Рисувате с изкуствен интелект, но на кого е авторското право за "произведението"

Рисувате с изкуствен интелект, но на кого е авторското право за "произведението"

© ReutersМиналата година Крис Кащанова въведе инструкции за създаване на комикс в нова програма за изкуствен интелект и предизвика дебат със сериозни последици за това кой е създал произведението: човек или алгоритъм.


"Зендая напуска портите на Сентръл парк", написа Кащанова в Midjourney, програма с изкуствен интелект, която създава атрактивни илюстрации чрез писмени указания. "Научна фантастика, сцена, бъдеще, пуст Ню Йорк..."


От тези инструкции и стотици други се появи Zarya of the Dawn, ("Заря на зората" с игра на думи смесваща "зора" на руски и английски - бел.ред.), история от 18 страници за герой, приличащ на актрисата Зендая, която броди из пустия Манхатън стотици години напред в бъдещето. Кащанова получи авторски права през септември и обяви в социалните медии, че това означава, че художниците имат право на правна защита за своите арт проекти, създадени с изкуствен интелект.

Това не продължи дълго. През февруари Службата за авторско право на САЩ внезапно се отметна и Кащанова стана първият човек в страната, лишен от правна защита за AI изкуство. Изображенията в "Заря", каза службата, "не са продукт на авторство на човек". Службата позволи на Кащанова да запази авторските права върху подреждането, редактирането и сюжета.
Сега, с помощта на мощен юридически екип, художникът отново тества докъде се простират границите на закона.


За нова книга Кащанова се е обърнала към Stable Diffusion - различна програма за изкуствен интелект, която позволява на потребителите да сканират собствените си скици и да ги прецизират с текстови уточнения. Художникът вярва, че започването с оригинални произведения на изкуството ще осигури достатъчно "човешки" елемент, за да повлияе на властите.


"Би било много странно, ако не подлежи на авторски права", каза 37-годишната Кащанова, създава най-новата творба, която е автобиографичен комикс.


Рисувате с изкуствен интелект, но на кого е авторското право за "произведението"

© Reuters


Разбиването на рекорди


Във време, когато новите AI програми като ChatGPT, Midjourney и Stable Diffusion изглеждат готови да трансформират това как хора изразяват себе си - и чупят рекорди за растеж на потребителите - правната система все още не е разбрала кой притежава резултата - потребителите, собствениците на програми или може би никой.


Милиарди долари може да зависят от отговора, казват правни експерти.Ако потребителите и собствениците на новите AI системи могат да получат авторски права, те биха извлекли огромни ползи, каза Райън Мъркли, бивш шеф на Creative Commons, американска организация, която издава лицензи, за да позволи на творците да споделят работата си.


Например, компаниите могат да използват AI, за да произвеждат и притежават правата върху огромни количества евтини графики, музика, видео и текстове за реклами, брандиране и забавление. "Органите за управление на авторското право ще бъдат подложени на огромен натиск да разрешат присъждането на авторски права върху компютърно генерирани произведения", каза Мъркли.

В САЩ и много други страни всеки, който се занимава с творческо изразяване, обикновено има незабавни законови права върху произведението. Регистрацията на авторски права създава публично регистриране на произведението и позволява на собственика да се обърне към съда, за да наложи правата си.


Съдилищата, включително Върховният съд на САЩ, отдавна приемат, че авторът трябва да е човешко същество. При отхвърляне на правна защита за изображенията от "Заря" Службата за авторски права на САЩ цитира решения, отричащи правна защита за селфи, направено от любопитна маймуна на име Наруто, както и за песен, която заявителят на авторските права каза, че е композирана от "Светия дух".


Американският компютърен учен, Стивън Талър от Мисури, твърди, че неговите AI програми са "разумни" и трябва да бъдат законно признати като създатели на произведения на изкуството и изобретенията, които са генерирали. Той е съдил Службата за авторско право на САЩ, подал е петиция до Върховния съд на САЩ и има дело за патент пред Върховния съд на Обединеното кралство.

  • Междувременно много творци и компании, които притежават артистично съдържание, яростно се противопоставят на предоставянето на авторски права на собственици или потребители на AI. Те твърдят, че тъй като новите алгоритми работят, като се обучават на базата на огромни количества материали в отворената мрежа, някои от които са защитени с авторски права, AI системите поглъщат без разрешение законно защитени материали.
  • Доставчикът на бази данни със снимки Getty Images, група визуални художници и собственици на компютърен код отделно заведоха дела срещу собствениците на AI програми, включително Midjourney, Stability AI и разработчика на ChatGPT OpenAI за нарушаване на авторски права, което компаниите отричат.

Сара Андерсън, един от художниците, каза, че предоставянето на авторски права върху произведения на AI "би узаконило кражбата".


Рисувате с изкуствен интелект, но на кого е авторското право за "произведението"

© Reuters


"Трудни въпроси"


Кащанова е представлявана безплатно от Morrison Foerster и нейния ветеран адвокат по авторски права Джо Грац, който също защитава OpenAI в предложен колективен иск, заведен от името на собствениците на защитен с авторски права компютърен код. Фирмата пое случая на Кащанова, след като неин сътрудник, Хедър Уитни, забеляза публикация в LinkedIn от художника, който търси правна помощ с нова молба, след като авторските права на "Заря" бяха отхвърлени.


Това са трудни въпроси със значителни последици за всички нас.


Хедър Уитни,

Morrison Foerster


Службата за авторско право каза, че е преразгледала решението за Кащанова и "Заря", след като открила, че тя е публикувала в Instagram, че изображенията са създадени с помощта на AI, което според институцията не е ясно в първоначалното септемврийско кандидатстване за защита. На 16 март тя издаде публични насоки, инструктиращи кандидатите ясно да разкрият дали творбата им е създадена с помощта на AI.


Ръководството казва, че най-популярните AI системи вероятно не създават защитени с авторски права произведения и "това, което има значение, е степента, в която човекът е имал творчески контрол".


"Абсолютно потресени"


Кащанова открива Midjourney през август след като пандемията до голяма степен прекрати работата им като фотограф на йога и екстремни спортове. "Умът ми беше напълно потресен."


Сега, когато AI технологията се развива със светкавична скорост, Кащанова се обърна към по-нови инструменти, които позволяват на потребителите да въвеждат оригинална работа и да дават по-специфични команди за контрол на крайния резултат.

За да провери доколко човешкият контрол ще задоволи Службата за авторски права, Кащанова планира да подаде поредица от заявления за авторски права за отделни изображения, избрани от новия автобиографичен комикс, всяко от които е направено с различна програма, настройка или метод с изкуствен интелект.


Сега работи в стартираща компания, която използва AI, за да превърне детски рисунки в комикси и създаде първото подобно изображение преди няколко седмици, озаглавено Rose Enigma.


Рисувате с изкуствен интелект, но на кого е авторското право за "произведението"

© Courtesy of Kris Kashtanova, © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation


Седейки пред компютър в малък апартамент в Манхатън, Кащанова демонстрира най-новата си техника: на екрана се появява обикновена скица, нарисувана с писалка върху хартия, която е сканирана в Stable Diffusion, после започна прецизирането ѝ, като се коригират настройките и използват текстови инструкции като "млада жена киборг" и "цветя, излизащи от главата й".


Резултатът е неземно изображение, долната половина на женско лице с рози с дълги дръжки, заместващи горната част на главата. Кащанова го е подала за защита на авторските права на 21 март.


Образът ще се появи и в новата книга. Заглавието е: "За моята AI общност".


Говорител на службата за авторски права отказа коментар. Midjourney също отказа да коментира, а Stability AI не отговори на искания за коментар. Getty и OpenAI отказаха коментар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK