Сблъсък между десетки държави и нефтохимическата индустрия какво да се прави с пластмасите

Кадър на пленарната зала по време на преговорите около бъдещия договор за справяне със замърсяването с пластмаси в централата на ЮНЕСКО в Париж

© Reuters

Кадър на пленарната зала по време на преговорите около бъдещия договор за справяне със замърсяването с пластмаси в централата на ЮНЕСКО в ПарижПо повод започналите днес преговори за сключване на международен договор за пластмасите възниква дебат между страните, които искат да ограничат производството на повече пластмаси, и нефтохимическата индустрия, която предпочита рециклирането като решение за пластмасовите отпадъци.


Преди конференцията много държави заявиха, че целта на договора трябва да бъде "кръговрат", или задържане на вече произведените пластмасови артикули в обращение възможно най-дълго, информира "Ройтерс".


Влизайки в преговорите в Париж, коалиция от 55 страни призова за силен договор, включващ ограничения върху определени опасни химикали, както и забрани за проблемни пластмасови продукти, които е трудно да се рециклират и често се озовават в природата.


Макрон призова "да се сложи край на нетърпимия модел" на използване на пластмаса
Макрон призова "да се сложи край на нетърпимия модел" на използване на пластмаса
"Ние носим отговорност да защитим човешкото здраве в нашата околна среда от най-вредните полимери и химикали, които предизвикват безпокойство, чрез договора", изтъкна министърът на околната среда на Руанда, която е съпредседател на "Коалиция с висока амбиция за преустановяване на замърсяването с пластмаса".


Френският президент Еманюел Макрон подчерта, че "няма време за губене" по въпроса.


"Целта трябва да бъде да се създаде текст, с който всички са съгласни, до края на 2024 г., година преди Конференцията на ООН за океаните в Ница", каза той във видеообръщение, публикувано днес.


Програмата на ООН за околната среда, която е домакин на преговорите, публикува план за намаляване на пластмасовите отпадъци с 80% до 2040 г. Докладът, публикуван по-рано този месец, очерта три ключови области на действие: повторна употреба, рециклиране и пренасочване на пластмасовите опаковки към алтернативни материали.


Някои природозащитни организации разкритикуваха доклада, че се фокусира върху управлението на отпадъците, което те видяха като отстъпка пред глобалната пластмасова и нефтохимическа индустрия.


"Истинските решения на кризата с пластмасите ще изискват глобален контрол върху химикалите в пластмасите и значително намаляване на производството на пластмаси", настоя Терез Карлсон, научен съветник към Международната мрежа за премахване на замърсителите.


Хора, бизнес, държава: какво става със събирането и рециклирането на пластмасови опаковки
Хора, бизнес, държава: какво става със събирането и рециклирането на пластмасови опаковки

В рамките на нова организация, наречена "Глобални партньори за кръговрат на пластмасите", индустрията постави механичното и химическото рециклиране в центъра на своята позиция.


Изпълнителният директор на Програмата на ООН за околната среда Ингер Андерсен е коментирала пред "Ройтерс", че критиките за рециклирането в доклада пренебрегвали по-широките препоръки на доклада за преразглеждане на пластмасовите опаковки.


"Говорим за преоформяне, а когато говорим за преоформяне, това е всичко, което трябва да направим, за да използваме по-малко пластмаса", настоя тя и допълни: "От тук се започва."


Тревога за здравето на хората


По време на първия кръг от преговорите през ноември миналата година в Уругвай страните си поставиха амбициозен краен срок за сключване на правно обвързващ договор, договорен в рамките на една година.


Досега делегатите все още решаваха за основните цели на договора, включително дали някои пластмаси трябва да бъдат забранени и начини за подобряване на управлението на отпадъците.


Страните също така трябва да решат ключови въпроси, включително методи за финансиране на политики, както и как политиките ще бъдат прилагани и докладвани.


Десетки страни посочиха общественото здраве като една от своите приоритетни грижи за ограничаване на производството и отпадъците от пластмаса. Докладът на Програмата на ООН за околната среда също така идентифицира 13 000 химикала, свързани с производството на пластмаса, повече от 3000 от които се смятат за опасни.


Междувременно международната природозащитна организация "Грийнпийс" публикува доклад, събиращ открития от научни изследвания, които показват, че процесите на рециклиране на пластмаса могат да отделят много от тези химикали, включително бензен, в околната среда.


Въпреки че САЩ не са член на коалицията от 55 страни, представител на Държавния департамент е заявил пред "Ройтерс", че споделяли амбицията на групата, но предпочитали подход, при който страните разработват свои собствени национални планове за действие, подобни на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.


САЩ планират с Програмата на ООН за околната среда тази седмица да обявят грант, за да помогнат на развиващите се страни да предприемат незабавни действия срещу замърсяването с пластмаса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK