Ердоган може да върне в правителството уважаван икономист и това да няма значение

Ердоган може да върне в правителството уважаван икономист и това да няма значение

© ReutersТурският президент Тайип Ердоган почти сигурно ще включи бившия шеф на икономиката Мехмет Шимшек в новия си кабинет - или като министър на финансите, или като вицепрезидент, отговарящ за икономиката, казаха четирима високопоставени служители, цитирани от "Ройтерс".


Шимшек беше високо ценен от финансовите пазари, когато беше министър на финансите и вицепремиер между 2009 г. и 2018 г. Една ключова роля за него сега може да сигнализира за отстъпление от годините на неортодоксална политика, подкрепена от ниски лихвени проценти напук на високата инфлация и тежкия държавен контрол върху пазарите. Един от служителите каза, че новата политика ще бъде "смесена", а не ортодоксална, и се очаква промяната да бъде постепенна.


След като ръководи последното заседание на стария си кабинет в сряда, Ердоган ще обяви до събота нови министерски роли, казаха официални лица. Почти сигурно е новият кабинет да включва неговия говорител Ибрахим Калън и шефа на разузнаването Хакан Фидан, добавиха те. Четиримата служители, които разговаряха с "Ройтерс", казаха, че не са взети окончателни решения и Ердоган все още може да промени решението си.

Длъжностните лица казаха, че Ердоган обмисля да назначи Шимшек за вицепрезидент, но че Шимшек би предпочел роля, отговаряща пряко за икономическата политика и така би могъл да заеме поста министър на финансите и държавната хазна, сега зает от Нуредин Небати.Анализаторите бяха предпазливи относно перспективата за назначаването на Шимшек и дали това ще доведе до промяна в политиката. "През последните години имахме много промени, имахме няколко управители на централни банки и се надявахме нещо да се промени, но нищо не се промени", каза Гийом Треска, старши стратег за нововъзникващи пазари в Generali Investments. "Ердоган се придържа към неортодоксална стратегия и виждам малко причини той да я промени."


Ердоган може да върне в правителството уважаван икономист и това да няма значение

© Reuters


Ердоган спечели забележителен балотаж на изборите в неделя, въпреки кризата с цената на живота и поредица от валутни сривове, които според анализаторите до голяма степен са причинени от икономическата му програма, която отблъсква чуждестранните инвеститори.


Спекулациите за възможна роля на Шимшек, която инвеститорите смятат за стимулираща поскъпване на турските активи, се увеличиха, след като той проведе разговори с президента в понеделник. Един от източниците, високопоставен служител с познания по темата, каза, че Ердоган и Шимшек са разговаряли два часа и половина.


"Беше доста добра среща. Само по няколко точки се работи. Те ще бъдат завършени за кратко време", каза той.

Същият служител каза, че бившият министър Джевдет Йълмаз може да поеме ролята на министър на финансите и националното съкровище, ако Шимшек стане вицепрезидент. Друг предишен министър на финансите, Лютфи Елван, също се очаква да бъде назначен начело на министерство, свързано с икономиката, каза служителят.


Лирата падна до ново рекордно ниско ниво от 20.75 спрямо долара в сряда поради опасения относно изчерпаните валутни резерви на Турция и несигурност относно посоката на политиката.


В речта си след победата на изборите Ердоган каза: "Ние проектираме икономика, фокусирана върху инвестициите и заетостта, с екип за финансово управление, който има международна репутация."


След като напусна финансовото министерство през 2015 г., Шимшек беше вицепремиер до 2018 г., когато едно от последните му действия беше да настоява за по-строга парична политика. Той се оттегли точно преди първия от поредицата сривове на лирата и залагането на неортодоксалното управление при новоназначения министър на финансите и финансите Берат Албайрак, зет на Ердоган.


Ердоган може да върне в правителството уважаван икономист и това да няма значение

© Reuters


Четиримата служители казаха, че след назначенията в кабинета вниманието ще се насочи към промяна на върха на централната банка, като един служител на управляващата партия на ПСР каза, че "няма да е изненада", ако настоящият управител Сахап Кавджъоглу бъде сменен.


Друг високопоставен партиен служител каза, че пристигането на Шимшек е имало за цел да възвести нова ера за икономиката и да помогне за справяне с големите дефицити по текущата сметка, падащите резерви на централната банка и инфлацията, която беше 44% през април. Миналата година инфлацията достигна 24-годишен връх от 85%.


"Мислете за политиката, която ще бъде приложена, като малко смесена, а не като ортодоксална или не. Ще има следи и от двете политики", каза служителят, добавяйки, че първоначалните резултати трябва да се видят след шест месеца под ръководството на Шимшек.


Самоопределян като враг на лихвените проценти, Ердоган наложи агресивни парични стимули, които намалиха основния лихвен процент до 8.5% от 19% през 2021 г., за да стимулират икономическия растеж, износа и инвестициите.


"Политиката на Шимшек е ясна. Той залага името си на това", каза високопоставеният партиен служител. "Ако успехът изисква някакво повишаване на лихвения процент, той ще го направи. Ако президентът го назначи на тази роля, той му дава тази гъвкавост."


Но Тимъти Аш, старши суверенен стратег в BlueBay Asset Management, каза, че Шимшек е имал "бойни белези" от това, че е искал разрешение от Ердоган да повиши лихвените проценти в миналото.


Ако трябва да го направи отново, "не мисля, че тази връзка ще проработи", каза Аш. "Пазарът иска независима централна банка, със способността да прави всичко необходимо, за да се справи директно с задаващата се криза на платежния баланс."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK