Рекордните жеги в 5 страни в Европа през 2022 г. са допринесли за смъртта на над 15 000 души

Рекордните жеги в 5 страни в Европа през 2022 г. са допринесли за смъртта на над 15 000 души

© ReutersНеобичайните горещини в Европа миналата година, по време на които няколко страни претърпяха рекордни температури, допринесоха за смъртта на над 15 000 души в само пет европейски страни, като тези жертви са повече от причинените от всяко друго единично екстремно климатично събитие. Това се подчертава в доклада на Световната метеорологична организация (СМО) за състоянието на световния климат през 2022 г.

"Европа преживя много горещи вълни, със значителни горещини, случващи се във всеки от трите летни месеца. През лятото около 4 600 смъртни случая в Испания, 4 500 в Германия, 2 800 във Великобритания (сред хората на 65 и повече години), 2 800 във Франция и 1 000 в Португалия бяха свързани с необичайната горещина", се уточнява в доклада.


Няколко части на Европа регистрираха най-високите си температури през миналата година. Великобритания например преживя 40 и повече градуса за първи път, докато Ирландия имаше най-високата си температура от 1887 г. насам. Германският град Хамбург стана най-северната част на страната, в която някога са били регистрирани 40 градуса. Дори Швеция, една от най-студените страни, регистрира температури над 37 градуса миналата година.


През 2022 г. Европа е преживяла най-топлото си лято
През 2022 г. Европа е преживяла най-топлото си лято
Топенето на някои европейски ледници е било невиждано. Алпите "счупиха рекорди за топене на ледници заради комбинация от малко сняг през зимата, нахлуване на сахарски прах през март 2022 г. и горещи вълни", докато за пръв път никакъв сняг не оцеля след топенето през лятото, дори по най-високите места в планините.


Това се случи въпреки силната фаза на охлаждащото климатично явление "Ла Ниня", посочват от СМО.


От 2015 до 2022 - осемте най-топли години от 1850 г. насам


Средната световна температура през 2022 г. е била с 1.15 градуса по-висока в сравнение със средната световна температура през прединдустриалния период (1850-1900). Това е в съответствие със заявеното от СМО в предварителния ѝ доклад за 2022 г. миналата година. Този доклад беше публикуван по време на конференцията за климатичните промени (COP27) в Египет през ноември, когато оставаха още близо два месеца до края на годината.


Горещите вълни в Европа ще са по-чести и по-интензивни, смятат шведски учени
Горещите вълни в Европа ще са по-чести и по-интензивни, смятат шведски учени


Най-топлата година откакто се правят надеждни измервания е била 2016 г., когато средната световна температура беше 1.28 градуса по-висока от прединдустриалния период, не много далеч от предела от 1.5 градуса, който светът се стреми да не надвиши до 2100 г. Годините от 2015 до 2022 са осемте най-топли години през последните 173 години на надеждни измервания. Изминалата 2022 г. е на пето или шесто място в този списък на най-топлите години, допълва СМО.


Рекордно количество парникови газове в атмосферата


Концентрациите в атмосферата на трите основни парникови газа - метан, въглероден диоксид и диазотен оксид, - които са отговорни за глобалното затопляне, са били на рекордни нива през 2021 г., последната година, за която са налични данни. Концентрациите на въглероден диоксид в атмосферата вече надхвърлят 415 частици на милион. Само преди няколко години 400 частици на милион се смятаха за опасен предел и усилията бяха концентрациите да се запазят под това ниво. Стремежът вече е да се гарантира, че покачването е ограничено до възможно най-ниска стойност.


Концентрациите на метан, по-малко разпространен, но по-проблемен от въглеродния диоксид, са се увеличили до 1908 частици на милиард през 2021 г. Увеличението от 18 частици на милиард между 2020 и 2021 г. е било най-високото годишно покачване досега, подчертава СМО.


Близо 100 млн. души са климатични мигранти


В доклада се изтъква, че 95 млн. души по света вече са претърпели разселване заради причини, свързани с климатичните промени. "Повечето хора, разселени заради свързани с климата или времето събития, останаха в рамките на териториите, където пребиваваха, докато в някои ситуации хората бяха принудени да избягат през международните граници в търсене на безопасност и помощ", подчертава още СМО в доклада си.


С утихването на "Ла Ниня" и прогнозите за разразяването на затоплящото климатично явление "Ел Ниньо" след няколко месеца, тази година се очаква да бъде по-топла от 2022 г., с вероятността да се случат по-тежки горещи вълни и суши.


Европа се е затоплила повече от всеки друг континент през последните 3 десетилетия
Европа се е затоплила повече от всеки друг континент през последните 3 десетилетия
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK