Гигантската ракета на SpaceX избухна минути след старта, но екипът е доволен

Гигантската ракета на SpaceX избухна минути след старта, но екипът е доволен

© ReutersРакетната система "Старшип" на компанията SpaceX ("Спейс екс") избухна броени минути след старта, макар да бе предвидено полетът ѝ да продължи около 90 минути. Засега не са ясни причините за разпадането на най-голямата и най-мощна ракета в историята, но това стана над океана, така че няма да има щети и пострадали. Полетът е без астронавти.


Екипът на земята реагира с бурни аплодисменти, защото самият факт, че високата 120 м ракета успя да се издигне от стартовата площадка, вече е основание за задоволство.


Целите, които си поставяше компанията на Илън Мъск, също са скромни и тя настояваше, че най-важното е да се съберат всякакви данни за това докъде е достигнала разработката. Дали това ще е удовлетворително за инвеститорите и НАСА тепърва ще се види, защото се смята, че този старт показва накъде отиват плановете за полети до Луната и един ден до Марс.
Гигантската ракета на SpaceX избухна минути след старта, но екипът е доволен

© Reuters


Секунди след старта се видя, че няколко от 33-те двигателя на първата степен на носителя, известна като Super Heavy, не работят. След малко те станаха пет.


На около 34-35 км от земята цялата система започна да се върти, без да се е отделила втората степен Starship, на която е кръстена цялата ракета. Последва експлозия на четвъртата минута - доста след като двете степени вече трябваше да са се разделили и да са се запалили двигателите на втората степен.Компанията обяви старта от Бока Чика в Тексас за успех, но се чакат подробности дали той ще бъде зачетен като исторически момент за оглавяване на класацията за конструкция без конкурент в света. Концепцията е и двете части да се завръщат на земята за повторна употреба. Прототипи на Starship направиха самостоятелни излитания до около 10-12 км височина, но никога досега цялата сглобена система не е правила това.


Данните (кръгът с белите точки вляво) около минута и половина след старта показват, че пет от двигателите не работят. Вдясно с кръгове са отбелязани шестте двигателя на втората степен, които още не са задействани

Данните (кръгът с белите точки вляво) около минута и половина след старта показват, че пет от двигателите не работят. Вдясно с кръгове са отбелязани шестте двигателя на втората степен, които още не са задействани


През февруари бяха тествани 31 от 33 двигателя на Super Heavy, като бяха запалени за 10 секунди, докато първата степен бе монтирана вертикално.Множество от служители и работници на SpaceX, които бяха показани по време на уебкаста да гледат старта на живо от централата на компанията близо до Лос Анджелис, аплодираха бурно, когато ракетата се отдели от стартовата кула. Аплодисменти и радостни викове имаше и когато тя се взриви в небето.


Главният инженер по интеграция на SpaceX Джон Инспрукър, който бе и един от коментаторите на уебкастовете, каза, че тестовият полет ще предостави множество важни данни, проправящи пътя на компанията да продължи напред с допълнителни тестове.


Мъск, основател и главен изпълнителен директор на SpaceX, написа в Twitter, че следващото изстрелване на Starship ще бъде "след няколко месеца". "Поздравления за екипа на @SpaceX за вълнуващото тестово изстрелване на Starship! Научих много за следващото тестово изстрелване след няколко месеца", пише в съобщението му.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK