Българин спечели престижна световна научна награда за кристалография

Българин спечели престижна световна научна награда за кристалография

© vekilovgroup.chee.uh.eduБългаринът Петър Векилов бе отличен днес с една от най-престижните награди за научни постижения в кристалографията. Той е професор в Университета на Хюстън в САЩ, а призът "Франк" е особено ценен и с това, че се връчва веднъж на три години, и то само ако са открити достойни номинации.


Съобщението е от ръководството на Международната организация по кристален растеж (IOCG), а връчването ще се състои от 30 юли до 4 август в Неапол на международна конференция. Тази година наградата е поделена с проф. Хуан Мануел Гарсия-Руис от Университета на Гранада.


Векилов работи в Департамента за химическо и биомолекулярно инженерство и химия, откъдето идва и номинирането му.
Наградите "Франк" и "Лодиз" са учредени през 1987 г. от IOCG в чест на първите двама президенти на организацията - британският теоретичен физик сър Фредерик Чарлз Франк и Робърт Алфред Лодиз. Първата от тях, присъдена днес на проф. Векилов, е "за значителен фундаментален (не е задължително да е теоретичен) принос в сферата на на растежа на кристалите".


Освен специален медал, тя има и парично измерение, което се формира включително от дарения от индустрията, фондации и други източници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK