Швеция ратифицира влизането си в НАТО

Швеция реши да се присъедини към НАТО само няколко седмици след началото на войната в Украйна заради повишени рискове за сигурността си, свързани с близостта с Русия

© Reuters

Швеция реши да се присъедини към НАТО само няколко седмици след началото на войната в Украйна заради повишени рискове за сигурността си, свързани с близостта с РусияШведският парламент одобри официално в сряда присъединяването на страната към НАТО, след като Стокхолм подаде молба малко след началото на войната на Русия в Украйна.


Законопроектът беше приет както се очакваше с огромно мнозинство - 296 "за" и 37 гласа "против", като малка лява партия и Зелените бяха единствените, които се противопоставиха на предложението. Ако Швеция бъде приета в алианса, това ще сложи край на два века военна необвързаност за страната, пише Ройтерс.


Швеция: Досегашният европейски ред за сигурност вече не съществува
Швеция: Досегашният европейски ред за сигурност вече не съществува


Финландия вече ратифицира влизането си в пакта, като 92% от членовете на парламента гласуваха за присъединяването на страната към НАТО.
Влизането на Швеция в пакта се бави от Турция и Унгария - единствените членки на НАТО, които още не са ратифицирали споразумението. Турция се въздържа, тъй като смята, че Стокхолм укрива членове на според нея терористични групи - обвинение, което Швеция отрича. Анкара поиска тяхното екстрадиране като стъпка към даване на зелена светлина на членството на Швеция в НАТО.


Говорейки в парламента, шведският външен министър Тобиас Билстрьом изрази оптимизъм, че Швеция може да се присъедини формално към алианса до срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.


"От само себе си се разбира, че ще можем да станем членове до Вилнюс", каза той точно преди гласуването.


Турският президент Тайип Ердоган миналата седмица каза, че турският парламент ще започне да ратифицира присъединяването на Финландия, но отложи одобряването на кандидатурата на Швеция.


Орбан каза, че са нужни още разговори по кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО
Орбан каза, че са нужни още разговори по кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Същия ден законодателят на Унгария каза същия ден, че ще гласува ратификацията на присъединяването на Финландия на 27 март, но не и на Швеция. Будапеща се чувства несправедливо обвинявана за недостатъци във върховенството на правото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK