Световен доклад: Доходите продължават да падат, цените на храните са нагоре

Въпреки че спадащите цени на енергията завлякоха след себе си инфлацията, цените на храните продължават да се увеличават, а това изяжда доходите на домакинствата

© Reuters

Въпреки че спадащите цени на енергията завлякоха след себе си инфлацията, цените на храните продължават да се увеличават, а това изяжда доходите на домакинстватаПо-ниските цени на електроенергията отслабват натиска върху общата инфлация и бюджета на домакинствата, но устойчивата основна инфлация и по-високите лихви оказват все по-голямо влияние върху икономиката. Това се посочва в икономическите прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувани на сайта й в сряда.


Глобалната икономика показва признаци на подобрение, но подемът остава слаб на фона на значителните рискове за спад. По-ниските цени на електроенергията спомагат да се понижи общата инфлация и отслабват натиска върху бюджета на домакинствата, като по-ранното от очакваното отваряне на Китай (след COVID-19) е дало импулс на глобалната икономическа дейност. Основната инфлация обаче продължава да е устойчива и влиянието на по-високите лихви се усеща все повече в икономиката.


Глобалният растеж се е стабилизирал, но крехко
Глобалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г. ще е 2.7%, най-ниското годишно равнище от световната финансова криза, като се изключи пандемичният период през 2020 г. За 2024 г. се предвижда незначително подобрение до 2.9%. Годишният растеж на БВП, ще е под тенденцията както през 2023 г., така и през 2024 г., въпреки че постепенно ще нарасне през 2024 г. на фона на по-умерената инфлация и укрепването на реалните доходи.


Основната инфлация остава висока


Основната инфлация се е понижила в повечето икономики през последните месеци заради спада при цените на електроенергията, въпреки че цените на хранителните стоки и услугите са продължили да се повишават бързо. Основната инфлация продължава да е упорито висока.


Кристалина Георгиева: Инфлацията в Централна и Източна Европа ще се задържи доста над целите
Кристалина Георгиева: Инфлацията в Централна и Източна Европа ще се задържи доста над целите

ОИСР предвижда общата инфлация да е 6.6% през 2023 г. и да се понижи до 4.3 на сто през 2024 г.


Заплати и доходи


Комбинацията от висока инфлация и незначително увеличение на заплатите е довела до спад на реалните заплати през 2022 г. Много правителства са предоставили широка подкрепа, за да смекчат влиянието върху домакинствата на високите цени на електроенергията и хранителните стоки. Според прогнозата на ОИСР реалните заплати ще спрат да се понижават в повечето страни от ОИСР.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK