Работят на няколко места, а парите пак не стигат за нищо

Работят на няколко места, а парите пак не стигат за нищо

© Jonas Walzberg/dpa/picture allianceВ Германия има 3.5 милиона души, които работят на по няколко места и въпреки това едва свързват двата края. Инфлацията влоши положението драматично. Превръща ли се Германия в страна с американски трудов пазар?


Сутрин разнасят вестници и пратки, следобед помагат в близкия магазин, а вечер разнасят храна и питиета в някой ресторант или бар. В Германия има 3,5 милиона души, които работят на повече от едно работно място. И броят им през последните 20 години е нараснал почти двойно, пише АРД.


Страна с ниски заплати


Дали и в Германия скоро няма да има условия като на американския трудов пазар, пита се Филип Шуман от Синдиката ver.di, обединяващ фирми от сектора на услугите. Според него Германия постепенно става страна на ниски заплати. Той дава и пример: "При почасова ставка от 12 евро и седмично работно време от 42 часа можеш да изкараш не повече от 2200 евро бруто месечно".. А това са само около 60% от средните доходи за Германия и те съвсем не стигат за издръжката на живота, поясняват от АРД.
Само хората, които живеят с най-малко 80 на сто от средния за страната доход, могат да си позволят да не работят допълнително. За тази цел обаче почасовата ставка би трябвало да бъде вдигната на 17-18 евро, уточнява изданието.


Работа има достатъчно, парите са малко


По официални данни почти 17% от населението на Германия са засегнати от бедност, с тенденция към повишаване. Растящите цени превръщат все повече работещи хора в бедняци. От 1 октомври миналата година минималното заплащане беше вдигнато на 12 евро за час и мнозина се надяваха, че това ще повиши стандарта им на живот. Но инфлацията уби тези надежди.


АРД дава пример с едно 6-членно семейство от Вецлар: преди инфлацията да подгони цените нагоре, двамата родители са изкарвали достатъчно за издръжката на своето семейство - единият на пълен, а другият на непълен работен ден. Инфлацията обаче е отворила дупка от близо 700 евро в семейния бюджет, която от началото на тази година двамата запълват с допълнителна работа - съпругът е минал на 3-сменен режим на работа по 6 дни в седмицата, а съпругата работи вече на три места за по няколко часа на ден, включително в събота и неделя.


Засегнати са всички слоеве


Не само хората от сектора на нископлатения труд са засегнати от този феномен. Диапазонът му е вече доста широк и засяга както хора с незавършено средно образование, така и висшисти, пише по-нататък АРД.


Изданието дава пример с 53-годишен висшист, следвал социално право и работил доскоро като съветник по жилищно финансиране. Повишаването на лихвите обаче убива бизнеса му и в момента е принуден да работи на три места едновременно.


Финансова сигурност, по-малко стрес и повече свободно време си пожелава мъжът, който работи по 14-15 часа на ден. Но в ситуация на постоянно растящи цени и ниски заплати желанията му едва ли ще се сбъднат, коментира АРД.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK