ФБР не е имало доказателства за връзки на Тръмп с Русия, твърди доклад

Доналд Тръмп

© Reuters

Доналд ТръмпФедералното бюро за разследване (ФБР) не е разполагало с доказателства за разследване на президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. и е разчитало твърде много на съвети, предоставени от политически опоненти на Тръмп, за да подхранва разследването. До това заключение стига специалният прокурор на САЩ Джон Дърам в доклад, публикуван в понеделник.


Докладът бележи края на четиригодишно разследване, започнало през май 2019 г., когато тогавашният главен прокурор Уилям Бар назначи Дърам, да изследва потенциални погрешни стъпки от страна на ФБР в ранния етап от разследването "Ураганът на кръстосания огън" за потенциални контакти между президентската кампания на Тръмп през 2016 г. и Русия.


Това разследване по-късно беше предадено на специалния прокурор Робърт Мюлър, който през март 2019 г. заключи, че няма доказателства за престъпен заговор между кампанията на Тръмп и Русия.
В новия си доклад от 306 страници Дърам заключава, че американското разузнаване и правоприлагащите органи не притежават никакви "действителни доказателства" за тайно споразумение между кампанията на Тръмп и Русия.


Тръмп обяви вълна от помилвания на осъдени по руското разследване
Тръмп обяви вълна от помилвания на осъдени по руското разследване


Той обвинява разузнавателната агенция, че третира разследването на Тръмп от 2016 г. различно от други политически чувствителни разследвания, включително няколко, включващи съперника на Тръмп от Демократическата партия Хилари Клинтън, пише Ройтерс.


"Департаментът и ФБР не успяха да изпълнят важната си мисия да се придържат стриктно към закона във връзка с определени събития и дейности, описани в този доклад", пише Дърам.


"Старши служители на ФБР показаха сериозна липса на аналитична строгост към информацията, която получиха, особено информация от политически обвързани лица и организации."


Докладът на Дърам беше пуснат в Конгреса в понеделник без редакции, след като беше изпратен на главния прокурор Мерик Гарланд в петък.


Неговите констатации вероятно ще се превърнат в политическа храна за Тръмп, който планира да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., въпреки че е изправен пред наказателни обвинения в Ню Йорк и пред две федерални разследвания от специалния прокурор Джак Смит, които разглеждат както запазването на секретни документи от Тръмп, така и ролята му в опитите за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г.


Да атакуват Тръмп за руското разследване е рискована стратегия за демократите
Да атакуват Тръмп за руското разследване е рискована стратегия за демократите

Тръмп се надяваше Дърам да публикува доклада си преди изборите през 2020 г., което смяташе, че ще бъде удар върху кампанията на президента Джо Байдън. Но то нямаше значимо въздействие, тъй като и двамата обвиняеми, които той се опита да преследва през 2022 г., бяха оправдани.


Съдебно жури във Вашингтон оправда бившия адвокат на предизборната кампания на Хилъри Клинтън Майкъл Сусман по обвинения, че е излъгал ФБР, когато се е срещнал с бюрото през септември 2016 г., за да сподели съвет за възможни комуникации между бизнеса на Тръмп и руска банка.


Разследването на Дърам претърпя още един неуспех само няколко месеца по-късно, когато съдебни заседатели във Вирджиния оправдаха руския изследовател Игор Данченко по обвиненията, че е излъгал ФБР, когато е бил интервюиран за източниците на информация, предоставена от него, която е станала част от документ, известен като "досието Стийл".


Този документ, написан от бившия офицер от британското разузнаване Кристофър Стийл, съдържа твърдения за връзки между предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. и Русия и съдържа подробности - много от които не са били доказани.


Разследване на генералния инспектор на Министерството на правосъдието по-късно установи, че ФБР неправилно е продължило да разчита на необосновани твърдения в досието на Стийл, когато е кандидатствало за одобрени от съда молби за заповед за наблюдение на комуникациите на Картър Пейдж, бивш съветник в кампанията на Тръмп.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK