Климатичният алианс на застрахователите изгуби почти половината си членове

Климатичният алианс на застрахователите изгуби почти половината си членове

© ReutersОще три застрахователни компании, включително Tokio Marine, напуснаха подкрепян от ООН съюз за т.нар. нулев климат, оставяйки групата с около половината от броя на членовете спрямо ситуацията преди два месеца, тъй като застрахователите се уплашиха от политически натиск на десницата в САЩ, съобщи "Ройтерс".

  • MS&AD Insurance Group, друга японска фирма, заяви в понеделник, че напуска по-малко от година след присъединяването към Net-Zero Insurance Alliance (NZIA). От компанията казаха, че ще "продължи нашето пътуване за постигане на Net-Zero до 2050 г. с нашите заинтересовани страни".

  • Базираната в Испания Grupo Catalana Occidente GCO.MC заяви, че се оттегля и че вярва, че може да "продължи по пътя за постигане на нашите цели за устойчивост индивидуално, извън алианса". Тя не уточнява причините за напускането си. Фирмата добави, че NZIA е предоставила на членовете помощ за определяне на техния път за декарбонизация и че ще постави "прогресивни и научно обосновани цели, които ще й позволят да допринесе за неутралността на климата".


Някои републикански политици в САЩ започнаха кампания срещу финансовите институции, които си сътрудничат, за да се опитат да ограничат въглеродните емисии. Група републикански главни прокурори насочиха фокуса си към застрахователите, като ги обвиниха в потенциално нарушаване на антитръстовите закони в Съединените щати.

NZIA, която беше създадена през 2019 г., за да стимулира застрахователите да се ангажират с намаляване на емисиите на парникови газове в своите застрахователни портфейли до нетно нулево ниво до 2050 г., сега е намаляла до 17 членове според нейния уебсайт. Те бяха 28 преди две седмици и 30 в края на март.Правни експерти казват, че би било трудно да се води дело срещу участниците по антитръстови причини, но предпазливите международни застрахователи се притесняват да не бъдат въвлечени в битка с републиканците в САЩ.


Малцина се оттеглиха от края на март насам, но това се превърна в масово напускане миналата седмица, когато NZIA загуби най-малко осем члена, включително испанската Mapfre, френската AXA - която е в момента председател на алианса - и японската SOMPO.


Останалите членове на NZIA, които включват британската Aviva, италианската Generali и френската Credit Agricole Assurances, са готови да проведат още разговори тази седмица, за да решат дали и как алиансът може да продължи, като се има предвид, че толкова много членове са напуснали, твърдят източници, запознати с дискусиите.


NZIA е един от няколкото индустриални климатични алианса, които съществуват в рамките на групата Глазгоуски финансов алианс за Net Zero (GFANZ), подкрепяна от ООН. GFANZ заработи през 2021 г. преди срещата на върха на ООН за климата COP26 в Глазгоу.


Говорител на GFANZ в петък каза, че "политическите атаки" срещу застрахователите вредят на независимите им усилия да определят цената на климатичния риск.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK