Африка бавно, но сигурно се разделя на две

Африка бавно, но сигурно се разделя на две

© ReutersАфрика бавно, но сигурно се разделя на две и макар процесът да отнема милиони години, той ще доведе до превръщането на източната част от континента в голям остров.


Според ново проучване, публикувано в Geophysical Research Letter и последвало с години формирането на над 50-километров разлом в пустинята в Етиопия, разместването е с по няколко милиметра годишно. Когато то приключи, ще се е образувал шестият океан, отделящ по-малката ивица от източното крайбрежие от останалата част от Африка - нещо невиждано от стотици милиони години, след като Южна Америка се отдели от Африка.


Причината за ставащото е в Източноафриканския разлом, един от най-големите в света, който преминава през редица държави в Африка: Етиопия, Кения, Демократична Република Конго, Уганда, Руанда, Бурунди, Замбия, Танзания, Малави, Мозамбик.
Към момента Африканската плоча се разделя на две - по-малката Сомалийска и по-голямата Нубийска. С пълното откъсване териториите на днешните Етиопия, Уганда и други ще имат излаз на море. Източна Африка ще е отделен, малък континент.


Германия се извини за шега с леопарди, с която обиди африканци
Германия се извини за шега с леопарди, с която обиди африканци


Човечеството няма да усети ефекта в обозримо бъдеще, но учените се вълнуват: за тях това е шанс да проучат как континентален разлом става океански.


Разломът от 2005 г., задействан при силно тектонично движение и изригването на вулкан, потвърждава очакванията на учените, че Африка може да се раздели на две. В този процес освен Нубийската и Сомалийската плоча играе роля и Арабската.


Африка има нов шанс да изгради "най-голямата жива структура" на Земята
Африка има нов шанс да изгради "най-голямата жива структура" на Земята

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK