Нетаняху нарушава закона, обяви главният прокурор на Израел

Нетаняху нарушава закона, обяви главният прокурор на Израел

© ReutersВ петък главният прокурор на Израел обвини премиера Бенямин Нетаняху, че е нарушил закона, като е пренебрегнал конфликт на интереси във връзка с продължаващия му процес за корупция и се е намесил пряко в плана на правителството за цялостна реформа на съдебната система.


Изправен пред засилващите се протести срещу предложените промени, които критиците му обвиняват, че ще отслабят Върховния съд, Нетаняху каза в четвъртък, че оставя настрана всички други съображения и ще направи "всичко необходимо", за да постигне решение, припомня "Ройтерс".


Писмото от главния прокурор Гали Бахарав-Миара увеличи съпротивата срещу плановете, които предизвикаха дълбоко разделение в израелското общество, изкараха стотици хиляди протестиращи по улиците, разтревожиха бизнеса и отвориха пукнатини в самата управляваща коалиция.
Нетаняху, съден по обвинения в корупция, които той отрича, продължи с намеренията си, като заяви в телевизионно обръщение в четвъртък, че ще се опита да приеме централна част от пакета следващата седмица.


Израелският Канал 12 съобщи, че след речта на премиера около 200 елитни пилоти от военновъздушните сили резервисти са заявили, че преустановяват службата си в петък поради планираното законодателство, като така ескалират и протестите от армията.


В четвъртък Кнесетът измени закон, за да ограничи обстоятелствата, при които министър-председател може да бъде отстранен от длъжност, но Бахарав-Миара каза, че Нетаняху трябва да стои на дистанция от пакета за реформа на съдебната система, който се движи от министъра на правосъдието Ярив Левин.


"Правната ситуация е ясна: трябва да се въздържате от всякакво участие в инициативи за промяна на съдебната система", пише тя в писмото, публикувано от офиса на говорителя на министерството на правосъдието. "Изявлението ви снощи и всяко действие, което предприемате в нарушение на този въпрос, е незаконно."

В съобщение, разпространено от управляващата партия "Ликуд", неназован източник, близък до Нетаняху, отрече премиерът да е нарушил каквито и да било закони или споразумения за конфликт на интереси в изявлението си и каза, че това няма отражение върху процеса срещу него. Източникът каза, че задължението на премиера е да се опита да постигне широк консенсус във време на национална криза, която има последици за страната както в страната, така и в чужбина.


Крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир обвини главния прокурор, назначен от бившето дясноцентристко правителство, че действа като де факто ръководител на опозицията. "Ако г-жа Бахарав-Миара иска да взема решения от името на избрани служители, тя е добре дошла да си създаде партия и да се кандидатира за парламент", написа той в Twitter.


След писмото на главния прокурор мониторинговата група "Движение за качествено управление в Израел" заяви, че ще подаде молба за неуважение към съда и ще поиска Нетаняху да бъде подложен на санкции, както е предвидено в закона, предвиждащ тежки глоби и лишаване от свобода.


Религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху преследва промени в съдебната система, които ще дадат влияние на правителството при избора на съдии и ще ограничат властта на Върховния съд да отменя закони. Поддръжниците казват, че планът ще предотврати прекомерното използване на Върховния съд и ще възстанови баланса между различните власти. Критиците казват, че това ще отслаби съдилищата, ще застраши гражданските свободи и ще навреди на икономиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK