Заради западните санкции Русия ще ограничи добива си на суров петрол до юни

Логото на руската държавна нефтодобивна компания "Роснефт"

© Reuters

Логото на руската държавна нефтодобивна компания "Роснефт"Русия ще удължи решението за намаляване на производството си на петрол с 500 хил. барела дневно до юни 2023 г., съобщи вицепремиерът Александър Новак .


"В момента Русия е близо до достигане на целевото ниво на намаление - то ще бъде достигнато в следващите дни. В съответствие с текущата пазарна ситуация решението за доброволно намаляване на производството в размер на 500 хил. барела на ден ще бъде валидно до юни 2023 г. включително", каза той.


През февруари Москва обяви, че намалява за месец добива на суров петрол след влизането в сила на петролното ембарго в ЕС и на тавана върху цената от Г-7, за да отговори на пазарните условия.

Русия намалява добива на петрол, цените на газа паднаха до есенните
Русия намалява добива на петрол, цените на газа паднаха до есенните
Миналата седмица Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че Русия е загубила 42% от приходите си от продажбата на суров петрол спрямо февруари 2022 г - месецът, в който започна война срещу Украйна.


Според руския вицепремиер Новак световният пазар на петрол в момента е подложен на натиск от "неестествени фактори", включително недалновидната енергийна програма на западните страни срещу традиционните енергийни сектори, налагането от тяхна страна на ембарго и "таван на цените" на петрола и нефтопродукти, както и ограничения за транспортирането им.


Новак обясни през февруари, че решението за намалението на добива суров петрол е следствие от обявения от Москва отказ да продава петрол на държави, които прилагат "таван на цените" по отношение на сделките с трети страни, които са обслужвани, застраховани или осъществявани през европейски компании.


Държавите от Г-7 (САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония), заедно с Австралия и ЕС се договориха да ограничат до 60 долара за барел сделките с руски петрол за трети страни, които правно, инвестиционно, транспортно, застрахователно и логистично се осъществяват чрез компании, регистрирани в тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK