Партията на Мелони предложи да пази италианския език с тежки глоби срещу чужди думи

Партията на Мелони предложи да пази италианския език с тежки глоби срещу чужди думи

© audiovisual.ec.europaПартията на премиера Джорджа Мелони предложи налагане на глоби до 100 хил. евро на публични и частни субекти, които в официалните си съобщения използват чужди термини, най-вече английски, вместо италиански.


"Това не е само въпрос на мода, тъй като модата преминава, но англоманията (има) последици за обществото като цяло", се казва в текста на проектозакона, който призовава италианският език да бъде защитаван и подпомаган.


Законопроектът беше представен от депутати от националистическата партия на Мелони "Братя от Италия" и ще трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента, за да стане закон. Няма признаци кога това може да се случи.
В текста се казва, че разпространението на английски език "унижава и умъртвява" италианския и се предлага всички публични и частни организации да използват езика на Данте, за да рекламират своите стоки и услуги.


Той също така предвижда, че всички имена и акроними, указващи работни места в компании, които имат дейност в Италия, трябва да бъдат изписвани на местния език, като чуждите думи са разрешени, само ако се окаже, че е невъзможно да се преведат.


В законопроекта се казва, че широкото използване на английски в Европа е "още по-негативно и парадоксално", като се има предвид, че Великобритания напусна Европейския съюз.


Ако проектът стане закон, може да се наложи правителството бързо да започне да подрежда собствената си къща, коментира "Ройтерс". Когато встъпи в длъжност миналия октомври, добави английският термин "Произведено в Италия" към името на министъра на индустрията, докато самата Мелони от време на време употребява чужди думи в изказванията си.


В речта си при встъпването си в парламента като министър-председател през октомври Мелони описа себе си като "аутсайдер".


Проектозаконът идва само няколко дни след като правителството се зае да защити това, което вижда като друга важна част от културата на Италия - забрана за използването на лабораторно произведени храни, за да защити селскостопанското наследство на страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK