Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за участие в схемите на Ружа Игнатова

Ружа Игнатова

© Надежда Чипева, Капитал

Ружа ИгнатоваБългарка на име Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата "УанКойн" (OneCoin), съобщи БТА като се позова на американското министерство на правосъдието.


В съобщение на министерството се посочва, че Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия.


Ключова фигура в OneCoin: Властите в София казваха на Ружа Игнатова кога е безопасно да се върне
Ключова фигура в OneCoin: Властите в София казваха на Ружа Игнатова кога е безопасно да се върнеТя е работила като ръководител на правния отдел на "УанКойн" и е обвинена, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.


Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с "УанКойн" Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста, продължава публикацията.


Ако обвиненията срещу Дилкинска - за участие в заговор за извършване на измама и за пране на пари, бъдат доказани в американски съд, тя може да получи до 20 години затвор.


По-късно от Софийската градска прокуратура дадоха брифинг, на който потвърдиха, че тя е екстрадирана в САЩ на 20 март. Дилкинска, чието име бе споменато само с инициали на брифинга, е била предадена от служители на Главна дирекция "Охрана" на опълномощени служители на американските власти на летището в София.


"Екстрадицията е поискана във връзка с твърдения за извършени престъпления - участие в организирана престъпна група с цел измама и пране на пари - съучастник в престъпна дейност на известната като "крипрокралицата" Ружа Игнатова. В Софийската градска прокуратура няма разследване по повод тези твърдения, то се води само на територията на САЩ, защото се твърди, че престъпната дейност е извършвана там", обясни прокурор Христо Кръстев.


Сред обвиненията в САЩ срещу Дилкинска и това, "че са изпращани съобщения чрез телевизия и радио, че ако се инвестира в криптовалутата ще се получи доста голяма доходност", посочи Кръстев.


Той обясни, че искането за екстрадиция е получено през март 2021 г., след като е била издадена заповед за арест от съдия в южен окръг на град Ню Йорк, като е издадена и червена бюлетина за издирване от Интерпол. Жената е била задържана на 8 юни 2021 г. в София. Софийската градска прокуратура е направила искане за постоянно задържане под стража, съдът е задържал българската гражданка, а след това прокуратурата е поискала разглеждане на екстрадицията по същество.


Съдът е одобрил екстрадицията, но решението е било обжалвано пред Софийския апелативен съд, който на 2 февруари тази година е потвърдил решението. Междувременно са били изискани и допълнителни материали от САЩ, а преводът на документите също е забавил процедурата, но според прокуратурата няма никакво излишно забавяне от страна на българските съд и прокуратура.С писмо от днес департаментът на САЩ по правосъдие е поискал информация за точния период от време, в който българката е била под стража, за да бъде приспаднат от наказанието при евентуална осъдителна присъда. Кръстев посочи, че Дилкинска не е била през цялото време в ареста като е имало известен период, в който е била и под домашен арест.


Той посочи, че Софийската градска прокуратура няма информация за други помагачи или участници в групата в България. "Не сме проверявали дали е осъждана, но в България няма висящи дела срещу нея, защото това би било пречка за екстрадирането й в САЩ", посочи още Кръстев.


През 2014 г. популярната като Доктор Ружа дава началото на собствената си криптовалута - уанкойн. Шумно е обявено, че предстои финансова революция, която ще демократизира плащанията. В действителност обаче това се оказва само фасада за една от най-големите финансови измами в света. Само три години по-късно компанията е събрала по най-скромни оценки над 4 млрд. долара от милиони жертви от цял свят, а създателката ѝ подобаващо се обгражда с луксозни имоти, коли, яхти, картини, рокли и бижута... докато изведнъж не изчезва. От края на 2017 г. тя е издирвана от ФБР и не се е появявала публично. Измамите на Игнатова са описани в разследването на журналиста от "Капитал" Николай Стоянов "Уанкойн: жената, която измами света".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK