Хапче срещу рак на белия дроб намалява наполовина риска от смърт, сочи проучване

Хапче срещу рак на белия дроб намалява наполовина риска от смърт, сочи проучване

© ReutersХапче, приемано веднъж на ден, намалява наполовина риска от смърт от рак на белия дроб, според "вълнуващи" и "безпрецедентни" резултати от продължило десетилетие глобално проучване, предаде "Гардиън".


Приемът на лекарството osimertinib след операция драстично намалява риска от смърт на пациенти с 51%, показват резултатите, представени на най-голямата в света конференция за рака.


Ракът на белия дроб е водещата причина за смърт от рак в света, причинявайки около 1.8 милиона смъртни случая годишно. Резултатите от проучването в късен етап, ръководено от Йейлския университет, бяха представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (Asco) в Чикаго.
"Преди 30 години не можехме да направим нищо за тези пациенти", каза д-р Рой Хербст, заместник-директор на Раковия център на Йейл и водещ автор на изследването. "Сега имаме това силно лекарство", допълни той.


"Петдесет процента са важно нещо при всяко заболяване и със сигурност при заболяване като рак на белия дроб, което обикновено е много резистентно на терапии."

Проучването Adaura включва пациенти на възраст между 30 и 86 години в 26 страни и разглежда дали хапчето може да помогне на пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, най-често срещаната форма на заболяването.

Всички в изпитването са имали мутация на гена EGFR, която се открива при около една четвърт от случаите на рак на белия дроб в световен мащаб и представлява 40% от случаите в Азия. Мутацията на EGFR е по-честа при жените, отколкото при мъжете, и при хора, които никога не са пушили или са пушили малко.


Говорейки в Чикаго, Хербст каза, че "вълнуващите" резултати добавят огромна тежест към по-ранните констатации от същото проучване, което показва, че хапчето намалява наполовина риска от рецидив на заболяването.


Научен пробив при рака, причинен от замърсен въздух, ще пренапише правилата
Научен пробив при рака, причинен от замърсен въздух, ще пренапише правилата


Хербст посочи, че е доказано, че хапчето "променя практиката" и трябва да се превърне в "стандарт за грижа" за едната четвърт от пациентите с рак на белия дроб по света с EGFR мутация.


Някои пациенти в Обединеното кралство, САЩ и други страни вече имат достъп до лекарството, допълни той, но според него повече трябва да се възползват.

Не всеки, диагностициран с рак на белия дроб, се тества за EGFR мутация, което трябва да се промени, коментира Хербст, предвид констатациите от проучването. "Това допълнително засилва необходимостта от идентифициране на тези пациенти с налични биомаркери по време на диагнозата и преди началото на лечението."

Лечението след операция с osimertinib, известно също като Tagrisso и произведено от AstraZeneca, "значително понижава" риска от смърт при пациенти с рак на белия дроб, сочат резултатите от изпитването.


След пет години 88% от пациентите, които са приемали ежедневно хапчето след отстраняването на тумора, са все още живи, в сравнение със 78% от пациентите, лекувани с плацебо. Като цяло има 51% по-нисък риск от смърт за тези, които са получавали osimertinib, в сравнение с тези, които са получавали плацебо.


Ползата за преживяемост "се наблюдава последователно" в анализ във всички подгрупи на проучването, включително тези с първи, втори и трети стадий рак на белия дроб. Химиотерапията е била приложена на 60% от участниците в проучването и ползата за преживяемостта с osimertinib е била наблюдавана независимо от това дали е получавана преди това химиотерапия.


Около две трети от 682 пациенти в проучването са жени. Приблизително две трети от пациентите не са имали анамнеза за пушене, което предполага, че хапчето действа при пушачи и непушачи, диагностицирани с рак на белия дроб.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK