Жадни слонове вилнеят в град в Камерун, има убити

Жадни слонове вилнеят в град в Камерун, има убити

© ReutersВластите в Камерун се опитват да овладеят стадо слонове, преминаващи в и около столицата на северна област на страната, пише "Ройтерс". Освен в село край Маруа няколко влезли и в самия град. Съобщава се за стъпкано дете в селото.


В Камерун живеят около 6830 слона, една от най-големите популации в Африка. Плантациите и селата отнемат навлизат все повече в местообитанията им и накрая те понякога се озовават в градчета и села, стъпкват домове и посеви, понякога нападат и хора.


"Слоновете влязоха в търсене на вода заради сухата природа в региона", казва Жан Ниемег, лесовъд.
Видеоклипове, заснети с телефони, също показват преминаването на слоновете, макар "Ройтерс" да не може да потвърди автентичността им.


Африканската страна с най-много слонове в света разреши лова им
Африканската страна с най-много слонове в света разреши лова им


Според министерството за горите и дивата природа те се придвижвали към национален парк, когато пътят им бил блокиран от наблюдаващи ги местни жители в неведене за маршрута им. Най-малко един човек е убит тогава, още един - седмица по-рано.Активисти в Камерун искат решение на тези сблъсъци на слонове и ихора (водили в миналото и до протести), което взема предвид ролята на климатичните промени. Засушаването само увеличава напрежението, защото жадните слонове е по-вероятно да навлязат в села и градчета, продължава "Ройтерс".


"КОгано на едно място няма вода, те търсят друго, където могат да намерят вода и други ресурси", казва Абубакар Адаму, местен презставител за развитие към организацията African Wildlife Foundation.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK