Световен доклад: Доходите продължават да падат, цените на храните са нагоре

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  Реалните заплати, а не заплатите 😉
  По принцип се нарича "реална покупателна способност" - точно тя спада, а не заплатите.

 2. 2 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  свободата и демокрацията изискват жертви!

  Евроатлантида
 3. 3 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 929 Неутрално

  При нас инфлацията в малката кошница по едно време стигна и до 100% с газа, горивата и храните, а доходите се увеличиха с 20% средно. Едно масло с краварката в левия ъгъл достигна 8 лева, а беше около 4 преди година и половина.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 4. 4 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 2401 Весело

  Заплатите на Сталинка, безовци, мъско зиМъсковци, зукърбургери, уилям гейцове, рокфелерчета, дюпонтовтци, моргановци, фордовци, вандербилдовци и прочее "честни, морни и отрудени" бизнисмени, обаче, никога не спадат, нито при ковиди, нито при всякакви инфлации, нито при каквито и да е кризи, а точно обратното - набъбват непрекъснато. Така е при "най-справедливите" режими демакрацийка и капитализъм :)

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3556 Любопитно

  свободата и демокрацията изискват жертви!
  —цитат от коментар 2 на sa6


  Що, в Русия като нямат свобода сигурно нямат и инфлация?

 6. 6 Профил на futio_tapanchev
  futio_tapanchev
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  "Комбинацията от висока инфлация и незначително увеличение на заплатите е довела до спад на реалните заплати през 2022 г."

  Дневник, все повече заприличвате на ПИКлива медия. Извели сте в заглавие стряскаща и не съвсем вярна информация. Спада покупателната способност. Заплатите при чувствителна инфлация никога не падат. Отблъсквате хората и се крепите на форума. Държейки обаче там индивиди като Кметя, Юлиян, Горския и Бай Таню това няма да продължи дълго. Има много хора във форума с които рядко съм на едно мнение ( пример - тюфлекчията) но взаимно се уважаваме и изслушваме. Тия горните които изброих са или за 4ти км или направо за затвор за национално предателство и основната им цел ( осъзната или не) е да рушат всякаква смислена дискусия. Жалко...толкова години бяхме заедно.

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3556 Любопитно

  Заплатите на , безовци, мъско зиМъсковци, зукърбургери, уилям гейцове, рокфелерчета, дюпонтовтци, моргановци, фордовци, вандербилдовци и прочее "честни, морни и отрудени" бизнисмени, обаче, :)
  —цитат от коментар 4 на Taiga


  Не знаех че те чакат на заплата?

 8. 8 Профил на Армеец
  Армеец
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Чиста спекула...

 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  "Комбинацията от висока инфлация и незначително увеличение на заплатите е довела до спад на реалните заплати през 2022 г."Дневник, все повече заприличвате на ПИКлива медия. Извели сте в заглавие стряскаща и не съвсем вярна информация. Спада покупателната способност. Заплатите при чувствителна инфлация никога не падат. Отблъсквате хората и се крепите на форума. Държейки обаче там индивиди като Кметя, Юлиян, Горския и Бай Таню това няма да продължи дълго. Има много хора във форума с които рядко съм на едно мнение ( пример - тюфлекчията) но взаимно се уважаваме и изслушваме. Тия горните които изброих са или за 4ти км или направо за затвор за национално предателство и основната им цел ( осъзната или не) е да рушат всякаква смислена дискусия. Жалко...толкова години бяхме заедно.
  —цитат от коментар 6 на futio_tapanchev


  Мда, преди доста години като започнах да чета Дневник бяха медия с икономическа насоченост.
  Нищо от това не е останало - самотек, неграмотност и политически заклинания 🤷

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3097 Весело

  Помислих, че е за България, където средната 0рутна работна заплата ке качи с 20%, а го било глобално:)

 11. 11 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#7] от "zxp53317185":

  Не се хващай за думата. Няма да описвам всичките начини за придобиване на доходи :)

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 12. 12 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  До коментар [#11] от "Taiga":

  Е не е като да няма разлика между доход и заплата. Всяка заплата е и доход, но не всеки доход е заплата.
  А пък за да имаш ти заплата трябва някой да направи разход 😉

 13. 13 Профил на futio_tapanchev
  futio_tapanchev
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Сега пък доходите. Ами пак е неправилно. Реални доходи е малко по близо но изниква въпрос кои точно са реални и кои нереални. Казахме ви вече двама форумци: правилното е покупателна способност. Добре е, че опитвате, но малко образование не вреди.

 14. 14 Профил на МЕСИ от Бояна
  МЕСИ от Бояна
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Нследството на служебното правителство на Руди на Деса

  СЛАВА НА УКРАЙНА! МАЧКАЙ РУСНЯТА и ПУТНЯТА!
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4750 Любопитно

  На мен ми е интересно, в частност за България, какъв е броят на работниците получаващи ваучери за храна и в какъв общ размер, за 2022 год.?
  За 2021 год., числата бяха - 450 000 души, и ваучери на обща стойност 390 млн. лв.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

  75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.
  "Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

  Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

  "Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

  По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

  Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

  "Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

  Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

  "Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.

 17. 17 Профил на bdr101178837
  bdr101178837
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#12] от "zxp53317185":

  Е не е като да няма разлика между доход и заплата. Всяка заплата е и доход, но не всеки доход е заплата.
  А пък за да имаш ти заплата трябва някой да направи разход 😉.............
  На мама умника! Май забрави, че преди някой да направи разход за заплатата му той трябва да изкара с труд не само собствената си заплата, а и печалбата на чорбаджията и издръжката на държавата.

 18. 18 Профил на ekp351157130
  ekp351157130
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  При нас инфлацията в малката кошница по едно време стигна и до 100% с газа, горивата и храните, а доходите се увеличиха с 20% средно. Едно масло с краварката в левия ъгъл достигна 8 лева, а беше около 4 преди година и половина.
  —цитат от коментар 3 на whitemare


  сега маслото вече е 4лв, в Германия е отново доста по-евтино и е 1,39евро/бучка. Млечните тръгнаха надолу. В Германия качествен кашкавал е вече 10евро и надолу. Нашите кашкавали са направо премиум. Прясното сирене за мазане стигна цена отново 5евро/кг. Дефлацията си върви.

 19. 19 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#2] от "sa6":

  Бягай в Русия, там е живот рай!

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7590 Неутрално

  Ами да дойдат да питат нашите служебни, как се свалят цени и инфлация. Радев се претрепа да го хвали.

 21. 21 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  До коментар [#12] от "zxp53317185":Е не е като да няма разлика между доход и заплата. Всяка заплата е и доход, но не всеки доход е заплата.А пък за да имаш ти заплата трябва някой да направи разход 😉.............На мама умника! Май забрави, че преди някой да направи разход за заплатата му той трябва да изкара с труд не само собствената си заплата, а и печалбата на чорбаджията и издръжката на държавата.
  —цитат от коментар 17 на bdr101178837


  На тати сладурчето, и заплатата и дохода ги изкарва не работника а злия чорбаджия, работната сила е само един от факторите на продуктивността имаш още информация, капитал, (земя) 🤷

 22. 22 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Е това е страхотна комбинация, доходите надолу, цените нагоре. Много мрачна перспектива за бъдещето.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#17] от "bdr101178837":

  Аз се чудя след като на някои толкова не им харесват чорбаджиите и смятат, че им е лесно, защо не станат самонаети и не работят без чорбаджия?
  А, ама тогава ще се окаже, че трябва сами да си търсят работа, да сключват договори, да се надяват другата страна да им плати, а не да бави плащанията, да се разправят със счетоводители и данъчни, при нужда да си наемат хора за определен вид работа. А, да, и да си плащат сами данъците и осигуровките.
  Каквото си изкарат с това ще живеят.

 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Депутатите отказа да увеличат минималната заплата на 850 лева
  Нинова скочи: Европейци само на думи


 25. 25 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#19] от "danvan":

  в русия бягай ти, и не ни знимавай по-вече с тази вашата россия ,не можете без россия на всяка тема россия ,аман от вас ,то на тази вашата росия паметник трябва да и издигнете за всичките емоции , които ви осигурява ,а на таква като теб и добри доходи предполагам

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1522 Весело

  "Световен доклад: Доходите продължават да падат, цените на храните са нагоре"

  Стотици милиарди отиват за войната в Украйна - за да накарат киевските власти десетки милиони свои граждани да говорят насилствено украински език и да накарат Сергей да стане Серхий, а Николай - Миколай. Мноо яко, да?

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#18] от "ekp351157130":

  Кое е това масло за 4 лева? Може ли брошура/каталог?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#27] от "Taiga":

  Бройката бе, 250гр.

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#4] от "Taiga":

  о. Така е при "най-справедливите" режими демакрацийка и капитализъм :)
  🎖🎖🎖
  Така е чичка.
  На всекимо според труда!
  😂😂😂
  Не както при тъпия комунизъм според уменията да гъзолизничеш.

 30. 30 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Виновни пак няма. Освен путин разбира се. Просто констатация. И като мерки срещу обедняването сега ще ни отнемат и малкото свободи които имаме.

 31. 31 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#29] от "Таралеж":

  Искаш да ми кажеш, че при толкова много български деца, които мачкат по световни олимпиади, златни медали, първи места, по всякакви предмети, умни деца, вундеркинди кажи-режи, никой от тях не стана милиардер като Мъск, Безос, Гейтс.
  Викаха им гении, хора с изключителен бизнес нюх, надарени ... Е, и на нашите деца така им казват, но не станаха като ония тримата. Тайната съставка е ... изненада-изненада ... престъпление, в повечето случаи. Или стабилен финансов гръб в по малкото случаи.
  Богаташ с честен труд, не се става.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 32. 32 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 676 Неутрално

  свободата и демокрацията изискват жертви!
  —цитат от коментар 2 на sa6


  Това е лозунг за богати. Иди кажи това на бедния и бездомния.

 33. 33 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Доходите продължават да падат, цените на храните са нагоре:)
  "200 милиона вече ще е нормална сума за трансфер на футболист."

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 34. 34 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#31] от "Taiga":

  Е, и на нашите деца така им казват, но не станаха като ония тримата
  🎖🎖🎖
  Май не познаваш верните хора, а?
  Не всеки ще стане Безос, пък и няма нужда.
  Има доста българчета с успешни компании, сигурно в момента най-успешен е този на Робинхууд.
  От децата между 18 и 30 които познавам няма никой който да прави по малко от 100 хиляди, доста са и зоната над 250 хиляди.
  Учат, работят, печелят.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK