Идва ли ред на флота: Русия обяви учения в Балтийско и в Японско море

Ракетният крацер "Варяг" е флагманът на руския Тихоокеански флот

© Министерство на отбраната на РФ

Ракетният крацер "Варяг" е флагманът на руския Тихоокеански флотРусия обяви в понеделник, че е започнала мащабни военни учения в Балтийско и в Японско море.


Около 3500 войници и до 40 кораба и подводници, както и 25 самолета участват в ученията в Балтийско море, докато Тихоокеанският флот ще практикува с 11 хил. военнослужещи, 60 кораба и 35 самолета, съобщава руската армия.


Ученията в Балтийско море, които ще продължат до 15 юни, целят подобряване на бойната подготовка и получаване на практически опит от командването и щаба в командването, съобщават от Балтийския флот, като уточняват, че преди началото маневрите нивото на бойна готовност е повишено до най-високото.


Руски военни кораби в Севастопол часове наред били атакувани с дронове
Руски военни кораби в Севастопол часове наред били атакувани с дроновеБалтийското учение започва само ден след старта на годишните маневри на НАТО в Балтийско море, припомня Ройтерс. В тях участват 6000 военнослужещи, 50 кораба и повече от 45 самолета, като Финландия участва за първи път като член на алианса, съобщи ВМС на САЩ.


По-рано в понеделник Тихоокеанският флот обяви началото на големи учения в Японско и Охотско море, които ще продължат до 20 юни.


По време на маневрите военните "ще издирват и проследяват макетни подводници на противника, ще изпълняват бойни тренировки по надводни и въздушни цели с практически ракетни и артилерийски стрелби".


Съобщава се също, че по време на ученията военноморските тактически групи съвместно с морската авиация "ще отработят организацията на противовъздушната отбрана на корабните отряди, както и въпросите на организацията на тиловото осигуряване на силите на море".


От началото на войната именно руският флот претърпя едни от най-унизителните загуби, сред които потапянето на флагмана на Черноморския флот - крайцерът "Москва", и многобройни атаки срещу кораби на флота в Крим, включително в централата - Севастопол.


Досега руският флот, с изключение на Черноморския, има ограничена роля във войната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK