Децата в Юта ще се нуждаят от съгласие на родителите, за да ползват социални мрежи

Децата в Юта ще се нуждаят от съгласие на родителите, за да ползват социални мрежи

© European parliament (Multimedia centre)Децата и тийнейджърите в щата Юта ще загубят достъп до приложения за социални медии като "TиkTok", ако нямат съгласие на родителите си, и ще бъдат подложени на други ограничения съгласно първия в закон в САЩ, предназначен да предпазва младите хора от пристрастяващите платформи, съобщава "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


Два закона, подписани от щатския губернатор републиканец Спенсър Кокс вчера, забраняват на деца под 18 години да използват социални мрежи между 22:30 и 6:30 часа, изискват проверка на възрастта на всеки, който иска да използва социални мрежи в щата, и отварят вратата за съдебни дела от името на деца, които твърдят, че социалните мрежи са им навредили.


В своята съвкупност двата закона целят да предотвратят привличането на деца в приложенията чрез пристрастяващи функции и рекламирането им.
Очаква се компаниите да подадат искове и възражения, преди законите да влязат в сила през март 2024 г.


Кръстоносният поход срещу социалните медии в законодателния орган на Юта, в който републиканците имат огромно мнозинство, е най-новото отражение на това как се е променило възприятието на политиците за технологичните компании, включително сред обикновено подкрепящите бизнеса републиканци.


Експерт по киберсигурност: TikTok всъщност е един огромен колектор на данни
Експерт по киберсигурност: TikTok всъщност е един огромен колектор на данни

Технологични гиганти като "Фейсбук" и "Гугъл" се радват на необуздан растеж повече от десетилетие. Но заради опасения за неприкосновеността на личния живот на потребителите и вредното въздействие върху психичното здраве на тийнейджърите, от реч на омразата и дезинформация, законодателите превърнаха атаките срещу големите технологични компании в лозунг по време на предизборните си кампании.


Те започнаха да се опитват да ги ограничават и поставят под контрол, след като встъпят в длъжност, посочва АП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK