Глобалното затопляне ще предизвиква все повече суперклетъчни бури в САЩ, твърди проучване

Глобалното затопляне ще предизвиква все повече суперклетъчни бури в САЩ, твърди проучване

© ReutersЗатоплянето създава условия за формирането на повече от т.нар. суперклетъчни бури в САЩ, показва проучване, цитирано от Асошиейтед прес.


В Америка вероятно ще има повече смъртоносни стихии, предизвикващи торнадо и градушки, докато се повишават температурите по света, сочат данните в изследването, публикувано в Бюлетина на Американското метеорологично общество. Специалистите предупреждават също, че смъртоносните бури ще се насочват на изток, а и често ще се разразяват над по-гъсто населените южни щати като Алабама, Мисисипи и Тенеси.


Суперклетъчната буря, нанесла тежки щети на Ролинг Форк, щата Мисисипи, е събитие, което не може да бъде свързано с изменението на климата. Но се вписва в този прогнозен и по-опасен модел, включително повече бедствия през нощта в южен регион с повече хора, бедност и уязвими жилища, отколкото там, където бурите удариха миналия век. А сезонът ще започне месец по-рано отпреди.
Проучването прогнозира увеличение с 6,6 процента на суперклетъчните бури и ръст от 25,8 на сто на районите и времето, когато най-силните бури се завихрят над сушата при сценарий за умерени нива на затопляне до края на века.
В някои южни части обаче увеличението ще е много по-сериозно. В тях влиза и Ролинг Форк, където авторите на изследването предвиждат увеличение с една суперклетъчна буря за година до 2100 г.


Суперклетъчните бури са "доминиращите производители на значителни торнада и градушки", казва водещият автор на изследването Уокър Ашли, професор по метеорология и география на бедствията в университета на Северен Илинойс.


Високи, с форма на наковалня и изпълващи небето, суперклетъчните бури имат много силен вятър и могат да продължат с часове.


Подобни природни стихии се разразиха през 2013 г. в Оклахома, когато торнадо отне живота на 51 души, през 2011 г. в Мисури - със 161 загинали и през 2011 г. с повече от 320 жертви в Алабама, Мисисипи и Тенеси.


При проучването са използвани компютърни симулации, за да се прогнозира какво ще се случи в края на века при различни нива глобално въглеродно замърсяване. Според Ашли обаче бъдещето с повече бури изглежда, че вече е тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK