Сигнал за промяна в Турция: лирата се срина с още 7%

Сигнал за промяна в Турция: лирата се срина с още 7%

© ReutersТурската лира удари ново дъно, като загуби 7% от стойността си само за ден и падна до 23.17 за долар малко преди 13:30 ч. българско време.


"Ройтерс" обаче отбелязва, цитирайки участници на пазара, че тези събития може да се тълкуват като "силен сигнал" за отказ от централизирания контрол на валутата в посока към свободното ѝ търгуване.


С новия спад поевтиняването на лирата от началото на годината достига 19%. Тя за пръв път падна под 20 за долар в навечерието на изборите, спечелени от досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган. Той обаче даде сигнал, че е възможно връщането към ортодоксална икономическа политика с обявеното в края на седмицата ново правителство.
Курсът на лирата месеци наред се поддържаше с помощта на резерви в размер на десетки милиарди долари; в резултат валутните резерви на централната банка спаднаха под нулата и достигнаха -4.4 млрд. долара през май.


"Войната за независимост" на Ердоган всъщност може да сложи край на епохата му
"Войната за независимост" на Ердоган всъщност може да сложи край на епохата му


Събеседниците на "Ройтерс" същевременно уточняват, че сривът на валутните и златни резерви е спрял миналата седмица.


Трудна задача


"Трябва да се направят много регулации и промени, но посоката, към която отиваме става все по-ясна всеки ден. Вървим към определяне на стойността на лирата от пазарни условия", казва търговец, с когото разговаря агенцията.


Тим Аш от BlueBay Asset Management определя това като "нормализация" и резултат от натиска на новия стар (някога заемал поста) министър Мехмет Шимшек за "рационална политика". По време на Ердоган в последните години водещите лихви бяха съкратени рязко - от 8.5 до 19% за насърчаване на растежа и инвестициите, но това обезцени лирата и допринесе за инфлацията (85% в края на миналата година). Ердоган се самоопределя като "враг" на лихвените проценти.


Новият централен банкер на Турция може да е бивш шеф на фалиралата First Republic Bank
Новият централен банкер на Турция може да е бивш шеф на фалиралата First Republic Bank

Търговци и инвеститори очакват да видят и дали Хафизе Гайе Еркан, управлявала банка в Съединените щати, ще стане петият централен банкер на Турция за последните четири години.


Едновременно с това, предупреждава, Пол Макнамара, директор за дълга на възникващите пазари в САМ, дори без политическа намеса повеждането на Турция по устойчив път ще е бурно. Обезценяването на лирата (чиято реална стойност според него е 15% по-ниска) ще е "отчаяващо трудна задача".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK