Марк Хамил от "Междузвездни войни" озвучи приложение, което предупреждава украинците за въздушна тревога

Успокояващият баритон на актьора е предпочитан дори от украинците, които искат приложението да им "говори" на английски.

© Reuters

Успокояващият баритон на актьора е предпочитан дори от украинците, които искат приложението да им "говори" на английски.Актьорът Марк Хамил от "Междузвездни войни" озвучи англоезичната версия на приложение, което предупреждава украинците за въздушна тревога, предаде Асошиейтед прес. "Внимание. Тревога за въздушно нападение", казва той. "Продължете до най-близкото укритие".


Това е сюрреалистичен момент в една вече сюрреалистична война: мощният, но успокояващ баритон на актьора Марк Хамил - Люк Скайуокър от "Междузвездни войни", призовава хората да се скрият всеки път, когато Русия започне нова въздушна бомбардировка над Украйна.


Навлизането на холивудската научна фантастика в мрачното ежедневие на войната в Украйна е следствие от решението на актьора да даде известния си глас на "Въздушна тревога" ("Air Alert") - мобилно приложение, свързано със системата за противовъздушна отбрана на Украйна.
Когато се включат сирените за въздушна атака, приложението предупреждава украинците да очакват руски ракети, бомби и смъртоносни дронове.


"Не бъдете небрежни", съветва гласът на Хамил. "Прекалената самоувереност е вашата слабост".


Актьорът споделя, че се възхищава - отдалеч, от Калифорния - как Украйна "показва подобна устойчивост... при толкова ужасни обстоятелства". Борбата й срещу руското нашествие, което продължава вече втора година, му напомня за сагата "Междузвездни войни" - за смели бойци, които накрая побеждават огромна, застрашаваща империя, споделя Марк Хамил.


Озвучаването на англоезичната версия на приложението за въздушна атака е неговият начин да помогне.
"Една приказка за доброто срещу злото е в резонанс със случващото се в Украйна", казва актьорът в интервю за Асошиейтед прес. "Украинският народ се обедини около каузата и реагира толкова героично... Невъзможно е да не бъдем вдъхновени от това как устояват...".


Когато небесните опасности преминат, Хамил обявява от приложението край на въздушната тревога, а след това и добавя: "Нека силата бъде с вас".


Актьорът също така събира средства за закупуване на разузнавателни дронове за украинските сили на фронтовата линия. Той подписа плакати на тема "Междузвездни войни", които се разиграват на томбола.
"Седя в уюта на собствения си дом, когато в Украйна има прекъсвания на електричеството, недостиг на храна и хората наистина страдат", каза Хамил. "Това ме мотивира да правя колкото мога повече".


Приложението има и настройка на украински език, озвучена от жена, но местните предпочитат Марк Хамил да им съобщи лошата новина, че още една руска бомбардировка може да е неизбежна.


В най-тежките дни сирените и приложението звучат на всеки няколко часа, ден и нощ. Някои от тревоги са фалшиви. Но много са истински - и често смъртоносни.


Приложението е разработено от украинската компания "Аякс систъмс" ("Ajax Systems"), която се надява, че звездната сила на Марк Хамил ще насърчи хората извън Украйна да го изтеглят - така те могат да усетят вкуса на тревогата, изпитвана от украинците заради случващото се.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK