СЗО промени препоръките си за ваксините срещу COVID-19

СЗО промени препоръките си за ваксините срещу COVID-19

© ReutersСветовната здравна организация промени препоръките си за ваксини срещу COVID-19, като препоръчва високорисковите групи от населението да получат допълнителна доза 12 месеца след последната им бустерна доза.


Причините били, че трябва да се отрази ефектът от омикрон варианта и високата степен на имунитет, създадена от естествено заразяване и ваксиниране. СЗО изрично подчертава, че препоръките за допълнителни бустери не бива да се разглеждат като подкрепа за преминаване към годишни ваксинации срещу коронавируса.


Здравната агенция определи като високорискови по-възрастните, както и младите с други значими рискови фактори като диабет или сърдечни заболявания. В тази група са и хора с имунокомпрометиращи състояния (като HIV и преминали трансплантация на органи), както и деца от 6 месеца нагоре, бременни и здравни работници "на първа линия".
За тях агенцията препоръчва допълнителна ваксина 6 или 12 месеца след последната доза в зависимост от изброените фактори.


Група със среден приоритет за допълнително ваксиниране са здрави възрастни (обикновено 50-60-годишни) без значими рискови фактори. За тях организацията препоръчва да си поставят ваксини, ако вече не са го сторили, или първа бустерна доза. Те могат да получат и още един бустер, защото това е безопасно, но пък не носи значими здравни ползи.


СЗО определи групата, включваща здрави деца и юноши (6 месеца - 17 години), като такава с "нисък приоритет" и призова страните да вземат предвид фактори като тежестта на заболяването, цената на ваксинирането и други, преди да препоръчат ваксиниране на тази група.


Препоръките идват, тъй като страните предприемат различни подходи към населението си. Някои държави с високи доходи като Обединеното кралство и Канада вече предлагат на хората с висок риск COVID-19 бустери тази пролет, шест месеца след последната им доза. СЗО каза, че това е вариант за подгрупа от хора, които са изложени на особен риск, но нейните препоръки са предназначени като глобално ръководство за най-добри практики.


Агенцията каза, че нейният комитет от експерти също е казал, че допълнителни бустерни ваксини за COVID извън първоначалната серия - две инжекции и бустер - вече не се препоръчват рутинно за хора със "среден риск".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK