Хората са преминали почти всички безопасни граници, за да остане Земята обитаема

Кадър от въздуха от 1 юни показва пресъхналата река Лоара във Франция

© Reuters

Кадър от въздуха от 1 юни показва пресъхналата река Лоара във ФранцияПред лицето на нарастващите опасения за устойчивостта на планетата, група от повече от 40 международни учени представи тревожни данни. Проучването показва, че хората са преминали почти всички защитни граници, които гарантират, че Земята остава безопасна и обитаема среда. Изследването насочва към суровата реалност, че ние като вид тласкаме нашата планета към необратима дестабилизация заради неустойчив добив и потребление на ресурси.


Безопасни и справедливи граници


Изследването, публикувано в реномираното научно списание Nature, включва щателен анализ на множество аспекти на нашата околна среда като климат, биоразнообразие, сладка вода и различни форми на замърсяване, засягащи нашите въздух, почва и вода. Учените са се заели да определят "безопасни и справедливи граници", параметри, които работят за поддържане на равновесието на планетата, защита на други видове, минимизиране на значителни вреди за хората и насърчаване на приобщаващо човешко развитие.


Глобалното затопляне за пръв път е напът да надхвърли тавана от 1.5 градуса
Глобалното затопляне за пръв път е напът да надхвърли тавана от 1.5 градуса


От осемте граници на земната система, признати в това проучване, изследователите са установили, че сме преминали седем, като само замърсяването на въздуха остава в допустимите граници (на планетарно равнище, но в много региони не е). Екипът съобщи, че сме надхвърлили границата от един градус по отношение на климатичните промени, въпреки че все още сме в рамките на безопасната граница от 1.5 градуса над средната световна температура отпреди индустриалната епоха (1850-1900 г.).
Човешката цена на тези надхвърляния вече се наблюдава, предупреждават учените. Променящият се климат е засегнал десетки милиони хора, показвайки "значителни въздействия върху обществото".


Необратимите преломни моменти може да са неизбежни


Професор Йохан Рокстрьом от Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата, който е водещ автор на това обширно проучване, изрази дълбоко безпокойство във връзка с данните. "Резултатите от нашата проверка на здравето (на планетата) са доста тревожни. В рамките на петте анализирани области няколко граници, в глобален и локален мащаб, вече са преминати", изтъква той, цитиран от Earth.com.


По думите му това означава, че освен ако не се случи навременна трансформация, най-вероятно е необратимите преломни моменти и често срещаните въздействия върху човешкото благосъстояние да бъдат неизбежни. Освен това той подчертава необходимостта от избягване на този мрачен сценарий, за да се гарантира безопасно и справедливо бъдеще за настоящите и бъдещите поколения.


Необходими са спешни действия


Въпреки Парижкото споразумение за климата, сключено от страните членки на ООН през 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса и защита на биоразнообразието в 30% от сушата, моретата и сладководните зони в света, учените дават да се разбере, че сме далеч от постигането на тези цели. Те привеждат доводи за радикална глобална трансформация във всички граници на земната система, за да се гарантира благосъстоянието на хората.

Тази трансформация, настояват те, не трябва да бъде изолирана, а системна, адресираща икономическите, технологичните и политическите двигатели на деградацията на Земята. Освен това, тя трябва да насърчава справедлив достъп за бедните чрез намаляване и пренасочване на използването на ресурси.


Мнозина европейци искат действия за климата, но ако това не променя начина им на живот
Мнозина европейци искат действия за климата, но ако това не променя начина им на живот


Съавторът на изследването, проф. Джойета Гупта от университета в Амстердам, подчерта съществената роля на справедливостта за оцеляването на човечеството в рамките на планетарните граници.


"Справедливостта е необходимост за човечеството, за да живее в рамките на планетарните предели. Това е заключение, виждано в научната общност в множество влиятелни оценки на околната среда", отбелязва проф. Гупта и допълва: "Това не е политически избор. Съкрушителни доказателства показват, че справедливият и безпристрастен подход е от съществено значение за стабилността на планетата. Не можем да имаме биофизически безопасна планета без справедливост."


Смекчаване на щетите


Учените се стремят техните изследвания да напътстват бизнеса, градовете и правителствата при определянето на научнообосновани цели, когато се залавят с проблеми като излагане на човека на климатичните промени, намаляване на биоразнообразието, недостиг на вода, увреждане на екосистемите заради прекомерна употреба на торове заедно с неравен достъп и увреждане на здравето от замърсяване на въздуха.


Богатите страни харчат милиарди за климата, но част от парите отиват за странни проекти
Богатите страни харчат милиарди за климата, но част от парите отиват за странни проекти


Проф. Гупта предупреди за непосредствените рискове отвъд потенциалните бъдещи преломни моменти. "Милиони хора вече понасят щети при един градус затопляне на климата", отбелязва тя и също така подчертава необходимостта от незабавни действия за постепенно изваждане от употреба на изкопаемите горива и ускоряване на работата за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата.


"Като определяме нашата граница на климатичната земна система на един градус, ние не се застъпваме за това, че светът трябва да приеме тази амбициозна цел, но излагаме на показ несправедливостта, присъща на настоящите световни цели", изтъква проф. Гупта.


Повече за климатичните преломни моменти


Климатичните преломни моменти представляват праг в климатичната система на Земята, отвъд който малка промяна в човешката дейност може да има значителни, а понякога и необратими ефекти върху климата. Терминът "преломен момент" отпраща към идеята, че след като веднъж тези граници бъдат преминати, промените стават самоподдържащи се и потенциално водят до ново, често по-малко гостоприемно състояние.


Топящи се полярни ледове


Един от най-известните потенциални преломни моменти е топенето на полярните ледени шапки. Ледът е бял и силно отразяващ, което означава, че отразява голяма част от слънчевата топлина обратно в космоса. Тъй като ледът се топи заради повишаване на световните температури, оставя след себе си по-тъмна вода или земя, които абсорбират повече топлина, което на свой ред причинява повече топене.


Вечна замръзналост (на почвата в полярните райони)


Друг потенциален преломен момент включва освобождаването на метан от вечната замръзналост. Вечната замръзналост е замръзнала почва, която съдържа големи количества въглерод под формата на органичен материал. Когато вечната замръзналост се размрази заради повишаване на температурите, микробите в почвата разлагат органичния материал, с което се освобождава метан, мощен парников газ, в атмосферата. Това води до повече затопляне, повече размразяване и повече освобождаване на метан.

Климатичните преломни моменти са тема на продължаващи научни изследвания и все още има много несигурност за това кога тези прагове могат да бъдат достигнати или какви ще бъдат точните последствия. Консенсусът сред учените обаче е, че преминаването на тези прагове може да доведе до сериозни и потенциално катастрофални промени в климатичната система на земята.


Тревогата на учените е, че въпросните преломни моменти може да бъдат достигнати по-рано, отколкото очакваме, особено ако емисиите на парникови газове продължат със сегашния си темп. Ето защо изследователи като тези, направили това проучване, се застъпват за спешни действия за смекчаване на ефектите от климатичните промени и предотвратяване на достигането на тези преломни моменти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK