САЩ блокираха боинга на Лукашенко

САЩ могат да конфискуват боинга на Лукашенко, който наскоро го използва, за да направи посещение в Иран

© Reuters

САЩ могат да конфискуват боинга на Лукашенко, който наскоро го използва, за да направи посещение в ИранПрезидентският самолет на лидера на Беларус Александър Лукашенко е блокиран от САЩ в рамките на търговски санкции, наложени на Минск.


Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) съобщи, че самолетът "Боинг-737" се блокира като собственост.


Идентифицирането на самолета като част от флота от луксозни самолети, използвани от Лукашенко и семейството му, ефективно блокира използването му в Съединените щати.
Лукашенко наскоро използва машината за посещенията си в Китай и в Иран.


Санкциите са в отговор на продължаващите репресии срещу продемократични активисти, предприети след президентски избори през 2020 г., които опозицията и западните правителства отхвърлиха като измамни, се казва в съобщение на финансовото министерство, цитирано от Ройтерс.

Съд в Беларус осъди лидера на опозицията в изгнание на 15 години затвор
Съд в Беларус осъди лидера на опозицията в изгнание на 15 години затвор


Обявените в четвъртък от Министерството на финансите на САЩ санкции включват още беларуските машиностроителни предприятия - Беларуския автомобилен завод (БелАЗ) и Минския автомобилен завод (МАЗ), както и активите на девет лица. Двете предприятия вече са санкционирани от ЕС и от Канада.


Наложените санкции предвиждат блокиране на цялото имущество, намиращо се в САЩ на санкционираните компании и лица. Дейностите на всякакви организации, които са пряко или непряко собственост на едно или повече блокирани лица с 50% или повече, поотделно или съвкупно, също се блокират.


Беларус осъди на 10 г. затвор нобелист за мир
Беларус осъди на 10 г. затвор нобелист за мир

Напомня се, че финансови институции и лица, които извършват сделки със санкционираните, също могат да получат ограничения от американските власти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK