Стотици загинаха, хиляди са изчезнали след наводнения в Конго

Стотици загинаха, хиляди са изчезнали след наводнения в Конго

© ReutersБроят на загиналите от наводненията в източната част на Демократична република Конго се увеличи във вторник. Хуманитарните работници откриха повече тела сред калните опустошения, а пострадали жители починаха от нараняванията си в недостатъчно оборудвана местна клиника.


Наводненията в откъснат планински район на провинция Южно Киву опустошиха крайречните села Нямукуби и Бушушу преди пет дни, разрушиха къщи, унищожиха посеви и убиха над 400 души, най-смъртоносното природно бедствие в новата история на Конго.


Те подчертаха уязвимостта на хората към изменението на климата в много части на Африка, където заради лошото градско планиране и слабата инфраструктура общностите често не могат да издържат на увеличаващите се периоди на екстремно време.
В Нямукуби цели квартали са засипани с камъни, а от земята се носи воня на трупове, каза репортер на "Ройтерс" от мястото на инцидента. Бездомните са натъпкани в малкото обществени сгради, останали непокътнати, с лоши санитарни условия.


Има риск светът да изпадне в климатична "гибелна примка", предупреждава доклад
Има риск светът да изпадне в климатична "гибелна примка", предупреждава доклад

Усилията за оказване на помощ са възпрепятствани от липсата на достъп и ресурси. От Червения кръст смятат, че над 8000 души имат нужда от помощ.


Над 5500 души все още са в неизвестност, каза местният администратор Томас Бакенга Зиримвабагабо.


Правителствени служители донесоха одеяла, храна и шепа ковчези на Нямукуби във вторник. Те дариха пари на местна клиника, където трима души починаха във вторник, и дадоха около 1100 долара всеки на 200 засегнати семейства. Но делегацията не участва в погребенията, както беше планирано, нито посети Бушушу, където се смята, че броят на загиналите е по-голям, тъй като наводнението беше в пазарен ден.


Стотици загинаха, хиляди са изчезнали след наводнения в Конго

© Reuters


Жителите са в ужас. Мнозина плакаха за изгубени близки, стъпкана реколта и разрушени къщи. Някои поискаха от правителството да ги настани далеч от зона, където водата се стича от тучните хълмове и раздува реката, която минава покрай къщите им.


Хуманитарните работници полагат мъртвите в масови гробове, изкопани през уикенда. Това води до оплаквания от групи на гражданското общество и кара правителството да обещае помощ за по-достойни погребения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK