Колко скъпо е да живееш под наем в Германия

Колко скъпо е да живееш под наем в Германия


Почти 20 милиона домакинства в Германия живеят в жилища под наем, за който те отделят средно по 28 процента от доходите си. Най-тежко е положението на домакинствата с ниски доходи и в големите градове, разказва "Доче веле".


През 2022 година германските домакинства са давали над една четвърт от дохода си за наема на жилището - средно 27,8 на сто от него. Още по-голяма тежест е той за домакинствата, сключили договорите си за наем след 2019 година - почти 30 на сто от доходите им са отивали за месечния наем. Това сочат данните на Федералната статистическа служба на Германия за 2022 година.


"Особено за домакинствата с ниски доходи и в големите населени места тежестта е драматична", казва директорът на Института за макроикономика и изследване на конюнктурата (IMK) Зебастиан Дулиен, цитиран от АРД. По думите му това е същевременно и знак, че разходите за жилище като част от общия доход на домакинствата са нараснали още повече през последните години.


Най-скъпо е в големите градове
Разходите за наем тежат най-много на хората, които живеят сами и в голям град: домакинствата, състоящи се от един член, са отделяли средно по 32,7 на сто от дохода си за наема на жилището. В градовете с население до 20 хиляди души средният наем е "изяждал" близо 26 процента от месечния доход, става ясно още от статистиката.


Но най-тежко е положението на домакинствата с ниски доходи - при тях делът на месечния наем надхвърля средно 40 на сто от доходите им. Това се отнася за повече от 3 милиона домакинства в Германия (16% от тези, които живеят под наем).


Поскъпването се очаква да продължи


На този фон шефът на IMK предупреждава, че заради поскъпналите строителни материали и повишаващите се лихви на ЕЦБ проблемът с недостига на жилища ще се задълбочава в Германия. Силен натиск върху пазара оказва също и войната, която Русия води срещу Украйна, тъй като тя допълнително засилва потребността от жилищна площ.


"В Германия днес живеят 1 милион души повече, отколкото бяха очакванията от преди пандемията от коронавирус", посочва пред АРД Дулиен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK