Държави от Източна Европа (без България) призовават Facebook да се бори с дезинформацията

Държави от Източна Европа (без България) призовават Facebook да се бори с дезинформацията


Правителства от Източна Европа призоваваха технологичните фирми да се борят с дезинформацията, включително създаваната чрез изкуствен интелект. Сред тях не е българското правителство, като не е известно дали е била отправена покана към София да се присъедини.


Украйна и седем други държави призоваха днес водещите световни технологични фирми да действат за борба в техните социални медийни платформи от враждебни сили, които според тях подкопават демокарцията, мира, стабилността и националната сигурност.

Държавите в инициативата са Украйна, Молдова, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия и Литва.

В отворено писмо, подписано от съответните им министър-председатели, страните казаха, че технологичните платформи, като Facebook на Meta, трябва да предприемат конкретни стъпки като отхвърляне на плащания от санкционирани лица и промяна на алгоритмите за насърчаване на точността, а не толкова ангажираността на потребителите.
  • "Манипулиране и намеса на чужда информация, включително дезинформация, се използва, за да дестабилизира нашите страни, да отслаби нашите демокрации, да провали присъединяването на Молдова и Украйна към Европейския съюз и да отслаби нашата подкрепа за Украйна на фона на агресивната война на Русия", се казва в писмото.
  • "Големите технологични компании трябва да бъдат бдителни и да се противопоставят на използването им като средство за постигане на такива цели. Те трябва да предприемат стъпки, за да гарантират, че техните платформи не се използват за разпространение на пропаганда или дезинформация, която насърчава война, оправдава военни престъпления, престъпления срещу човечеството или други форми на насилието."

Meta каза, че е засилила капацитета си за проверка на факти в Източна Европа и е предприела редица други стъпки за борба с разпространението на дезинформация, свързана с войната в Украйна, както и понижаване на съдържание от руски държавно контролирани медии, припомня "Ройтерс".
"Ние премахваме дезинформация, когато има вероятност да причини непосредствена вреда или насилие, и работим с независими партньори за проверка на факти, за да развенчаем други неверни твърдения и да ги покажем по-ниско във Feed зоната, така че по-малко хора да ги видят", каза говорител на компанията.


"Също така ограничаваме достъпа до (руските медии) RT и Sputnik в ЕС и Украйна и добавяме етикети към всяка публикация във Facebook, която съдържа връзки към техните уебсайтове, така че хората да знаят, преди да кликнат или да ги споделят. Ние продължаваме да се консултираме с правителствата в Централна и Източна Европа за справяне с този проблем."




Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA), чиито членове включват Meta, Twitter и Google и други, заяви, че подкрепя мерки за борба с дезинформацията като Европейския закон за цифровите услуги (DSA).


"Ние вярваме, че правилното прилагане на DSA, съчетано с наскоро ревизирания Практически кодекс на ЕС относно дезинформацията, е от ключово значение за засилване на борбата срещу дезинформацията", каза Кристиан Боргрийн, старши вицепрезидент и ръководител на CCIA Европа, в отговор на въпрос на "Ройтерс".


В писмото се казва, че дизайнът на алогиритмите трябва да бъде по-прозрачен и обществеността да знае за политиките на платформите и тяхното прилагане.


Платформите трябва да отделят достатъчно персонал и финансиране за модериране на съдържание, да се справят с нарастващата заплаха от т.нар. дълбоки фалшификации (deepfakes) и дезинформация, генерирана от изкуствен интелект, се казва в него.

"Необходими са устойчиви инвестиции в инструменти за идентифициране на deepfakes и автоматично генерирани текстове. Необходим е последователен глобален подход към регулирането - и саморегулиране от страна на големите технологични фирми, за да се отговори на тези въпроси. Глобалното господство на ограничен брой играчи прави тази необходимост още по-голяма."


Осемте държави казват още, че платформите трябва да отделят подходящ персонал и финансови ресурси, за да отговорят ефективно на предизвикателства пред модерирането на съдържание, "особено в сложната област на речта на омразата, където автоматизираните алгоритми може да не са достатъчни и прегледът от човек е от решаващо значение".


"Това е призив за действие, тъй като манипулирането и намесата на чужда информация, включително кампаниите за дезинформация, представляват заплаха за демокрацията, стабилността и националната сигурност", се казва в съобщението.


"Големите технологични компании имат силата да бъдат жизненоважни съюзници в нашите общи усилия да се справим с враждебните информационни атаки срещу демокрациите и международния ред, основан на правила."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK