Гигантът "Алибаба" обяви планове за разделянето си

Гигантът "Алибаба" обяви планове за разделянето си

© ReutersАкциите на китайския технологичен гигант "Алибаба" скочиха, след като компанията обяви план за своето разделяне, съобщи Би Би Си в сряда.


Пет от шестте звена на "Алибаба", създадени от този ход, ще проучат набиране на свежо финансиране и опции за първично публично предлагане.


Акциите на "Алибаба" поскъпнаха с повече от 14% в Ню Йорк във вторник и бяха с над 13% по-високи в Хонконг в сряда.
Този ход идва след съобщения, че основателят на "Алибаба" Джак Ма, който рядко е бил виждан на публично място през последните три години, се появи отново в Китай тази седмица след дълго отсъствие.


След 3 години неизвестност Джак Ма мистериозно се появи в Китай
След 3 години неизвестност Джак Ма мистериозно се появи в Китай


"Алибаба" заяви, че решението за разделяне на бизнеса е най-голямото преструктуриране в 24-годишната й история.


Освен уебсайта за търговия на дребно "Алибаба" разполага с платформа, която свързва китайските производители с потенциални клиенти извън Китай, има собствена система за електронни плащания и голям дял в китайските версии на "Туитър" и на "Ютюб" Sina Weibo и Youku Tudou. Компанията също работи в онлайн маркетинга, логистиката и облачните услуги.


Звената ще имат свои собствени изпълнителни директори и бордове на директорите. Те ще имат право да набират капитал и да се листват на фондовия пазар с изключение на онлайн платформата за търговия на дребно Taobao Tmall Commerce Group, която ще остане изцяло собственост на "Алибаба".


В документи до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и Хонконгската фондова борса компанията каза, че звената ще "уловят възможности в съответните им пазари и индустрии, като по този начин отключат стойността на съответните бизнеси на Alibaba Group".


Преструктурирането на "Алибаба" идва след години на строга регулация за китайските технологични фирми, каза Скот Кеслър, ръководител на глобалния сектор за технологии, медии и телекомуникации в инвестиционната изследователска компания Third Bridge пред Би Би Си.


Как Китай затегна примката около онлайн гигантите си
Как Китай затегна примката около онлайн гигантите си

"През последните няколко месеца правителството беше по-малко сурово към големите технологични компании. Хората се чудят дали това може да е началото на период, в който правителството се измества от това да бъде почти противник на компаниите към действителна подкрепа", добави той.


58-годишният Джак Ма изчезна от публичния живот, след като критикува китайските финансови регулатори през 2020 г. Той се оттегли като председател на Alibaba през септември 2019 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK