да продава на кило и да търси 100-200 000. Ами, как да стане? Почна се с лъжата и днес сме съвсем честно на нивото на индийците, а на моменти и под него. Просто експертност се гради с години, ако има проекти и кой да те учи, т.е. експерт до теб, а не с блогове, stack overflow и кратки видео курсове.

  Телерик специално ги цитирам от твоето. Те са от същия проблем. Като се продадоха, в рамките на няколко месеца новите собственици направиха одит какво става във фирмата. Съкратиха над 100 човека, защото никой не знае какво правят изобщо и нямат резултати никакви отчитани дълго. Познавам една от съкратените- PMка, която над година е питала ръководството какво да прави хора, които един таск нямат свършен, но й е казвано да си трае. Та... Затова и съкратиха хора, изведнъж старите собственици не останаха 2-3 години в управлението, а се "отдадоха на академията", продадоха новата сграда и т.н. Точно тази фирма не е много добър пример, ако искаш да покажеш силата на българското ИТ.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8461 Весело

  До коментар [#27] от "атанас":
  До коментар [#28] от "атанас":

  Съгласен на 100%

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#22] от "атанас":

  Прав си Наско Много си Прав.
  Мама беше Учител по Математика и Физика.
  Била е заедно със Сендов.
  Той Отличник на Випуска за момчета Тя за момичета.
  Кандардисваше я за ЕИМ но Тя си искаше децата.
  Помнеше имената на Всички.
  А с Лист и Химикал можеше да изведе и предаде Всичко.
  Аз бях Тъп и Марзелив та не стана Нищо от Мен.
  Но мъничко Майчка се запази.
  Наследниците учат за Компютри.
  Учат но не работят на тях Само слайдове и презентацйи.
  Аз на Правец 82 и 8Д съм писал много повече от тях.
  -Тате ти какви езици си учил?
  Фортран Бейсик и Малко С++
  -Ууууу Тва е Старо.
  Що да е Старо и най Сложната Програма се почва с Лист и Молив.
  Научи се да правиш Алгоритъм за Езици все ще намериш какво да ти свърши Работа.
  -Глупости не се прави Така.
  Е те така Сега чекаме ИИ и Чатбот (Дмек Аз) да ни смени Бойлера.
  Но сглобяваме Железният човек на Марвел много Прецизно и Старателно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4587 Весело

  До коментар [#19] от "атанас":

  Нямаш си представа, младите колко учат, тези, на които им се учи, и какво знаят по на 18, 20, 22, сравнение със онези 18, 20, 22 от соца, днешни 55-60 год., гоуеми специалисти, според теб. Младите не спират, работят, докато си свършат работата, общуват на няколко езика, работят за няколко фирми, едновременно, коя от коя по изискваща, получават сериозни доходи, немислими за соц въображението, имат приятели из целият свят, живеят си живота и гледат само напред. А млади, некадърни, да стоят и да мишкуват, за да си получават парите всеки месец, а кадърният, по-старичък от тях, да го изгонят, щото вършел много работа, това не знам от къде си го чел/научил, но е пълна глупост.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 34. 34 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  И напук на брътвежите на Копейкин, колко е изгубила България от влизането в ЕС заради затварянето на 1-4-ти блок на АЕЦ-а. България спечели милиарди от това, че сме в ЕС и ИТ секторът се разви, заплатите са конкурентни на западните и изтичането на мозъци е минимално. Секторът носи милиарди приходи всяка година и расте с двуцифрени проценти всяка година. Това не може да се каже за енергийният ни сектор. Дори имаме фирма еднорог, с оценка над 1млрд. долара и то няколко години след създаването си. Разбира се, заради ГЕРБ и Гешев, тази фирма е регистрирана в Лондон, за да не може някоя мутра да я открадне. Но пък, собствениците са тук и инвестират тук. Собствениците на Телерик с парите от продажбата инвестират на местна почва.
  —цитат от коментар 25 на alx061154739

  Знаеш ли, хората влязоха в ЕС и си запазиха производствата, а ние свалихме гащи. Една Чехия примерно. И даже Румъния. И сега, къде са Чехия и Румъния, а къде сме ние. Атомните централи можеха още много години да работят и нямаше да има тия карамболи с Белене. Тия 2 реактора къде сега се чудим дали да строим и ще ги плащат младите, са 4-те затворени, които след малка модернизация и ремонт от Росатом по тяхна технология за възстановяване метала и здравината на реактора сега работят на другите места на 520МВт. И ще изкарат 100 години.
  Сега, за статията, малко утопист и книжовник ми се вижда тоя. Хайде да допуснем че всичко се прави от машини, а хората? На социални помощи ли ще стоят? Капитализма първо иска пазар, даже и войни са се водели за пазари. НАТО в момента е повече захващане на пазар, в тоя пазар сме само клиенти и ако нещо изпадне. ЕС е същата история - икономически съюз в който всеки получава пазар, работна ръка и тн.
  Но хората, емигрантите , меигрантите са важни за капитала - като работна ръка не толкова, а като клиенти. Наеми, строителство, и тн, създава се пазар. Като цяло държавата не живее по добре, но се въртят пари.
  Примерно една Канада - там вечно им трябват работна ръка. Де факто трябват им не толко работници, а хора, да плащат наеми, данъци , да пазарават, карат коли, да харчат.И в САЩ е същата история - за това се създава една потребителска култура, да летиш и пазаруваш по някога само заради пазара що е на сейл и тн.
  Великобритания е същата история, цели градове нищо не произвеждат,
  услуги и социални помощи.

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#12] от "half truth":

  Германските мама и тате не хранят 30 годишни мъже и жени. Живееш при тях, плащаш им наем.

  До коментар [#13] от "alx061154739":

  Това са данъчни облекчения при неработещи жени. Става дума за социални помощи когато никой в семейството не работи.

 36. 36 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Наемите ще се покачват
  —цитат от коментар 1 на alx061154739

  За последните 3 месеца наем на тристаен в Берлин се е дигнал от 9,86 на 12,55 евро на квадрат. Вече само в Мюнхен е по - скъпо. Фактор освен традиционните клети може да е и че последната година в Берлин са дошли 100.000 украинци.
  https://www.berliner-zeitung.de/news/miete-berlin-wohnen-wohnraum-mietspiegel-27-prozent-in-drei-monaten-angebotsmieten-in-berlin-explodieren-li.325674

 37. 37 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  Така са нещата и то си има логическо обяснение. На Запад работника , даже и специалиста бе обучаван по съвсем различен начин. Добър или лош, това е друг въпрос. Там човека е винтче, част от системата, като се развали, отвива се и се сменя. Машината си работи. За това в него не се развиват качества и не получава знания които да го изграждат като мислещ и образован човек, от него се иска бърза реакция по зазубрени знания.
  Никой не ти дава 4 задачи на олимпиада или приемен изпит, и 4 часа да ги решаваш, там ти дават тест от 40 въпроса за 40 минути...
  Съответно българският работник и специалист от време оно е извървял дълъг път да научава много неща и самообразова в процеса на работата.
  Ще ти дам пример с оператори на ЦПУ. Българина знае и обикновенструг да работи, от стругар е почнал. Точи ножове, настройва машината, пише и програми, прави корекции абе от а до я.Че даже я потдържа и ремонтира.
  На Запад масово ловят някой от улицата и му показват кое копче да натиска. А си има други хора за всичките други неща.

 38. 38 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  Всъщност имам много добри наблюдения над младите. В сферата съм и съм от поколението ИТта от края на 80те и началото на 90те- първи стъпки 87-8ма, професионално от 98ма, първи стъпки в web 2000-2001, първи single page web app през 2002 и т.н..

  Постоянно четат. Да, но казах проблема- четенето е блогове, примери от stack overflow, видеа кратки. Като цяло не е нищо сериозно за база на сериозен програмист. Малко са чели за алгоритми, начин на работа на процесор, дискова система, управление на памет, структури от данни(ама говорим как се изграждат и как работят отвътре, а не просто пример как се ползват) и т.н.

  Говорят езици. Тук е спорно. Като цяло нивото на владеене на английски е като на човек от махалата български- бъркат се времена, граматика почти не се спазва, често не се разбира какво е казано, казаното от теб самия е неразбираемо. Но този проблем младите го имат и с българския и често над 2-3 изречения казано или прочетено подлежи на всякакви интерпретации, но не и да се каже точно това, което е изказано. Примерно почва някой с "По този начин няма да стане, защото....." и говори 2 минути защо. Питаш младия какво е разбрал, той казва "Каза, че ще работи по този начин и ще прави тия и тия неща.". Имал съм случай PM да не разбере от среща на английски с клиент при 5 минути на екрана план с 3 точки за вършене и обяснение за всяка, че едната се измества с две седмици във времето. Ни екрана видял, ни разбрал 5 минути какво му говорят.

  А защо според теб хората на 40-45 са от соца? Родени са в него, но са били на има-няма 10 години, като се е сменила системата. Защо знаят повече? Просто е.

  Преди:

  В общия случай нямаш домашен компютър. Цената беше огромна- и на старо като на половин апартамент за Правец 8. Наличен софтуер почти нямаше, игри също. Който искаше да се занимава с това, съответно чоплеше яко и на по 10 години пишехме асемблер, собствени игри и т.н. За да работи нещо при ограничения ресурс на машините, нямаше как да не се чете за алгоритми, да се търси всичко да се оптимизира, да се учат трикове. Код се пишеше основно на ръка. Времето пред рсто просто беше ограничено- 1-2 часа след училище в някой кръжок 2-3 пъти седмично, за нахалните с въртене по няколко кръжока ставаше на 2-3 часа всеки ден, но най-общо пишеш кода си няколко стотин до няколко хиляди реда вкъщи на хартия, той трябва да няма грам синтактични грешки, за да се въведе възможно най-бързо, на кръжока въвеждаш и пускаш. Така се учеха хората на хартия без дебъг да правят код с минимум бъгове.

  Нямаше готови библиотеки почти. Съответно всеки по-буден е писал сам база данни с record файлове, правил е сам индекси и подобни. Примерно в бази данни това знание ти дава възможност да правиш оптимални заявки, защото познаваш принципа на работа на всяка стъпка от енджина и къде може да се забави или не при даден вариант на заявката към базата.

  Образованието беше далеч по-трудно за минаване. Нямаше тестове по нищо, а яко изпитване и контролни, класни. Нивото на математика, български, чужд език беше далеч над сегашното, защото с "тото" нямаше шанс за се мине нищо. ВУЗовете също изпитваха хората с писане на отговорите като развита тема(т.е. примерно да опишеш какво е стартов ток, да извлечеш формулата и т.н. в има-няма 10 листа А4 в ТУ).

  Днес:

  Всичко минава с тестове и "тото". Пиза обявява официално, че завършилите средно масово не могат да четат текст с разбиране, т.е. да кажат какво е казано в него. Как да прочетеш документация 100 страници и да я разбереш? На матура много малко избират задача с отговори по текст, само май 10ина успяват да я решат.

  От ден 0 се разчита на autocomplete в програмирането. Пише се, не работи, преправя се до откат. Така много по-трудно се тренира мисленето за кода преди да се напише. Алгоритми, оптимизации, кое как работи не се мисли. Защо ти е, като все ще работи програмата ти и разликата ще е дали ще се изпълни за секунда или за 1/1000 от секундата, дали от 100 гигабайта ще заемеш 10 или ще използваш 1мб? В голям проект с много неща, обаче, се натрупва, та разликата се вижда.

  Тестовете с а, б, с създадоха кухо усещане за знание. За съжаление програмирането, обаче, не е лепене на няколко блока от stack overflow или hello world, не е да вкараш патърни и да пишеш във фреймуърк по неговия startup guide. Често има бизнес логика и там почва да се издиша- знаш, че има цикъл, но дали ти трябва вложен такъв и какво да завъртиш нямаш грам идея.

  Много още неща могат да се кажат като разлики.

 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4587 Весело

  До коментар [#37] от ".":

  +70-тка си, а? И, си гледайте в русия за какво става дума, Западът го оставете на такива като нас и децата ни. А, и по една случайност съм работил на струг с ЦПУ. А сега, в един цех със 20 такива струга, даже няма нужда някой да соц възпитаник, щото бил опитен, да натиска копчето - преди това са дошли няколко младежи с лаптопи, дето много не знаели, и вързали всички стругове по-между си, и от лаптопа, вече, собственикът може да си прави с тях каквото си иска...
  Такива работи стават през 21-ви век...

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4587 Весело

  До коментар [#38] от "атанас":

  Много дълго, и не чета, нямам толкова време. За съжаление, соц. възпитаниците все си мислят, че много знаят, ч са почти незаменими, дори не мога да осмислят колко знаят младите, които намират всичко което ги интересува на мига, това са сравнения на жигули и мерцедес, жигули дори без ел. прозорци и мерцедес с памет от стотици гигабайти...

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 41. 41 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 150 Неутрално

  ...
  —цитат от коментар 38 на атанас

  Издишането при познанията за алгоритми светват бързо, когато се мине на ламбди, където се плаща на комбинация от процесорно време и памет. Т.е., колкото по-калпав е кодът, толкова по-скъпо е всяко изпълнение и това директно лъсва. Не лъсва в монолитите, където не се профилира и се моли за по-голяма машина за вертикално скалиране.
  А относо БД, младите въобще изгубиха връзката с технологията заради ORM-и, които отнеха сложността, но често се случва да не правят оптималните заявки и стават чудеса. И както винаги в този бранш се създава абстракция, която после се абстрахира с друга абстракция и т.н. И когато кулата от карти се сгромоляса настава голямо охкане. Много млади не разбират, че десетки години са отишли в разработването на SQL бази данни, които предоставят АCID и не се налага сами да пишат код, който да обработтва странни случаи при eventual consistency. Но, младият решава, че морето е до колене. Той не познава "The ten fallacies of distributed computing" и маже...и настават чудеса.

 42. 42 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#39] от "hamiltonf":

  Не съм гледал в Русия, работил съм в Канада като сервизен инженер в японска фирма - машини на Накамура Томе и Матсура. И знаеш ли, имаха респект от българските специалисти. Та имам наблюдения какви кадри слагат на чистак нови машини къде са по милион долара парчето. И ГАПСОВЕТЕ им. Много удивени бяха като взех документацията да прочета софтуера - на "Си" е написан.

  До коментар [#38] от "атанас":

  Много си прав, що мъка докато си намеря части за първия 8Д, даже си откраднах флопито от Технотроника....
  На асемблер всичко, а даже не бе асемблер, а на машинен код, щото имах програматор къде числа набиваше. Та ръчно си го превеждах от асемблер в числа...Зареди регистър В с 10 примерно май беше 76 10 и тн

 43. 43 Профил на alx061154739
  alx061154739
  Рейтинг: 150 Неутрално

  За последните 3 месеца наем на тристаен в Берлин се е дигнал от 9,86 на 12,55 евро на квадрат. Вече само в Мюнхен е по - скъпо. Фактор освен традиционните клети може да е и че последната година в Берлин са дошли 100.000 украинци.
  https://www.berliner-zeitung.de/news/miete-berlin-wohnen-wohnraum-mietspiegel-27-prozent-in-drei-monaten-angebotsmieten-in-berlin-explodieren-li.325674
  —цитат от коментар 36 на dosetliv


  Това са новите наемни нива. При старите договори тези нива скоро няма да бъдат стигнати. Собствениците на имоти предлагат да се направи еднократно вдигане и на старите наеми на тези нива, за да напуснат пенсионерите големите жилища, които обитават. Истината е, че наемите не могат да се повишават много, по съществуващи договори и най-рано всеки 18 месеца могат да бъдат променяни. Хора, които са дадено жилище 20 години имат 2г предизвестие и наем, който е 20-30% под пазарните нива. А вътре са сам пенсионер или двама върху 60-80кв.м. Докато пък млади семейства се тъпчат с 50 квадрата, защото няма големи жилища на пазара. А пенсионерите не сменят с по-малки жилища, защото наемът на половината площ ще им излезе същите пари - защо да сменят? В Германия липсват 700 хиляди жилища, а строителството е адски скъпо и с всеки месец се спират много проекти - за януари ръстът на разстрогването на договори за строителство беше двуцифрен.

 44. 44 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#40] от "hamiltonf":

  Вярно. Не чети. Младите нямате убеждаване.

  Само ще ти кажа, че лично съм имал няколко случая да ме вкарат в проекти на "мерцедеси", които покрай многото четене са били след 1-2 години работа на екипи от по 10-20 човека на кота 0.

  Пример реален от голяма компания. 3 екипа по 5-10 човека девове ВСЕКИ правят бекенд за приложение и не могат да подкарат REST APIто, защото Symfony с Doctrine някак си не може при повече от 10 потребителя в таблицата да я изчете, а Angular направо издиша от има-няма 50 мегабайта данни за списъка с потребители(умниците набутали blob картинките, сложили връзки с други таблици и т.н. да се връщат). Логинът иска има-няма 1 минута и повечето пъти забива с косумация на памет има-няма 400-500 мегабайта. Тази работа я правят заедно, защото всъщност пренаписват 3 приложения с идея за централен бекенд. Обявяват, че MySQL не може да се оправя с таблици над 10-15 записа и 2 ГОДИНИ, да, говоря за 2 години, не могат да пуснат нищо. Постоянно ъпгрейдват библиотеки, търсят опции за оптимизация и какво ли не. Ръководството вкарва мен. На 3ти ден системата работеше гладко- отговорите от сървъра бяха по 1-2кб, паметта нужна на приложението беше под 5мб и т.н. А реално първото приложение, което трябваше да пуснат с това мега апи беше задача в мой проект 1:1 дадена им със скрийншотове от моето изпълнение направена за 2 седмици.

  В друг екип съм виждал старо куче как им влезе. Приложение на Андроид прегряваше телефони до стопяване на пластмасата и лагваше яко. За седмица им преработи визуланите компоненти тотално и апът летеше 1000 пъти по-бързо по думи на лийда на екипа и нищо не грееше. Е, изгониха го за още под месец след това младите. Измислиха какво ли не да се отърват от него и да не ги застрашава.

  Имам поне 10 такива примера в близките години. Дай ти свой с млад влязъл и оправил код на стари кучета така и тогава може да си говорим.

 45. 45 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#41] от "alx061154739":

  Проблемът с ORM е по-сложен. В края на 60те има модел много близък до ORM актуален с цялото му навързване на обект към друг при четене и подобни. Създава огромен проблем за работа като бързина, достъп до данните и т.н. Тогава в IBM Кодд решава да наложи нов модел повече базиран на математически принципи и работа с отделни множества от свързани помежду си, но управляеми поотделно данни, т.е. релационния.

  В момента с ORM с цел по-малко код да се пише и да се работи от хора с 0 идея какво е релационна база и SQL всъщност се връща проблемният модел, май беше наречен документно ориентиран или нещо подобно, като релационната база данни се ползва за слой за съхранение подобно на дисковата система, която е ползвана директно от предния(т.е. не пишеш във файлове, а в таблици). Това създава още повече проблеми, а базите данни се претоварват с тежки заявки за прекалено много данни всеки път, защото просто никой не ползва правилно релационния модел.

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4587 Любопитно

  До коментар [#42] от ".":

  А ми как тогава евоюлира до путинофил, муй интересанте?!

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 47. 47 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#39] от "hamiltonf":

  Работил съм с толкова различен народ - букет от националности, раси, черни, бели, жълти и тн. И знаеш ли, хората са еднакви на всякъде, има добри, има лоши. За това не приемам приказки че руснаци, китайци, иранци са от лошите, а другите - добри. Прекрасни хора има от всички рраси, добри и верни приятели, за съжаление измежду българите процента им е малък. С китайци, индийци, унгарци, поляци, французи, англичани, португалци и испанци, италианци , германци, и още 100 раси съм имам и колеги, и приятели, и контакти. Не мисля че руснаците са нещо по различни. С руска техника и руснаци също съм работил тука, в България, имах прекрасни отношения с група командировани от Опск. Канеха ме да ида на гости, но не в Омск, а в Петербург, що Омск е закрит град. 6 месеща бяха тука, пускахме автоматизирана система за управление на светофарите в София, зелената вълна. Пълен бардак беше, викам им - абе контролера не работи. А те - бе нормално, щом не се е запалил,... и ги порравяхме, по 100 диода обратно сложени някъде имаше

 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4587 Неутрално

  До коментар [#47] от ".":

  Добре де, аз питам, как евоюлира до путинофил, и застана срещу цивилизацията, от която си излязъл, това ми обясни, с две думи.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 49. 49 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Насила диверсификация на енергоизточниците, заменяйки евтините рутинни горива с ъс скъпоструващи аналози и заместители. Неразработени вериги за доставки - нови контакти, нови методи, нови технологии и др новини. Неадекватно обучен персонал по технологичните вериги. Нетествани методи, липса на уверени оценки за резултатите. И още много при„ини за рецесия и социално напрежение с приток на мигранти. Картинката не е пълна, има още подробности.

 50. 50 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#48] от "hamiltonf":
  По времето на соца, бях против комунистите, даже влизах в дискусии с преподавателите по комунизъм. Извадих записки от трудове на Маркс Енгелс и Ленин и питам - тия казват, един строй може да смени друг само ако е икономически по дееспособен, там по добри икономически отношения, казва Енгелс, там цитат, том, страница... А вие казвате че Запада е икономически по силен, ма бла бла...

  сега не ми харесва това плакнене на мозъци, тия социални инженеринги. Тия са лошите, тия добрите, природата ми ме кара да влизам по дълбоко в нещата, да търся истината за мен по друг начин. Не приемам клишето и внушения, професионална деформация може би. За да откриеш повредата, трябва самостоятелно да мислиш, или да изпълняваш там стъпки по някаква документация. Аз съм от първия тип.
  Руснаците живееха лошо при соца, ние бяхме за тях Запада. А сега тука как са ни ограбили, как друго. А аз го зная от първа ръка, лошо и бедно живееха, но и нас мислеха за братя,

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4587 Неутрално

  До коментар [#50] от ".":

  Еми, с годините, човек се променя, това го установявам всекидневно, и не към добро, озлобява се, всички му са виновни, все нещо не му е наред и т. н. А колкото до Западът, естествено, че кусурите са огромни, естествно, че на всеки най-различни неща могат да не му харесат, но това няма нищо общо с това, да подкрепяш един режим, съветски, който разрушава десетки градове, градове, не отделни къщи, убива, изнасилва, краде, разрушава милиони съдби, вкл. и на свои граждани. Това, нормален човек, с претенции за някаква интелигентност, няма как да подкрепя. Наскоро бях казал, ще го повторя, какво каза майка ми преди няколко месеца, майка ми, от учителка по френски на млади години, "преоблякла" се в учителка по руски, за да има какво да работи - два месеца след руското нашествие, и след 45-год. преподаване на руски език, запозната в дълбочина със всички руски класици в различни жанрове, каза: "Намразих вдън душа този език!"

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 52. 52 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#26] от "shumnalia":

  Незнам откъде реши така за лекарите .. след 10-20 год. това ще е изклщчително дефицитна и високо платена професия

 53. 53 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  До коментар [#1] от "alx061154739":

  че къде отиват вече докторите и инженерите ве:))

 54. 54 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#26] от "shumnalia":Незнам откъде реши така за лекарите .. след 10-20 год. това ще е изклщчително дефицитна и високо платена професия
  —цитат от коментар 52 на Quo Vadis?


  За хирурзите или лекарите специалисти съм съгласен, но аз изрично говоря за личните лекари, които нямат дори придобита специалност, т.е. нямат и шанс за някаква преквалификация и текущо са се превърнали в обикновени писарушки.

 55. 55 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  младите дет се затрудняват с таблицата за умножение ли ве:)))

 56. 56 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#51] от "hamiltonf":
  Руския език е богат език, там 7 ли бяха падежите. В Англия примерно на руски може да се разбереш с много народ. И в Полша на руски съм говорел, и не мрънкаха, знаят го. А полския е много по близък до руския що се отнася до думи. Глупаво е от украинците да забраняват на хората руския.
  Впрочем в Англия имахме съквартиранти литовци, само на руски си говорехме.
  Сега, в Русия е див капитализъм и господство на едрия капитал. Путин е защитник на олигархията , о руската олигархия си е мафиотската банда ограбила през 90 години страната. Абе като у нас, у нас бе същото. За какъв социализъм говориш? Див капитализъм и мутренско-олигархическо управление. Просто хората от 90-те са си още на власт.
  Путин разруши икономика, наука, всичко , и направи Русия суровинен придатък на Запада. От най богатите 100 руски милиардера половина са с чужди паспорти, живеят на Запад. Помпат от Русия и влачат на Запад.
  И за това трябва да мразим обикновения руснак?
  С Украйна историята е много по грозна, Украйна се разлагаше и деградираше по бързо от Русия. Това да слагат УПА и явни съдисти от които и Хитлер се е гнусил за национални герои е дъното. Това си е чисто издевателство даже над самите украинци, дълга история. Много НО има в тая история, но най-тъпото е, че Запада се намеси. И то против интереса на Европа, направи ЕС васал на САЩ и си осигури много лоши перспективи за в бъдеще. На губещата страна сме, и то единствено да направим Европа зависима от САЩ.Просто САЩ си решава проблемите за сметка на ЕС.
  Защото не само Китай, а още много държави ще дърпат напред, а ние - назад...Няма нещо къде го има в Европа а го няма другаде, тия санкции примерно са санкции за ЕС не толко за Русия.

 57. 57 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4587 Весело

  До коментар [#55] от "Ivan Ivanov":

  Ама вие, какви млади познавате, не знам, и то е ясно, че има такива, мързеливи, неграмотни, сигурно е пълно с тях в училища като гимназии по автотранспорт, строителни, ел. техникуми, но аз познавам съвсем различни младежи.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 58. 58 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1107 Неутрално


  До коментар [#57] от "hamiltonf":

  винаги е имало млади,умни и будни младежи,проблема е че намаляват като процент със всяко поколение а се увеличават другите

 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4587 Весело

  До коментар [#56] от ".":

  Имам чувството, че разговарям с гласове от преди 30 години, поне...
  Айде лек ден, и да ви са "живи и здрави" др. путин и др. Си, напред към нови високи, бъднини, и небитие, така ли беше!?!

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7254 Неутрално

  Така си е. Много професии ще отпаднат и много хора ще станат излишни, ако не се квалифицират и учат , докато са живи.

 61. 61 Профил на Rossonero
  Rossonero
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#60] от "Роси":

  Има напълно безсмислениУниверситети

 62. 62 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Така си е. Много професии ще отпаднат и много хора ще станат излишни, ако не се квалифицират и учат , докато са живи.
  —цитат от коментар 60 на Роси


  Всъщност истината е различна. Все повече се усеща глад за кадри. Където е имало 5 човека, постепенно стават 4, 3.... Населението просто застарява и раждаемостта е ниска от десетилетия. Пенсионерите вече в България са 1:1 към работещите и отиват на повече. Защо примерно медицинските сестри са такъв проблем? Просто повече от половината в момента са в пенсия или ще се пенсионират близките години. Работят на по 2 места масово и не смогват. Млади няма- випуските са по 5-10, като я една остане в страната, я не. Ама то същото е в целия ЕС и в Англия чакаш и по месец да те приеме джипито за преглед....

  В момента за повечето позиции има и по 100 кандидата, но реално се въртят просто едни и същи хора, които никой не наема, и сервитьор или склададжия ще кандидатства примерно за дентален асистент, ей така да има, но някой с минат курс за това или опит в кабинет няма начин да се намери. Същото е в ИТ и всички други сфери.

  Професии изчезват, но гладът е огромен. Фирмите имат огромни дупки. Ще ти дам един пример. Преди 2-3 години работих в офис, където комшии бяха едни образи, а единият беше с куп опит човек. Синът му на 24-5 беше получил предложение в една от топ световните ИТ фирми да го обучат и направят топ левъл съпорт- екип от инженери, които реагират последни на проблемите нерешени от хилядите служители в кол центровете и съпорта на фирмата. Защо такова предложение? Ами, просто екип от 10 човека ЦЕЛИЯТ се пенсионирал в рамките на 2 години и не остава нито един там за компания с 100 000 и повече работници.

  Пенсионерите стават тежест- как да им дадеш близо до заплата(примерно 70%), ако са 2:1 с младите? Младият да плаща 80-90% данъци? Като се пенсионират хора и намериш от pool 1/2 от предишния нови, дали ще има за теб и 1 от 10 да попълниш за по-ниски позиции и при социални политики, които дават повече от минимална заплата като помощи- помощ почти МРЗ, безплатно жилище, безплатна детска градина, лаптоп, че било жизненонеобходим и т.н.?

  Автоматизацията просто няма как да измести работещите, защото произведеното трябва да се купува от някого. Като няма работник с доход, няма и пари за произведеното от робота. Да, ще опитват да компенсират с технологии, но това няма да промени нещата драстично. Просто технологиите са на ниво да заместят много малко нискоквалифицирани хора със специфични професии- работил да удря по печат след поглед дали си попълнил всяко нужно поле, да завиваш едно болтче на конвеер и подобни. За реакция като човешката или тип универсален монтьор примерно сам да оправи кола първо 100 робота биха били прекалено скъпи, второ едва ли биха взели правилно решение всеки път като човека.

 63. 63 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#51] от "hamiltonf":

  Еми, с годините, човек се променя, това го установявам всекидневно, и не към добро, озлобява се, всички му са виновни, все нещо не му е наред и т. н.
  —цитат от коментар 51 на hamiltonf

  Да, обикновено го наричат Дънинг-Кругер ефект.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dunning –Kruger_effect

  Първите години мислиш, че си топ ъф дъ топс(Ако ти пуснат примерно създателя на Линук Линус Торвалдс на интервю, ще обявиш, че тотално нищо не знае за програмирането, щото не е чел последната мега яка статия за нов ORM примерно.), след това с опита самочуствието обикновено пада рязко до дъно заради неуспехите. Следва постепенно вдигане на самочуствието, но то никога не стига и 50-60% от това на начинаещия и при топ експертите на световно ниво. Просто всеки експерт знае къде може нещо да е проблем, почва да алармира от рано, не скача на сляпо, а оценява дали може да стане по даден начин или ще удари еди кое си дърво, което е удрял, и т.н.
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK