Тази вечер започва първото директно предаване от Марс

Тази вечер започва първото директно предаване от Марс


В 19 часа българско време тази вечер започва първото в историята директно предаване от Марс. То е организирано от Европейската космическа агенция (ESA) и няма да е от повърхността, а от орбита.


Стрийминг сигнала ще изпраща Mars Express и по този начин ще бъде отбелязана 20-ата годишнина на този апарат, оказал се един от най-дълголетните и ефективни продукти на агенцията.

В действителност това няма да е видео- или телевизионно предаване, а продължителна поредица от снимки, правени на всеки 50 секунди и изпращани към Земята. Но все пак, казват от ESA, това е възможно най-близкото до предаване на живо от Червената планета.


Поради голямото разстояние те ще пристигат със забавяне между 3 и 22 минути в зависимост от това дали Марс и Земята са най-близо една до друга или най-раздалечени.


Снимките ще се правят с камерата за визуално наблюдение (Visual Monitoring Camera или VMC), която е монтирана в допълнение на Стерео камерата с висока резолюция (HRSC). Предимството ѝ е, че може да изпраща снимки с ниска резолюция, но често и като покриват обширни пространства.


Целта на VMC е да бъде просто техническа камера за наблюдение как се отделя модулът "Бийгъл 2" за спускане на Марс. Няколко години след това тя е променена на задача да бъде "уеб камера за Марс".


Тази вечер започва първото директно предаване от Марс


"Това е стара камера, първоначално предназначена за инженерни задачи, разположена на почти три милиона километра от Земята. Честно казано, досега подобно нещо не е изпробвано и не сме 100% сигурни, че ще се получи", коментира Джеймс Годфри, ръководител на космическите операции на ESA в центъра за управление на полети в Дармщат, Германия. "Но съм доста голям оптимист. Обикновено виждаме изображение от Марс и знаем, че са направени дни преди това. Вълнуващо е да видиш как изглежда Марс в момента, колкото е възможно по-близо до марсианското "сега", допълва той.


Снимките ще изглеждат по този начин. Тази е от <a href="https://www.flickr.com/photos/esa_marswebcam/with/52941385302/" target="_blank">собствената страница във Flickr</a> на камерата VMC.

Снимките ще изглеждат по този начин. Тази е от собствената страница във Flickr на камерата VMC.


В изследването на Космоса има примери с мисии на НАСА като DART и LCROSS, в които е заснето умишленото разбиване в астероида Диморфос и Луната, а астронавтите от "Аполо" изпращаха телевизионен сигнал как се разхождат по естествения спътник на Земята. Но това се случваше или доста близо, или от много далеч получавахме една-две снимки в почти реално време, обясняват от ESA. "Тази вечер за пръв път ще има истински продължителен лайвстрийм от дълбокия космос."


Техническа особеност, затрудняваща и забавяща директния сигнал, е, че данните и наблюденията често се правят, докато изпращащата антена не е насочена към Земята (или наземната приемаща станция не "гледа" в тази посока в момента) или Марс е зад Слънцето. Затова обикновено кадрите се събират, съхраняват и изпращат към нашата планета при възстановяването на връзката. В случая с VMC това се случва през няколко дни и след всеки изтеглен пакет се обработва и показва на света.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK