Анкета за НАТО: Половината българи не искат да защитят съюзник

Анкета за НАТО: Половината българи не искат да защитят съюзник

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАБлизо 50% от българите не искат да защитят съюзник от НАТО, ако бъде нападнат. Над 10% не искат НАТО да ги защити, ако България бъде нападната.


Тези и други данни показва социологическо проучване от ноември 2022 г. сред 30-те страни - членки на алианса плюс Швеция и Финландия.


На участниците е предложено да изберат една от степените между 0 и 10 (най-голямо съгласие) на съгласие с твърдението, че България трябва да защити друга страна от НАТО, ако тя бъде нападната.
Малко под една пета (18%) казват, че са по средата - нито да защити, нито да не защити съюзник.
Всеки четвърти (25%) е за това да не се помогне на страна от НАТО, като в тази група най-категоричния отговор "напълно не съм съгласен" са избрали 9%. Така общо несъгласните да се помага, колебаещите се и отговорилите с "Не знам" достигат 49%.


Отново най-голямата група от просъюзнически настроените българи е тази с категоричното "Напълно съм съгласен" (14%). Останалите са равномерно разпределени в групи от по 9-10 процента и общо са над половината (51%).


Единствено Исландия е с по-слаб резултат на подкрепа за защита на съюзник.

Единствено Исландия е с по-слаб резултат на подкрепа за защита на съюзник.


Българите не са съвсем на дъното при отговорите на въпроса дали биха искали другите съюзници да защитят България, ако бъде нападната. По-зле са Словакия, Северна Македония, Естония и Черна гора.


Съгласни да приемат съюзническа помощ са над две трети (68%) от българите, не са съгласни 11%, а 16% са казали, че се колебаят между едното и другото. Още 5% казват, че не знаят отговора. Това означава, че една трета от анкетираните българи са против, чудят се или не знаят дали искат да бъдат защитени от останалите съюзници. Но и 25% са подкрепили "Категорично да".


Албания впечатлява с 99% желаещи съюзниците в НАТО да я защитят при нападение.

Албания впечатлява с 99% желаещи съюзниците в НАТО да я защитят при нападение.


Навсякъде повечето от половината анкетиран смятат, че членството на страната им в НАТО предотвратява нападение от друга държава. В България така мислят 57% от анкетираните - точно толкова, колкото в Германия. На дъното са САЩ с 54% убеденост, че заради алианса никоя няма да посмее да атакува.


Анкета за НАТО: Половината българи не искат да защитят съюзник


Повече от един от петима (22%) българи са убедени, че няма такъв ефект от атлантическото членство, а 16% се колебаят.


Над половината българи биха потвърдили членството на страната в НАТО, ако бяха поставени пред избор на референдум да гласуват за или против.Резултатите от въпроса как биха гласували, ако евентуално имаше референдум за или против оставането на страната им в алианса.

Резултатите от въпроса как биха гласували, ако евентуално имаше референдум за или против оставането на страната им в алианса.


Българи са питани и колко важна смятат, че е НАТО за бъдещата сигурност на България. Тук над една трета (37%) са отговорили с "Много важна" организация, а други 29% - с "Важна", а 9% не я смятат изобщо за важна.


По-малко от половината (45%) българи са казали, че имат доверие на НАТО. На организацията не са се доверили 31%, като 11% дори са заели най-крайната позиция "Изобщо не се доверявам".


Само 34% от гърците се доверяват на НАТО.

Само 34% от гърците се доверяват на НАТО.


Вече не е новина, че в България хората са най-несъгласни страната им да помага на Украйна (въпросът не конкретизира дали става дума за въоръжение). Според проучването 54% са против и на същото ниво е само Черна гора, а Гърция е близо до този резултат с 51%.


В никоя друга от анкетираните държави не е толкова голяма групата, избрала "Тотално съм против" (30%)


Ето още от общите заключения за резултатите от всички държави:

  • Разходи за отбрана: 74% подкрепят запазването или увеличаването на разходите за отбрана, нараствайки от 70% през 2021 и 2020 г.
България е най-големият поддръжник на увеличаване на разходите за отбрана.

България е най-големият поддръжник на увеличаване на разходите за отбрана.

  • Трансатлантическата връзка остава изключително важна за справянето с предизвикателствата пред сигурността (82% считат връзката между Северна Америка и Европа за важна в сравнение с 81% през 2021 г.).
  • Колективната отбрана получава значително по-голяма подкрепа от мнозинството в целия алианс. 69% са съгласни, че тяхната страна трябва да защитава друг съюзник, ако бъде нападнат, в сравнение с 64% през 2021 г. Само 9% не са съгласни.
  • Убеждението за членството в НАТО - че прави нападението от чужда нация по-малко вероятно, нараства значително до 61% от 53% през 2021 г.
  • Намерението за гласуване се е повишило значително. На референдум 70% от гражданите на съюзниците биха гласували за това тяхната нация да остане член на НАТО. Само 11% биха гласували против членството.
  • Голямо мнозинство от гражданите на съюзниците смятат НАТО за важен за бъдещата сигурност на тяхната страна (74%), само 6% не го правят.
  • Познаването на организацията като цяло се е повишило значително: 83% познават НАТО поне малко в сравнение със 74% през 2021 г. 52% знаят НАТО много добре или доста.
  • На Русия се гледа неблагоприятно от 63% от гражданите на съюзниците в сравнение с 46% през 2021 г. Четиринадесет процента имат благоприятно мнение за Русия.
  • Китай се възприема неблагоприятно от 45% от гражданите на съюзниците в съответствие с 44% през 2021 г.
  • Мнозинството граждани на съюзниците смятат, че нахлуването на Русия в Украйна е засегнало безопасността и сигурността на тяхната страна (64%).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK