Остър спор разклати коалицията в Германия и разтревожи Европа

Германският министър на икономиката Роберт Хабек, канцлерът Олаф Шолц и финансовият министър Кристиан Линднер

© Reuters

Германският министър на икономиката Роберт Хабек, канцлерът Олаф Шолц и финансовият министър Кристиан ЛинднерПочти цяло денонощие коалиционните партньори в Германия опитват да разрешат спор, разклатил (макар и далеч не застрашил от разпад) правителството. Разговорите, започнали вчера след обяд между социалдемократи, либерали и зелени, обаче спират, за да продължат утре, съобщава Ntv.


"Дори след дълга нощ и тежка сутрин още няма съгласие", пише Ntv. Новият опит е насрочен за утре: прекъсването било нужно заради предстоящи германско-нидерландски правителствени консултации в Ротердам между двамата лидери, канцлера Олаф Шолц и премиера Марк Рюте.


Темите са основно европейски, както и свързани с войната, отбраната и икономиката, а в делегацията заедно с канцлера са и лидерите на двете по-малки партии.
Тонът се втвърдява, а различията остават след 20 часа разговори, отбелязва "Шпигел".


"Обикновено Унгария прави така": Спорове в коалицията в Германия спъват решения на ЕС
"Обикновено Унгария прави така": Спорове в коалицията в Германия спъват решения на ЕС


"Блумбърг" пише, че това става в момент, когато Шолц се е съсредоточил с проблеми на европейско ниво и с важни решения, свързани с ролята на Берлин в алианса, поддържащ Украйна.


Агенцията припомня за обещанието на канцлера да избягва вътрешнокоалиционни спорове, изискващи разговори с продължителност цяла нощ, каквито имаше в правителствата на предшественика му, канцлера Ангела Меркел (социалдемократите бяха коалиционен партньор в последните две).


За какво е спорът


Проблемите в съставената в края на 2021 г. коалиция изплуваха отново на повърхността, когато вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек ("Зелените") критикува Свободната демократическа партия и призова коалиционните партньори да не бъдат обсебени от проучвания на общественото мнение и от медийното си позициониране. От заместник-председателя на либералите Волфганг Кубицки Хабек чу в отговор, че бил като руския президент Владимиир Путин (макар Кубицки по-късно да се извини).


Особено остър е проблемът между либерали и зелени, които имат дълбоки идеологически различия за зеления преход и бъдещето на германската икономика.


"Обикновено Унгария прави така": Спорове в коалицията в Германия спъват решения на ЕС
"Обикновено Унгария прави така": Спорове в коалицията в Германия спъват решения на ЕС

Публичните разногласия напомниха и принципните различия: за изграждането на магистрали и новии жп линии и мостове, за отказа от отоплението на газ, за помощите за деца. "Зелените" например отхвърлят магистралите като приоритет; според тях е нужно сериозно разширяване на жп мрежата. Спорна точка е и налагането на ограничения на скоростта по т.нар. аутобани, което Свободната демократическа партия отхвърля.


Правителствен говорител твърди, че има "напредък" в разговорите, но сутринта настояваше и че вече може да се говори за "положителни" развития, но страните в спора са готови да разговарят колкото трябва.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK