Централната банка и лидерите на ЕС: Банковият съюз е стабилен

Централната банка и лидерите на ЕС: Банковият съюз е стабилен

© ReutersЛидерите на Европейския съюз и ЕЦБ се опитаха да успокоят пазарното безпокойство, като представиха единен фронт за банковия сектор в петък, заявявайки, че кредиторите в ЕС са добре капитализирани и ликвидни благодарение на поуките, извлечени след фалита на Lehman Brothers през 2008 г.


"Нашият банков сектор е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции", казаха лидерите на 27-те страни от ЕС в изявление в края на среща, посветена на икономиката като цяло, но засенчена от бързото поевтиняване на банкови акции.


Европейските банкови акции се понижиха отново рязко в петък, като Deutsche Bank и UBS пострадаха от притесненията, че действията на регулаторите и централните банки все още не са овладяли най-лошите проблеми, с които да се сблъска сектора след финансовата криза от 2008 г., обяснява "Ройтерс".
Нидерландският премиер Марк Рюте каза, че е много малко вероятно еврозоната да изпадне в нова банкова криза, тъй като секторът е много по-силен, отколкото преди десетилетие. "Това е много малко вероятно, ако видите как сме организирали нещата в Европа", каза той.


Централната банка и лидерите на ЕС: Банковият съюз е стабилен

© Reuters


Все пак акциите на Deutsche Bank продължиха да се понижават трети ден, спадайки с повече от 12% след рязък скок в разходите за застраховане на нейните облигации срещу риск от неизпълнение. Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли опасенията на пазара относно най-голямата банка в страната му. "Deutsche Bank фундаментално модернизира и реорганизира своя бизнес модел. Това е много печеливша банка и няма причина за безпокойство", настоя той пред репортери.


Централната банка и лидерите на ЕС: Банковият съюз е стабилен

© Reuters


Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза на лидерите на ЕС, че европейските банки са в безопасност, но призова правителствата да продължат със закъсалата схема на ЕС за застраховане на депозитите, казаха служители.

  • "Банковият сектор в еврозоната е силен, защото приложихме към всички регулаторните реформи, договорени на международно ниво след глобалната финансова криза", каза Лагард, добавяйки, че "инструментариумът" на ЕЦБ е напълно оборудван, за да осигури ликвидност на системата, ако е необходимо.
  • Защитавайки стремежа на ЕЦБ да повиши лихвените проценти, за да овладее високата инфлация във време на сътресения във финансовия сектор, Лагард каза, че няма противоречие между борбата с инфлацията и поддържането на стабилност на банковия сектор.
  • "Нашият инструментариум ни позволява да се справим с рисковете и за двете", каза тя на лидерите, според служители на ЕС. "Ние сме решени да върнем инфлацията до 2%. Ще вземем решение за бъдещите лихвени проценти въз основа на входящите данни", каза тя.

Френският президент Еманюел Макрон също каза пред репортери, че нормализирането на лихвените проценти не е заплаха за банковата система.


Централната банка и лидерите на ЕС: Банковият съюз е стабилен

© Reuters


Все пак Лагард призова лидерите да продължат с проекта си за банков съюз, започнат през 2012 г., в който все още липсва Европейска схема за гарантиране на депозитите (EDIS), която да укрепи или замени съществуващата мозайка от разнообразни национални схеми.

"Завършване на банковия съюз" е кодираният израз на ЕС за въвеждане на EDIS като липсващ елемент от проект, който вече е създал банков надзорен орган в еврозоната и единен орган за преструктуриране със специален фонд за разрешаване на проблемни кредитори.


Докато повечето държави от ЕС имат някаква форма на национална застраховка, която гарантира депозити до 100 000 евро, няма схема за целия ЕС, нито начин властите да работят през границите, ако кризата е твърде тежка само за една страна.


Основният опонент на EDIS е Германия, загрижена, че ако гаранциите за депозити се дадат на ниво ЕС, Берлин може в крайна сметка да плаща депозити на фалиращи банки в други страни, като Италия, все още обременени с лоши кредитни или инвестиционни решения от преди години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK