Армения се присъедини към Международния наказателен съд

Председателят на Конституционния съд Арман Диланян

Председателят на Конституционния съд Арман ДиланянАрмения се присъедини към Международния наказателен съд, след като днес Конституционният съд на страната постанови, че този ход не противоречи на основния закон. Новината се посреща с коментари, че сега руският президент Владимир Путин няма да може да стъпи и на арменска територия, защото е издирван от МНС по подозрение в извършване на военни престъпления в Украйна.


В действителност искането за арест от съда в Хага не действа автоматично на територията на страните по т.нар. Римски статут, а решението зависи от действията на конкретното национално правителство и правораздавателни органи. Искането за арест от 17 февруари засяга и детския омбудсман към президента Мария Лвова-Белова.


Присъединяването към Римския статут, на базата на който е създаден МНС, вече е ратифицирано от парламента в Ереван, така че то влиза в сила незабавно.
Председателят на Конституционния съд Арман Диланян съобщи, че този ход не противоречи на арменската конституция и решението е окончателно.


Изданието News.am припомня, че правителството се е обърнало към конституционните съдии в края на миналата година, защото се нуждае от средство да търси наказателна отговорност за това, което смята, че са военни престъпления на Азербайджан в оспорвана територия Нагорни Карабах.


Армения подписа римския статут още през 1998 г., но през 2004 г. Конституционният съд постанови, че поетите задължения противоречат на действащия по това време основен закон на страната. След това настъпиха промени в конституцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK