Евакуираните от Судан българи ще бъдат прегледани за опасни зарази

Британски граждани се събират за качване във военен самолет, дошъл да ги прибере от Судан. Повечето от тях засега остават в Кипър

© Reuters

Британски граждани се събират за качване във военен самолет, дошъл да ги прибере от Судан. Повечето от тях засега остават в Кипър



Евакуираните от Судан български граждани, които се завърнат в страната, ще бъдат преглеждани за заразни болести заради влошената хигиенно-епидемиологична обстановка в африканската държава. Това съобщи директорът на дирекция "Ситуационен център" в Министерството на външните работи Таня Димитрова в четвъртък.


Световната здравна организация съобщи във вторник, че една от враждуващите групи е поела контрол над Националната лаборатория за обществено здраве в Хартум, в която се съхраняват опасни патогени, сред които морбили, полиомиелит и холера, Ситуационният център и Клиниката по инфекциозни болести на Военномедицинска академия, ще организират прегледи на пристигащите български граждани, съобщи Димитрова.


СЗО предупреди за биологичен риск след превземането на лаборатория с патогени в Судан
СЗО предупреди за биологичен риск след превземането на лаборатория с патогени в Судан


Общо 34-има българи са били евакуирани от Судан, най-голямата група от тях - от 16 души, са стигнали по суша до Египет, десет души са изведени с военни самолети на Бундесфера в Германия. Трима души - две българки и един суданец, са се завърнали в София в сряда, още двама се очакват в четвъртък, каза Димитрова на брифинг във външно министерство.




Евакуирани българи има във Франкфурт, в Джибути, в Саудитска Арабия и в Египет.


Димитрова уточни, че по-голямата част от българските граждани, живеещи в Судан, са в смесени бракове и са останали, за да се грижат за близките си.


"Евакуацията е извършена по суша и със самолети на партниращите на България държави. По суша маршрутите за евакуация са до границата с Египет и град Порт Судан", отбеляза Димитрова.


Великобритания съобщи в четвъртък, че е е евакуирала 897 души от Судан с осем самолета, като са насрочени още чартъри, съобщи Ройтерс. Берлин информира, че е прехвърлил в Германия около 500 души от 30 държави, като останалите в африканската държава германски граждани ще бъдат изведени с полети, организирани от други държави. Италия, Гърция, Швеция и Испания също изпратиха военни самолети да приберат гражданите им, а Франция - фрегата в суданското пристанища Порт Судан.


Стотици хора бяха убити в Судан за близо две седмици от началото на конфликта между армията и паравоенното формирование Сили за бърза подкрепа. Досега бойните действия се водеха основно в столицата Хартум, но вече има съобщения, че географията на насилието се разширява, въпреки сключеното примирие, което изтича в петък.


Какво става в Судан и защо всички бягат от Хартум
Какво става в Судан и защо всички бягат от Хартум

Суданската армия се съгласи срокът на хуманитарното примирие със Силите за бърза подкрепа, договорено с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, да бъде продължен с още 72 часа, се казва в разпространено в четвъртък вечер изявление на военните, цитирано от БТА.


В съобщението се посочва, че новото прекратяване на огъня ще влезе в сила от момента на изтичане на предишното - полунощ срещу петък.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK