Изкуственият интелект е причина за 5% от съкращенията в САЩ през май

Изкуственият интелект е причина за 5% от съкращенията в САЩ през май

© ReutersЧакате изкуственият интелект да започне да заменя работни места? Той вече го прави.


Поне това сочат данни от Challenger, Gray & Christmas - американска консултанска компания, публиикувала доклад, според който изкуственият интелект вече е допринесъл за загубата на 3900 работни места в Съединените щати само за май.


В таблица, съпровождаща доклада, изкуственият интелект е едва седма от 17 причини за съкращения (например затваряне на бизнес - над 19 хил., икономически или пазарни условия - 14 хил., преструктуриране - 5000). Все пак тези случаи са повече, отколкото при сливания и придобивания (3334) или аутсорсинг на същата позиция (1000).
С внедряването на изкуствен интелект, според същите данни, са свързани 5% от всички изгубени работни места в момент, когато способността на технологията да изпълнява организационни задачи само расте, а компаниите автоматизират редица задачи.


"Незабавно": Европейската комисия поиска етикет за изкуствен интелект
"Незабавно": Европейската комисия поиска етикет за изкуствен интелект


Очаква се индустрията с изкуствен интелект да нарасне до над 1 трлн. долара превид големия технологичен напредък, който стана очевиден миналата есен с пускането на бота ChatGPT на OpenAI, показва доклад на анализатори на Bloomberg Intelligence, цитиран от телевизия Ен Би Си.


Все по-често


За пръв път изкуственият интелект влиза в доклада, но не и за пръв път в новините за съкращения от последните дни. "Вашингтон пост" вече съобщи в края на май за двама копирайтъри, загубили прехраната си, защото установили, че ChatGPT може да го прави, а цената е по-малка.


Медийни компании като CNET вече съкратиха репортери, докато използваха изкуствен интелект за писане на статии, които по-късно трябваше да бъдат коригирани за плагиатство. По-рано тази година телефонна линия за помощ при хранителни разстройства използва чатбот, за да замени служители, членували в синдикат. Наскоро се наложи да изключи бота, след като даде на хората проблемни съвети за диета.


През март инвестиционната банка "Голдман Сакс" прогнозира в доклад, че изкуственият интелект може в крайна сметка да замени 300 млн. работни места на пълен работен ден в световен мащаб и да засегне почти една пета от заетостта - с особен удар върху работните места на белите якички, които често се считат за защитени от автоматизация, като административни и юридически професии.


Изкуственият интелект също е повод за безпокойство в стачката на телевизионните и развлекателни автори, която започна през май. Писателите настояват за по-добро заплащане и сигурност на работата в допълнение към почти пълната забрана за използването на изкуствен интелект за създаване на писмено развлекателно съдържание.


Холивудските режисьори постигнаха споразумение със студиата, сценаристите продължават да стачкуват
Холивудските режисьори постигнаха споразумение със студиата, сценаристите продължават да стачкуват

Същевременно анализаторите отбелязват, че както при предишната технология, която замени хората, генеративният изкуствен интелект вече създава нови работни места дори само в началото на промените. Бен Емънс, директор на NewEdge Wealth, очаква дори технологията да стане "чудовищен генератор" на работни места.


Само между февруари и април JP Morgan е предложила 3651 позиции, свързани с изкуствен интелект.


Изкуственият интелект е причина за 5% от съкращенията в САЩ през май

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK