Генералният директор на СЗО: Не отлагайте реформите за подготовка за следващата пандемия

Тедрос Аданом Гебрейесус

© Reuters

Тедрос Аданом ГебрейесусРъководителят на Световната здравна организация в понеделник призова страните да извършат необходимите реформи, за да се подготвят за следващата пандемия и да изпълнят предишен ангажимент за увеличаване на финансирането на здравната агенция на ООН, предаде "Ройтерс".


Говорейки на годишната здравна асамблея на СЗО седмици след прекратяването на глобалната извънредна ситуация за пандемията от COVID-19, Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че е време да се продължат преговорите за предотвратяване на следващата.


"Не можем да оставим този проблем настрана", каза генералният директор на СЗО в обръщение към държавите членки на агенцията, предупреждавайки, че следващата пандемия непременно ще "почука".
"Ако ние не направим промените, които трябва да бъдат направени, тогава кой ще ги направи? И ако не ги направим сега, тогава кога", попита той.


10-дневната годишна Световна здравна асамблея в Женева, която съвпада със 75-ата годишнина на организацията, е насочена към справяне с глобалните здравни предизвикателства, включително бъдещи пандемии.


194-те държави, членки на СЗО, в момента преговарят за реформи на обвързващите правила, които определят задълженията им в случай на международна заплаха за здравето, и също така изготвят по-широк пандемичен договор, който предстои да бъде ратифициран през следващата година.


"Ангажиментът на това поколение (към пандемично споразумение) е важен, защото именно това поколение изпита колко ужасен може да бъде един малък вирус", каза Тедрос.


Страните също така ще разгледат по-късно в понеделник бюджета на СЗО за 2024-2025 г., който включва увеличения на годишните такси на държавите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK