Океанските течения се забавят, вещаят още по-драматични промени в климата

Айсберги се отделят от ледника Пайн Айлънд в Антарктика, един от най-бързо отстъпващите ледници на континента

© Reuters

Айсберги се отделят от ледника Пайн Айлънд в Антарктика, един от най-бързо отстъпващите ледници на континентаБързо топящият се антарктически лед причинява драматично забавяне на дълбоките океански течения и може да има катастрофален ефект върху климата, предупреждава нов доклад, цитиран от Би Би Си.


Дълбоководните потоци, които движат океанските течения, може да намалеят с 40% до 2050 г., казва екип от австралийски учени.


Теченията пренасят жизненоважна топлина, кислород, въглерод и хранителни вещества по цялото земно кълбо.
По-ранни изследвания свързват забавянето на северноатлантическото течение със застудяванията в Европа.


Проучването, публикувано в списание Nature, предупреждава, че забавянето на теченията може да намали способността на океана да абсорбира въглероден диоксид от атмосферата.


Докладът очертава как мрежата от дълбоки океански течения на Земята се задвижва отчасти от низходящото движение на студена, плътна солена вода към морското дъно близо до Антарктика.


Но тъй като прясната вода от ледената шапка се топи, морската вода става по-малко солена и гъста и движението надолу се забавя.


Тези дълбоки океански течения или "преобръщания" в северното и южното полукълбо са били относително стабилни от хиляди години, казват учените, но сега затоплящият се климат нарушава тяхната динамика.

"Нашето моделиране показва, че ако глобалните въглеродни емисии продължат със сегашния темп, тогава преобръщането на Антарктида ще се забави с повече от 40% през следващите 30 години - и по траектория, която изглежда насочена към колапс", каза ръководителят на изследването професор Матю Ингланд, цитиран от Би Би Си .


"Ако океаните имаха бели дробове, това щеше да е един от тях", каза на брифинг проф. Ингланд, океанограф от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.


Океанските течения се забавят, вещаят още по-драматични промени в климата

© Reuters


Д-р Адел Морисън, която е участвала в изследването, казва, че намалената циркулация на океана означава, че абсорбиращата въглерод вода на повърхността бързо достига капацитет и не се замества от ненаситена с въглерод вода от по-големите дълбочини.


Зашеметяващо бързо


Проучването на "Атлас" от 2018 г. установи, че циркулационната система на Атлантическия океан е по-слаба, отколкото е била през повече от 1000 години назад във времето и че се е променила значително през последните 150 години.


Тя предполага, че промените в подобната на конвейер атлантическа меридионална преобръщаща циркулация (Amoc) могат да охладят океана и Северозападна Европа и да засегнат дълбоководните екосистеми.


Сензационно изображение на затварянето на Amoc беше показано във филма за климатична катастрофа от 2004 г. "Денят след утре" (The Day After Tomorrow).


Според д-р Морисън забавянето на южното преобръщане ще има повече въздействие върху морските екосистеми и самата Антарктика.


"Преобръщането извежда хранителни вещества, които са потънали на дъното, когато организмите умират, за да се снабдят отново с хранителни вещества за глобалната екосистема и рибарството", каза тя пред Би Би Си.


Другото по-голямо значение, което забавянето може да има може да има, е да отвори път за по-топли води, което може да причини повишено топене и още повече да забави циркулацията на морските течения.


Учените са прекарали 35 милиона компютърни часа в продължение на две години, за да създадат своите модели, които предполагат, че дълбоката водна циркулация в Антарктида може да се забави с два пъти по-висока скорост от спада в Северния Атлантик.


"Зашеметяващо е да видим, че това се случва толкова бързо", каза климатологът Алън Микс от Орегонския държавен университет, съавтор на последната оценка на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC).


Учените отправиха последно предупреждение към хората за климатичната криза
Учените отправиха последно предупреждение към хората за климатичната криза

"Изглежда, че в момента това започва да се случва и това е водеща новина", каза той пред Ройтерс.


Ефектът от разтопяването на ледовете на Антарктика върху океанските течения все още не е включен в моделите на IPCC за изменението на климата, но ще бъде "значителен", убеден е проф. Ингланд.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK